Επιστήμη

Μαμούθ: Αθωώνεται ο άνθρωπος για την εξαφάνιση τους

μαμούθ

Πριν από περίπου 4 χιλιάδες έτη πέθαναν τα τελευταία μαμούθ που είχαν απομείνει στον πλανήτη. Το γεγονός ότι τα τεράστια ζώα, συγγενείς των ελεφάντων, είχαν καταφέρει να επιβιώσουν για πέντε εκατ. έτη δημιούργησε για πολλές δεκαετίες στην επιστημονική κοινότητα την πεποίθηση ότι υπεύθυνος για την εξαφάνιση των μαμούθ ήταν ο άνθρωπος που τα κυνηγούσε όχι μόνο για το κρέας τους αλλά και για την παχιά γούνα τους και τους τεράστιους χαυλιόδοντες με τους οποίους κατασκεύαζε εργαλεία, στολίδια αλλά και μουσικά όργανα.

Τα τελευταία χρόνια κάποιες έρευνες παρουσίαζαν ευρήματα τα οποία έφεραν νέα δεδομένα στην όλη ιστορία δείχνοντας ότι εκτός από τον άνθρωπο είναι πιθανό στην εξαφάνιση των μαμούθ να έπαιξαν ρόλο και άλλοι παράγοντες και πιο συγκεκριμένα κλιματικοί. Όμως και πάλι ο αντίλογος ήταν πως τα ζώα αυτά είχαν βιώσει πολλών ειδών κλιματικές αλλαγές και είχαν καταφέρει να βγουν αλώβητα οπότε ο μόνος ένοχος δεν μπορεί παρά να είναι ο άνθρωπος.

Όμως μια νέα μελέτη έρχεται να ανατρέψει πλήρως την εικόνα, να αθωώσει τον άνθρωπο και να υποδείξει ως μοναδική υπεύθυνη για την εξαφάνιση των μαμούθ την κλιματική αλλαγή που ακολούθησε την τελευταία μεγάλη εποχή παγετώνων στη Γη. Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature» η κλιματική αλλαγή εξαφάνισε τις πηγές τροφής των μαμούθ οδηγώντας τα ζώα σε εξαφάνιση με τους ερευνητές να αναφέρουν μάλιστα ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει αφού ανάλογη τύχη θα έχουν πολλά είδη με την κλιματική αλλαγή που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη.

«Η μελέτη και όλα τα μοντέλα που χρησιμοποιήσαμε δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή δημιούργησε μεταβολές στη χλωρίδα και ο άνθρωπος δεν έπαιξε κανένα ρόλο στην εξαφάνιση των μαμούθ» δηλώνει ο Γιουτσένγκ Βανγκ, ζωολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ που ήταν επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν σειρά ερευνών για περίπου μια δεκαετία στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η γονιδιακή ανάλυση των εδαφών στα οποία ζούσαν και τρέφονταν τα μαμούθ ενώ παράλληλα εξέταζαν τον αριθμό των πληθυσμών τους σε διάφορες χρονικές περιόδους. Διαπίστωσαν ότι τα μαμούθ άντεξαν την τελευταία μεγάλη εποχή παγετώνων που ξεκίνησε πριν από περίπου δώδεκα χιλιάδες έτη αλλά δεν κατάφεραν να προσαρμοστεί στις συνθήκες που την ακολούθησαν. «Όταν το κλίμα έγινε πιο υγρό και οι πάγοι άρχισαν να λιώνουν άρχισαν να σχηματίζονται λίμνες, ποταμοί και βάλτοι. Τα οικοσυστήματα άλλαξαν και η βιομάζα της χλωρίδας μειώθηκε σε επίπεδα τέτοια που δεν ήταν εφικτό να τραφούν τα κοπάδια των μαμούθ» αναφέρει ο Εσκε Γουίλερσερβ, επίσης του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές οι προϊστορικοί άνθρωποι δεν θα κατανάλωναν χρόνο και ενέργεια στο κυνήγι μεγάλων ζώων όπως τα μαμούθ αλλά σε μικρότερα και πιο εύκολο να εξοντωθούν θηράματα. Εξηγούν επίσης ότι δεν ήταν αυτή κάθε αυτή η κλιματική αλλαγή που εξόντωσε τα μαμούθ αλλά η ταχύτητα με την οποία εξελίχθηκε η οποία ήταν τέτοια που δεν επέτρεψε στα μαμούθ να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Παρόμοια ταχύτητα εμφανίζει και η σημερινή κλιματική αλλαγή γεγονός που δημιουργεί μεγάλη ανησυχία για το μέλλον της χλωρίδας και της πανίδας και τελικά για την ανθρωπότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Δεν βοηθά ιδιαίτερα τους καπνιστές να κόψουν το παραδοσιακό

