Επιστήμη

ΗΠΑ: Οι εμβολιασμοί έριξαν την Covid από την πρώτη στην έβδομη θέση των αιτιών θανάτου

Νεκροί από τον νέο κορωνοϊό στις ΗΠΑ

Aπόδειξη της αποτελεσματικότητας των μαζικών εμβολιασμών αποτελεί το γεγονός ότι η Covid-19 δεν είναι πια η πρώτη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ, όπως ήταν το Δεκέμβριο του 2020 και τον Ιανουάριο του 2021, καθώς τον Ιούνιο υποχώρησε πλέον στην έβδομη θέση, μετά από άλλες παραδοσιακές αιτίες θανάτου.

Η λοίμωξη του κορωνοϊού ήταν η τρίτη κυριότερη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ για μεγάλο μέρος του 2020 (μετά τις καρδιοπάθειες και τους καρκίνους), ενώ είχε κατακτήσει την «πρωτιά» στο τέλος του 2020 και στις αρχές του 2021, φθάνοντας στην αποκορύφωση της στους 3.136 θανάτους τη μέρα τον Ιανουάριο, σύμφωνα με ανάλυση των στοιχείων από την Peterson-KFF Health System Tracker.

Όμως φέτος τον Ιούνιο, μετά τους μαζικούς εμβολιασμούς (στις 30 Ιουνίου περίπου τα δύο τρίτα των ενηλίκων Αμερικανών είχαν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση), ο μέσος ημερήσιος αριθμός θανάτων από Covid-19 ήταν 342, γεγονός που έφερε τη νόσο πλέον στην έβδομη θέση.

Στην κορυφή, ως συνήθως, βρίσκονται ξανά η καρδιακή νόσος (2.101 θάνατοι τη μέρα) και ακολουθούν καρκίνος (1.614), δυστυχήματα (474), εγκεφαλικό (451), χρόνια νόσος του κατώτερου αναπνευστικού (377) και Αλτσχάιμερ (351).

Ο συνολικός αριθμός θανάτων από Covid-19 στις ΗΠΑ έως το τέλος Ιουνίου ήταν 604.656 και σχεδόν όλοι αφορούσαν ανεμβολίαστους ανθρώπους. Αν πάντως οι εμβολιασμοί εμφανίσουν στασιμότητα από εδώ και πέρα, εκτιμάται ότι η Covid-19 πιθανώς θα παραμείνει ανάμεσα στις δέκα κυριότερες αιτίες θανάτου στη χώρα για αρκετό καιρό, σύμφωνα με την έκθεση της Peterson-KFF.

 

Διαβάστε επίσης:

Γραβάνης - Πανεπιστήμιο Κρήτης: Και τα τέσσερα εμβόλια προστατεύουν από την μετάλλαξη «Δέλτα»

Καύσωνας 2021: Στην Κρήτη η υψηλότερη θερμοκρασία

Χρυσό… θα πληρώνουν τον καφέ όσοι δεν εμβολιάστηκαν

Gossip - LifeStyle

Πετράκος: «Από το βλεννογόνο της μύτης μου δεν περνάει όχι κορωνοϊός, ούτε ο Τιτανικός...»

Γρηγόρης Πετράκος

Ο Γρηγόρης Πετράκος βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή Πρωινό και για ακόμα μία φορά είπε την άποψή του για τον κορωνοϊό.

«Εγώ δεν έκανα ποτέ τον επιστήμονα. Έκανα τον δημοσιογράφο. Έπαθα μια συμφόρηση με αυτά που έβλεπα το πρώτο εξάμηνο. Άρχισα να ψάχνω πάρα πολύ. Έβλεπα συνεντεύξεις επιστημόνων από όλο τον κόσμο. Κάτι δεν μου κολλούσε εσωτερικά. Όταν άρχισα να βλέπω δεκάδες ξένους επιστήμονες να λένε άλλα πράγματα, είπα πως αυτό που λένε αυτοί εμένα μου κολλούσε περισσότερο από αυτό που ακούω από το επίσημο αφήγημα. Όταν μάζεψα πολλές τέτοιες γνώμες, άρχισα να τις δημοσιεύω. Όχι δικές μου, των επιστημόνων.

Εγώ δεν το χρειάζομαι το εμβόλιο. Μου το έχουν πει τρεις καθηγητές πανεπιστημίου. Επειδή έχω τον ψευδάργυρο και την D3 στα 80, εμένα μου έχει πει καθηγητής πανεπιστημίου ότι από το βλεννογόνο της μύτης μου δεν περνάει όχι κοροναϊός, ούτε ο τιτανικός. Αυτά είναι πράγματα γνωστά στην ιατρική. Εγώ δεν προσπαθώ να παρασύρω κάποιον άλλο. Αυτή είναι προσωπική μου επιλογή. Εγώ δεν έχω αρρωστήσει ποτέ τα τελευταία 20 χρόνια. Δεν παίρνω φάρμακα. Κάνω μια άλλη ζωή. Εγώ έκανα τον δημοσιογράφο, γιατί στα δελτία δεν είδα να τον κάνει κάποιος άλλος. Αρνούμαι τον όρο αντιεμβολιαστής και αρνητής. Δεν αρνούμαι τον ιό, αρνούμαι τη σοβαρότητα και τα μέτρα. Έχω κάνει όλα τα εμβόλια. Θέλω το εμβόλιο να είναι ασφαλής και να έχω την επιλογή. Παλεύω για τα δικαιώματα…

Εγώ δεν καταφέρθηκα προσωπικά κατά του Πάνου Κιάμου, αλλά της συγκεκριμένης απόφασής του, που έχει μεγάλη διαφορά από αυτό που ζούμε τώρα. Τότε τα μαγαζιά είχαν την επιλογή. Η μομφή δεν ήταν στο ότι εργάστηκε, αλλά ότι επέλεξε να εργαστεί με τον διαχωρισμό. Δεν του τον είχαν επιβάλλει ακόμη. Μετά από μια εβδομάδα η κυβέρνηση το πήρε πίσω» είπε ο τραγουδιστής.

ESPA BANNER