Επιστήμη

Κλιματική αλλαγή: Πενταπλάσιες από το 1970 οι φυσικές καταστροφές

πλημμύρες

Ο αριθμός των φυσικών καταστροφών, όπως πλημμύρες και καύσωνες, που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, έχει πενταπλασιαστεί τα τελευταία 50 χρόνια σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό.

Μια φυσική καταστροφή καταγράφεται κάθε μέρα τα τελευταία 50 χρόνια. Θα γίνουν όλο και πιο συχνά και πιο ισχυρά σε πολλές περιοχές του κόσμου λόγω κλιματικής αλλαγής προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός.

Συνολικά περισσότερες από 11.000 φυσικές καταστροφές έχουν καταγραφεί στη διάρκεια των πέντε τελευταίων δεκαετιών σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας περισσότερο από δύο εκατομμύρια θανάτους και υλικές ζημιές ύψους 3 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

 

Η ξηρασία ευθύνεται για τις περισσότερες απώλειες ζωής τα τελευταία 50 χρόνια, προκαλώντας περίπου 650.000 θανάτους, ενώ ακολουθούν οι καταιγίδες (περισσότεροι από 577.000 θάνατοι) και οι πλημμύρες (58.700 θάνατοι) και οι ακραίοι καύσωνες (σχεδόν 56.000 θάνατοι).

Ωστόσο τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και η διαχείριση των καταστροφών έχουν μειώσει σημαντικά τα ποσοστά θνησιμότητας.

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Θλίψη για τον Γιάννη, που "έφυγε" στα 40 του χρόνια

Ηράκλειο: Δεν άφησε τους γιατρούς να εξετάσουν το παιδί της και συνελήφθη

Περιβάλλον: Τερμίτες και σκαθάρια σύμμαχοι της κλιματικής αλλαγής

ESPA BANNER