Τεστ σάλιου εντοπίζει αν έχεις καπνίσει κάνναβη

Θα μπορούσαν οι άνθρωποι να πάνε στον Ερμή;

Επιστήμη

Επιστήμη - Έρευνα: Όσοι πιστεύουν στην αστρολογία είναι πιο ναρκισσιστές και λιγότερο έξυπνοι

ζώδια

Οι άνθρωποι που πιστεύουν στην αστρολογία και στα ωροσκόπια τείνουν να έχουν πιο ναρκισσιστικές τάσεις στην προσωπικότητά τους και χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης, σύμφωνα με μία νέα έρευνα Σουηδών ψυχολόγων.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της πόλης Λουντ, με επικεφαλής τη δρα Ίντα Άντερσον, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Ψυχολογίας «Personality and Individual Differences», μελέτησαν 264 ανθρώπους (το 87% γυναίκες) ηλικίας 25 έως 34 ετών. Συσχετίστηκε η πίστη στην αστρολογία με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των συμμετεχόντων, οι οποίοι συμπλήρωσαν σχετικά ερωτηματολόγια και ψυχομετρικά τεστ, καθώς και τεστ νοημοσύνης.

Διαπιστώθηκε σαφής συσχέτιση ανάμεσα στον ναρκισσισμό και στην πίστη στην αστρολογία, ενώ παράλληλα -αν και σε μικρότερο βαθμό- όσο υψηλότερος ήταν ο δείκτης νοημοσύνης τόσο μικρότερη ήταν η πιθανότητα να πιστεύει κανείς στην αστρολογία. Οι γυναίκες και οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι είχαν ελαφρώς μεγαλύτερη πιθανότητα να δίνουν βάση στις αστρολογικές προβλέψεις.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η εγωκεντρική οπτική γωνία των ναρκισσιστών ευνοεί την αστρολογία, ενώ ενισχύει και την πλανημένη πεποίθησή τους ότι η αστρολογία έχει επιστημονική βάση, καθώς οι ναρκισσιστές τείνουν να αρνούνται τα πραγματικά γεγονότα. Καθόλου τυχαία, ο τίτλος της σουηδικής μελέτης είναι «Ακόμη και τα άστρα νομίζουν ότι είμαι ανώτερος».

Είναι αξιοσημείωτο ότι σε μία -υποτίθεται- ορθολογική εποχή η αστρολογία έχει πολλούς «πιστούς», μεταξύ των γυναικών περισσότερο από ό,τι μεταξύ των ανδρών. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, «η αστρολογία εμφανίζει αύξηση δημοφιλίας, παρά την έλλειψη επιστημονικής υποστήριξης. Δεν είναι σαφές γιατί αυτή η αρχαία πρακτική της μελέτης των θέσεων και κινήσεων των ουρανίων σωμάτων -με την πεποίθηση ότι αυτά επηρεάζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά- γνωρίζει τέτοια αναζωπύρωση».

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι είναι πιθανότερο να στραφούν στην αστρολογία σε περιόδους προσωπικών και κοινωνικών κρίσεων, κάτι που ίσως εξηγεί γιατί μία ψευδοεπιστήμη είναι δημοφιλής σε μία εποχή όπως η δική μας, που φέρνει τους ανθρώπους αντιμέτωπους με διάφορες κρίσεις (υγείας όπως η πανδημία, οικονομικές όπως η ανεργία, περιβαλλοντικές όπως η κλιματική αλλαγή κ.ά.).

Οι Σουηδοί ερευνητές υπογραμμίζουν ότι «αν και ο εναγκαλισμός της αστρολογίας φαίνεται αθώος, παρόλα αυτά είναι δυνατό να διευκολύνει την άκριτη σκέψη και να ευνοήσει τις προκαταλήψεις». Ακόμη, προειδοποιούν ότι «η πίστη στην αστρολογία συσχετίζεται με την πίστη σε πολλές άλλες ψευδοεπιστήμες, καθώς και με την πίστη σε θεωρίες συνωμοσίας, πράγμα που δείχνει ότι μπορεί, τελικά, να μην είναι και τόσο αβλαβής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: Όσα περισσότερα τα αντισώματα, τόσο μεγαλύτερη η προστασία των εμβολίων

Τεχνητή νοημοσύνη: Νέα τεχνική αποκαλύπτει μυστικά για τα κύτταρά μας

Κορωνοϊός: Πειραματική τσίχλα μειώνει σημαντικά τον ιό στο σάλιο

ESPA BANNER