Για περισσότερο από ένα χρόνο, οι επισκέπτες του Μουσείου της Εξέλιξης στο Μάριμπο της Δανίας, είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν ένα άγνωστο μέχρι πρότινος είδος δεινοσαύρου που δεν είχε όνομα.
Η πινακίδα δίπλα στο μεγάλο κρανίο που θυμίζει Τρικεράτοπα, έγραφε απλώς: «Νέος δεινόσαυρος υπό μελέτη, μείνετε συντονισμένοι!». Τώρα, πέντε χρόνια μετά την ανακάλυψη του δείγματος, αυτός ο δεινόσαυρος έχει επιτέλους όνομα: Lokiceratops rangiformis.
«Βρέθηκε στη βόρεια Μοντάνα, περίπου 5 χιλιόμετρα νότια των συνόρων ΗΠΑ-Καναδά», δήλωσε ο παλαιοντολόγος Joseph Sertich, συν-επικεφαλής της σχετικής μελέτης που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (20/6) στο περιοδικό PeerJ. «Πρόκειται για μια περιοχή γνωστή για τα απολιθώματα κερασφόρων δεινοσαύρων. Μάλιστα, υπάρχουν άλλα τέσσερα είδη τέτοιων δεινοσαύρων στη συγκεκριμένη περιοχή», εξήγησε ο Sertich.
Η περιοχή της Βόρειας Αμερικής όπου βρέθηκε το απολίθωμα ήταν αποκομμένη από την υπόλοιπη ήπειρο όταν ζούσε ο Λοκικεράτωψ, πριν από περίπου 78 εκατομμύρια χρόνια, και σχημάτιζε ένα μεγάλο νησί που ονομαζόταν Λαραμιδία. Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, ο δεινόσαυρος ζούσε ανάμεσα σε παρόμοια είδη με κέρατα, σε βάλτους και πλημμυρισμένες εκτάσεις κατά μήκος της ανατολικής ακτής του νησιού.

Ξάδερφος του Τρικεράτοπα
Ο Λοκικεράτωψ εκτίθεται στο Μουσείο Εξέλιξης από τον Μάρτιο του 2023. Το όνομα Lokiceratops rangiformis αποτελεί φόρο τιμής στον σκανδιναβικό θεό Λόκι και αναφορά στο εύρος των σχημάτων που βρέθηκαν στο κρανίο του δεινοσαύρου, σημάδι ότι επρόκειτο για ένα είδος εντελώς νέο για την επιστήμη.
«Αρχικά, έμοιαζε με έναν γνωστό δεινόσαυρο με το όνομα Μεδουσακεράτωψ. Αλλά καθώς συναρμολογούσαμε το κρανίο, ο αριθμός και τα σχήματα των κεράτων έδειχναν ότι επρόκειτο για ένα διαφορετικό είδος», δήλωσε ο Sertich, σημειώνοντας ότι τα κέρατα παρουσιάζουν μια ασυμμετρία που συναντάται σήμερα στα κέρατα των ταράνδων.
Ο Λοκικεράτωψ έχει προφανείς ομοιότητες με τον διάσημο Τρικεράτωψ, αλλά έζησε περίπου 12 εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα και ανήκει σε ξεχωριστή γενεαλογική γραμμή, δήλωσε ο Sertich.
Οι συγγραφείς της μελέτης Brock Sisson (αριστερά) και Joseph Sertich (επάνω δεξιά) μαζί με τον τεχνικό Ben Meredith χρησιμοποιούν αντίγραφα των απολιθωμάτων του Λοκικεράτοπα για να συναρμολογήσουν το κρανίο του. Στην ίδια περιοχή ανακαλύφθηκαν απολιθώματα των τεσσάρων άλλων ειδών παρόμοιων κερασφόρων δεινοσαύρων με τους οποίους μοιραζόταν το βιότοπό του. Τρία από αυτά έχουν ονομαστεί – Μεδουσακεράτωψ, Αλμπερτακεράτωψ και Γουεντικεράτωψ – ενώ το τέταρτο είναι αβέβαιης ταξινόμησης.
«Όλοι αυτοί οι δεινόσαυροι μοιάζουν γενικά με τον Τρικεράτοπα στο ότι έχουν κέρατα στο πρόσωπο», δήλωσε ο Sertich. «Ειδικά ο Λοκικεράτωψ έχει κέρατα ακριβώς όπως ο Τρικεράτωψ πάνω από τα μάτια, αλλά λυγίζουν προς τα πλάγια αντί να δείχνουν προς τα εμπρός».

«Σαν χεβιμεταλάς»
Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη ανακάλυψη ενός δεινοσαύρου με ιδιαίτερο στυλ, δήλωσε ο παλαιοντολόγος Steve Brusatte από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.
«Ο διάκοσμος της κεφαλής του μοιάζει με κάτι που θα φορούσε ένας χεβιμεταλάς στη σκηνή. Είναι μέλος της ίδιας ομάδας με τον Τρικεράτοπα, αλλά έχει το δικό του στυλ, όπως και οι άλλοι κερασφόροι δεινόσαυροι που έχουν βρεθεί πρόσφατα», δήλωσε ο Brusatte.
«Τα κέρατα και τα λοφία αυτών των δεινοσαύρων ήταν οι ταυτότητές τους, οι “ταμπέλες” τους για την προσέλκυση συντρόφων και τον εκφοβισμό των αντιπάλων. Και κάθε νέα ανακάλυψη φαίνεται πιο παράξενη και περίεργη από την προηγούμενη».
Διαβάστε επίσης
Ισπανία: Βρέθηκε τo αρχαιότερο κρασί του κόσμου βρέθηκε σε ρωμαϊκό τάφο 2.000 ετών!
Διαστημική αποστολή θα αναζητήσει ζωή σε φεγγάρι του Κρόνου το 2040