Skip to main content
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κιβωτός του Νώε: Βρέθηκε η θέση της χάρη σε μια βαβυλωνιακή πλάκα 3.000 ετών

Κιβωτός του Νώε
 clock 19:49 | 09/01/2025
writer icon newsroom ekriti.gr

Επιστήμονες από το Βρετανικό Μουσείο ανακάλυψαν τη θέση της Κιβωτού του Νώε, η οποία σύμφωνα με τη Βίβλο, έφερε την οικογένεια του προφήτη και πολλά ζευγάρια ζώων, ώστε να σωθούν από τον παγκόσμιο κατακλυσμό.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι πέτυχαν την αποκάλυψη της Κιβωτού χάριν στην αποκρυπτογράφηση του «Imago Mundi». Πρόκειται για μια βαβυλωνιακή πλάκα που θεωρείται ο παλαιότερος γνωστός «χάρτης» του κόσμου, καθώς φέρεται να δημιουργήθηκε πριν από σχεδόν 3.000 χρόνια. Ο εν λόγω «χάρτης» παρέχει πληροφορίες για την κοσμοθεωρία και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του αρχαίου βαβυλωνιακού πολιτισμού, αναφέρει το RT.

Έπειτα από μια πρόσφατη ενδελεχή ανάλυση αυτού του αντικειμένου, οι ειδικοί ανακάλυψαν βασικές αναφορές που σχετίζονται με τη βιβλική Ιστορία, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

Image
βαβυλωνιακή πλάκα

(Το Imago Mundi, που ονομάζεται επίσης Βαβυλωνιακός Χάρτης του Κόσμου, ανακαλύφθηκε το 1882)

Η σφηνοειδής γραφή στο πίσω μέρος του χάρτη πιστεύεται ότι περιλαμβάνει αναφορές στη βαβυλωνιακή εκδοχή της ιστορίας του Νώε, η οποία λέει ότι ο θεός Ea προκάλεσε παγκόσμια πλημμύρα που εξάλειψε όλη την ανθρωπότητα εκτός από τον Ουτναπιστίμ (στη σουμεριακή μυθολογία ο Ουτναπιστίμ ήταν γιος του Ουμπάρα από την πόλη Σουρουππάκ και σχετίζεται με την ασσυριακή εκδοχή του κατακλυσμού) και την οικογένειά του, που κατασκεύασαν μια κιβωτό και τη γέμισαν με ζώα, αναφέρει το RT. Επίσης, εντοπίστηκε η λέξη «parsiktu», όρος που εμφανίζεται σε μια άλλη βαβυλωνιακή πλάκα και περιγράφει το πλοίο που επέζησε από τη μεγάλη πλημμύρα.

Το ακριβές μέρος όπου θα ήταν η Κιβωτός του Νώε

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι πληροφορίες περιγράφουν το μονοπάτι για το «Ουράρτου», ένα μέρος όπου, σύμφωνα με τα αρχαία ποιήματα της Μεσοποταμίας, ένας άνδρας και η οικογένειά του αποβίβασαν μια γιγάντια κιβωτό, που είχαν κατασκευάσει οι ίδιοι, λέει το RT.

Image
βαβυλωνιακή πλάκα

(Το πίσω μέρος της πλάκας παρέχει οδηγίες προκειμένου να φτάσετε στο «Ουράρτου».)

Αυτή η τοποθεσία είναι το ασσυριακό αντίστοιχο του «Αραράτ» , της εβραϊκής λέξης για το βουνό όπου, σύμφωνα με τη Γένεση, το πρώτο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης, βρίσκεται η Κιβωτός του Νώε.

«Αυτό δείχνει ότι η ιστορία ήταν η ίδια», λέει ο δρ. Irving Finkel, από το Βρετανικό Μουσείο, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το RT.

Όποιος περπατούσε στον δρόμο προς το Ουράρτου θα έβλεπε θεωρητικά τα αποτυπώματα του πλοίου στο βουνό «όπως αυτό στη Βίβλο», προσθέτει ο Finkel.

Ολοένα και περισσότεροι μελετητές και αρχαιολόγοι δεν πιστεύουν στην κυριολεκτική ερμηνεία της ιστορίας της Κιβωτού, ωστόσο το μυστήριο… παραμένει.

*Με πληροφορίες από clarin

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρώγονται ή όχι τα έλατα: Τι λέει το Βέλγιο, τι απαντά η Σουηδία

Βρήκε χριστουγεννιάτικο δώρο που του πήραν οι γονείς του... 46 χρόνια μετά (βίντεο)

Financial Times: Ο Έλον Μασκ θέλει να «ρίξει» τον Κιρ Στάρμερ από την πρωθυπουργία της Βρετανίας

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis