Skip to main content
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μυστηριώδεις ήχοι καταγράφηκαν στη στρατόσφαιρα της Γης

Image
ουρανος
 clock 22:12 | 13/05/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Γιγαντιαία μπαλόνια «πέταξαν» σε ύψος 70.000 ποδιών στον αέρα για να καταγράψουν ήχους και τα μικρόφωνα κατέγραψαν περίεργους ήχους.

Η στρατόσφαιρα είναι το δεύτερο στρώμα της γήινης ατμόσφαιρας και το κατώτερο επίπεδό της περιέχει το στρώμα του όζοντος που απορροφά και διασκορπίζει την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, σύμφωνα με τη NASA.

Τα αερόστατα μπορούν να μεταφέρουν αισθητήρες δύο φορές ψηλότερα από ό,τι μπορούν να πετάξουν τα εμπορικά αεροσκάφη.

Στα ηλιακά μπαλόνια, έχουν καταγραφεί εκρήξεις, κεραυνοί, ωκεάνια κύματα που συγκρούονται, αεροσκάφη με έλικες, υποτροχιακές εκτοξεύσεις πυραύλων, σεισμούς και ίσως ακόμη και εμπορικά τρένα και αεροσκάφη τζετ.

Τα ευρήματα μοιράστηκαν την Πέμπτη στην 184η συνάντηση της Ακουστικής Εταιρείας της Αμερικής στο Σικάγο.

Μια ηχογράφηση που μοιράστηκε από ένα αερόστατο της NASA που έκανε κύκλους γύρω από την Ανταρκτική περιέχει υπέρ-ήχο από συγκρουόμενα ωκεάνια κύματα, ο οποίος ακούγεται σαν συνεχής αναστεναγμός.

Αλλά και άλλοι κραδασμοί και θρόισμα έχουν άγνωστη προέλευση.

Οι ερευνητές παρακολουθούσαν τα μπαλόνια χρησιμοποιώντας GPS, καθώς μπορούν να ταξιδέψουν για εκατοντάδες χιλιόμετρα και να προσγειωθούν σε δύσκολες τοποθεσίες.

Η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής πτήση ήταν 44 ημέρες σε ένα μπαλόνι ηλίου της NASA, το οποίο κατέγραψε δεδομένα 19 ημερών πριν τελειώσουν οι μπαταρίες του μικροφώνου.

Εν τω μεταξύ, οι πτήσεις με ηλιακά μπαλόνια τείνουν να διαρκούν περίπου 14 ώρες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και προσγειώνονται μόλις δύσει ο ήλιος.

Μυστηριώδεις ήχοι

Το πλεονέκτημα του μεγάλου υψομέτρου στο οποίο φθάνουν τα αερόστατα σημαίνει ότι τα επίπεδα θορύβου είναι χαμηλότερα και η εμβέλεια ανίχνευσης αυξάνεται.

Αλλά τα αερόστατα παρουσιάζουν επίσης προκλήσεις για τους ερευνητές. Η στρατόσφαιρα είναι ένα σκληρό περιβάλλον με άγριες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας μεταξύ ζέστης και ψύχους.

Είναι πιθανό ότι εκδόσεις αυτών των μπαλονιών γεμάτες με ήλιο θα μπορούσαν μια μέρα να χρησιμοποιηθούν για την εξερεύνηση άλλων πλανητών, όπως η Αφροδίτη, μεταφέροντας επιστημονικά όργανα πάνω ή μέσα στα σύννεφα του πλανήτη για λίγες ημέρες ως δοκιμαστική πτήση για μεγαλύτερες, πιο σύνθετες αποστολές.

Ακούστε τους ήχους ΕΔΩ: 

Πηγή: CNN

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ερευνητές κατέγραψαν τους ήχους που παράγει το μεγαλύτερο δέντρο στον κόσμο

Ακούστε τον ήχο της Αγιάς Σοφιάς πριν από... 500 χρόνια

H NASA αποκαλύπτει την κόλαση του ηλιακού μας συστήματος (βίντεο)

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis