Skip to main content
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

«Μαύρο φεγγάρι» μετά την πανσέληνο του δεκαπενταύγουστου

μαύρο φεγγάρι
 clock 08:40 | 04/08/2019
writer icon newsroom ekriti.gr

Πέρασε μισός αιώνας από τότε που ο άνθρωπος πάτησε το πόδι του στη Σελήνη όμως ο δορυφόρος της Γης δεν παύει να μας εκπλήσσει. Οχι αναφορικά με τη μορφολογία της ή με κάποιο φαινόμενο που συμβαίνει στην επιφάνειά της αλλά κυρίως με τον τρόπο που επιλέγει να συντροφεύει τον μητρικό της πλανήτη, τη Γη. Ετσι μέσα στον Αύγουστο το φεγγάρι θα μας δείξει δύο διαφορετικά του πρόσωπα.

Πρώτα την πανσέληνο που θα κορυφωθεί το βράδυ της 15ης Αυγούστου και στη συνέχεια στις 30 Αυγούστου ένα πιο σκοτεινό πρόσωπο, στο οποίο οφείλει και την ονομασία Μάυρη Σούπε Σελήνη.

Ηδη στις Στις 2 Αυγούστου είχαμε την Σούπερ Σελήνη. Εξαιτίας της ελλειπτικής τροχιάς που ακολουθεί καθώς περιφέρεται γύρω από τη Γη, η Σελήνη βρέθηκε στην πιο κοντινή απόστασή της από τη Γη. Το σημείο στο οποίο ο φυσικό μας δορυφόρος πλησιάζει περισσότερο τη Γη ονομάζεται περίγειο και εκείνο στο οποίο βρίσκεται στη μεγαλύτερη απόσταση από αυτήν λέγεται απόγειο. Όταν η Σελήνη βρίσκεται στο περίγειο εμφανίζεται στο γυμνό μάτι 14% μεγαλύτερη και 30% πιο φωτεινή.

Οι αστρονόμοι την ονομάζουν «πανσέληνο του περίγειου» και ο όρος Σούπερ Σελήνη που έχει επικρατήσει είναι όρος που εισήγαγαν οι αστρολόγοι.

Στις 30 Αυγούστου θα έχουμε ταυτόχρονα Νέα Σελήνη και Σούπερ Σελήνη όπου ναι μεν το φεγγάρι θα είναι στο κοντινότερο σημείο του στην Γη, αλλά θα είναι και σκοτεινό. Πρόκειται για ένα φαινόμενο όπου είναι γνωστό «Μαύρη Σούπερ Σελήνη».

Ουσιαστικά είναι  το δεύτερο νέο φεγγάρι μέσα σε ένα μήνα -φαινόμενο που συμβαίνει σπάνια. Συνήθως, ένας σεληνιακός κύκλος ολοκληρώνεται μέσα σε 29 ημέρες αλλά οι μήνες είναι ελαφρώς μεγαλύτεροι. Έτσι, περίπου κάθε 32 μήνες εμφανίζονται δύο νέα φεγγάρια ή και δύο πανσέληνοι μέσα σε μόλις έναν μήνα. 

Το δεύτερο νέο φεγγάρι ονομάζεται «μαύρη σελήνη» ενώ η δεύτερη πανσέληνος «μπλε φεγγάρι». Ωστόσο, ο όρος «μαύρο φεγγάρι» χρησιμοποιείται και για τους μήνες που δεν εμφανίζεται νέα σελήνη -κάτι που συμβαίνει μόνο τον Φεβρουάριο.
Αυτό το φαινόμενο είναι πιο σπάνιο, καθώς σημειώνεται περίπου μια φορά μέσα σε μια δεκαετία.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis