Skip to main content
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Νεάντερταλ : Ήρθαν σε πρόσμιξη με τον σύγχρονο άνθρωπο πριν από τουλάχιστον 250 χιλιάδες έτη

νεαντερνταλ
 clock 15:14 | 19/11/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι oι Νεάντερταλ ζούσαν κυρίως στην ευρωπαϊκή ήπειρο για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια ενώ υπήρχε περιορισμένη παρουσία τους σε περιοχές της κεντρικής και νοτιοδυτικής Ασίας. Η συνύπαρξη με τον σύγχρονο άνθρωπο όταν πληθυσμοί του άρχισαν να εγκαταλείπουν την αφρικανική ήπειρο δεν ευνόησε τους Νέαντερταλ οι πληθυσμοί των οποίων άρχισαν με ταχύ ρυθμό να μειώνονται ώσπου πριν από περίπου τριάντα χιλιάδες έτη εξαφανίστηκαν χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί ακόμη η αιτία αυτής της εξαφάνισης.

Μεγάλη γενετική μελέτη πριν από ένα χρόνο είχε δείξει ότι η πρόσμιξη ανάμεσα στον σύγχρονο άνθρωπο και τους Νεάντερταλ στο μεγαλύτερο μέρος της ξεκίνησε πριν 50 χιλιάδες έτη. Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Current Biology» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Τμήματος Γενετικής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια παρουσιάζει τα αποτελέσματα γενετικής ανάλυσης που πραγματοποίησε σε δείγματα DNA ενός Νεάντερταλ που ζούσε πριν από 122 χιλιάδες έτη στη περιοχή της Σιβηρίας με το DNA 180 ατόμων από 12 σημερινούς πληθυσμούς της υποσαχάριας Αφρικής.

Τα αποτελέσματα της γονιδιακής ανάλυσης έδειξαν ότι οι Νεάντερταλ είχαν έρθει σε επαφή και πρόσμιξη με τον σύγχρονο άνθρωπο (Homo sapiens) πριν από τουλάχιστον 250 χιλιάδες έτη. Το 6% του Νεάντερταλ της Σιβηρίας διέθετε DNA του σύγχρονου ανθρώπου ενώ DNA των Νεάντερταλ διαθέτουν τα άτομα που πήραν μέρος στην έρευνα.

«Τα στοιχεία που προκύπτουν από αυτήν την έρευνα θα μας επιτρέψουν να μελετήσουμε το DNA των Νεάντερταλ στα σύγχρονα ανθρώπινα γονιδιώματα, καθώς και στην αντίστροφη διαδικασία, με μεγαλύτερη ακρίβεια. Αυτό θα βοηθήσει τους επιστήμονες να προβλέψουν πώς τα γεγονότα διασταύρωσης επηρέασαν τα φυσικά χαρακτηριστικά και των δύο ειδών και θα βελτιώσει την κατανόησή μας για τα πρότυπα μετανάστευσης και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των σύγχρονων ανθρώπων και των Νεάντερταλ» λέει Μάικλ Ντάνεμαν αναπληρωτής καθηγητής εξελικτικής και πληθυσμιακής γενετικής στο Πανεπιστήμιο Tartu στην Εσθονία ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Η έρευνα ανοίγει νέους δρόμους για την εξερεύνηση της ανθρώπινης εξέλιξης εντοπίζοντας μια γενετική αναφορά ενός πληθυσμού που καταλαμβάνει ένα μέρος του ανθρώπινου γενεαλογικού δέντρου που προηγουμένως έλειπε από το γονιδιωματικό και το αρχείο απολιθωμάτων.

«Η ανακάλυψη αυτής της αρχαίας γενεαλογίας των σύγχρονων ανθρώπων είναι πραγματικά συναρπαστική για μελλοντική έρευνα, επειδή μας δίνει έναν διαφορετικό φακό για να δούμε την ανθρώπινη εξέλιξη», δήλωσε ο σ Δρ. Daniel Harris, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

«Επειδή δεν έχουμε αλληλουχίες DNA από σύγχρονα ανθρώπινα απολιθώματα από τόσο παλιά, ο εντοπισμός αυτών των αλληλουχιών θα ρίξει φως στην πολύ πρώιμη σύγχρονη ανθρώπινη εξέλιξη στην Αφρική».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Ποια είναι η πιο σέξι γλώσσα του κόσμου – Πού κατατάσσεται η ελληνική

Έρευνα για το «Κορώνα ή γράμματα;»: Είναι ένα παιχνίδι τύχης ή όχι;

Ρωσία: Ρέει ξανά η βενζίνη προς το εξωτερικό

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis