Skip to main content
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Έρευνα: Στη μήτρα, τα έμβρυα χαμογελούν για καρότα αλλά κλαίνε στην λαχανίδα

Image
μωρό, βρέφος
 clock 19:12 | 28/09/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Ενώ είναι γνωστό ότι ορισμένα παιδιά δεν είναι μεγάλοι φανς των λαχανικών, μια νέα μελέτη δείχνει ότι τέτοιες διατροφικές προτιμήσεις θα μπορούσαν να προκύψουν πριν καν γεννηθούν.

Τα έμβρυα παίρνουν πιο «γελαστό πρόσωπο» στη μήτρα όταν εκτίθενται στη γεύση των καρότων που καταναλώνει η μητέρα τους και «πιο κλαμένη έκφραση» όταν εκτίθενται στη λαχανίδα (κέιλ), σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychological Science.

«Αποφασίσαμε να κάνουμε αυτή τη μελέτη για να κατανοήσουμε περισσότερα σχετικά με τις ικανότητες του εμβρύου να γεύεται και να μυρίζει στη μήτρα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Beyza Ustun, μεταπτυχιακή ερευνήτρια στο Εργαστήριο Εμβρυϊκής και Νεογνικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Durham του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ενώ ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα μωρά μπορούν να γεύονται και να μυρίζουν στη μήτρα, χρησιμοποιώντας στοιχεία μετά τον τοκετό, «η έρευνά μας είναι η πρώτη που δείχνει άμεσες αποδείξεις για τις αντιδράσεις του εμβρύου στις γεύσεις στη μήτρα», πρόσθεσε η Ustun.

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα έμβρυα κατά τους τελευταίους 3 μήνες της εγκυμοσύνης είναι αρκετά ώριμα ώστε να διακρίνουν τις διαφορετικές γεύσεις που μεταφέρονται από τη διατροφή της μητέρας».

Image
υπερηχογράφημα εμβρύου

 

Η μελέτη εξέτασε τα υγιή έμβρυα 100 γυναικών ηλικίας μεταξύ 18 και 40 ετών, οι οποίες ήταν μεταξύ 32 και 36 εβδομάδων κύησης στη βορειοανατολική Αγγλία.

Οι 35 γυναίκες μπήκαν σε μια πειραματική ομάδα που κατανάλωσε μια κάψουλα οργανικού κέιλ, 35 μπήκαν σε μια ομάδα που πήρε μια κάψουλα καρότου και 30 μπήκαν σε μια ομάδα ελέγχου που δεν εκτέθηκε σε καμία από τις δύο γεύσεις.

Από τις συμμετέχουσες ζητήθηκε να μην καταναλώσουν κανένα τρόφιμο ή ποτό με γεύση μία ώρα πριν τον υπέρηχο. Οι μητέρες επίσης δεν έφαγαν ούτε ήπιαν κάτι που να περιέχει καρότο ή λάχανο την ημέρα των υπερήχων για να βεβαιωθούν ότι δεν θα επηρέαζε τα αποτελέσματα.

Ενώ η γεύση του καρότου μπορεί να περιγραφεί ως «γλυκιά» από τους ενήλικες, το κέιλ επιλέχθηκε επειδή μεταφέρει περισσότερη πικράδα στα βρέφη από άλλα πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι, το μπρόκολο ή τα σπαράγγια, σύμφωνα με τη μελέτη.

Αφού περίμεναν 20 λεπτά μετά την κατανάλωση, οι γυναίκες υποβλήθηκαν σε 4D υπερηχογραφήματα, τα οποία συγκρίθηκαν με 2D εικόνες των εμβρύων.

Image
υπερηχογράφημα εμβρύου

Το τράβηγμα της γωνίας των χειλιών, που υποδηλώνει χαμόγελο ή γέλιο, ήταν σημαντικά υψηλότερο στην ομάδα του καρότου σε σύγκριση με την ομάδα της λαχανίδας και την ομάδα ελέγχου. Ενώ κινήσεις όπως η ανύψωση του άνω χείλους, η ρίψη του κάτω χείλους προς τα κάτω, το πάτημα των χειλιών και ένας συνδυασμός αυτών - που υποδηλώνει ένα πρόσωπο που κλαίει - ήταν πολύ πιο συχνές στην ομάδα της λαχανίδας σε σχέση με τις άλλες ομάδες.

Image
υπερηχογράφημα εμβρύου

 

«Μέχρι τώρα, όλοι γνωρίζουμε τη σημασία της υγιεινής διατροφής για τα παιδιά. Υπάρχουν πολλά υγιεινά λαχανικά, δυστυχώς με πικρή γεύση, που συνήθως δεν είναι ελκυστική για τα παιδιά», δήλωσε η Ustun. Πρόσθεσε ότι η μελέτη υποδηλώνει ότι «θα μπορούσαμε να αλλάξουμε τις προτιμήσεις τους σε τέτοιες τροφές πριν καν γεννηθούν, χειραγωγώντας τη διατροφή της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης».

«Γνωρίζουμε ότι η υγιεινή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των παιδιών. Και τα στοιχεία μας μπορούν να βοηθήσουν στην κατανόηση του γεγονότος ότι η προσαρμογή της διατροφής της μητέρας μπορεί να προάγει τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες των παιδιών", πρόσθεσε.

Βελτιωμένη τεχνολογία απεικόνισης

Οι εξελίξεις στην τεχνολογία έχουν επιτρέψει καλύτερες εικόνες των προσώπων των εμβρύων στη μήτρα, σύμφωνα με την καθηγήτρια Nadja Reissland, επικεφαλής του Εργαστηρίου Εμβρυϊκής και Νεογνικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Durham. Η Reissland, η οποία επέβλεψε την έρευνα, ανέπτυξε το σύστημα Fetal Observable Movement System (FMOS), με το οποίο κωδικοποιήθηκαν οι 4D λήψεις.

«Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, η απεικόνιση με υπερήχους γίνεται καλύτερη και ακριβέστερη», δήλωσε στο CNN, προσθέτοντας ότι αυτό «μας επιτρέπει να κωδικοποιούμε τις κινήσεις του προσώπου του εμβρύου καρέ-καρέ με λεπτομέρεια και με την πάροδο του χρόνου».

Οι ερευνητές ξεκίνησαν τώρα μια follow-up μελέτη με τα ίδια μωρά μετά τη γέννηση για να δουν αν οι γεύσεις που βίωσαν στη μήτρα επηρεάζουν την αποδοχή διαφορετικών τροφών κατά την παιδική τους ηλικία.

Να σημειωθεί πως όλες οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν λευκές και Βρετανίδες.

«Πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες με εγκύους που προέρχονται από διαφορετικά πολιτισμικά υπόβαθρα», δήλωσε η Ustun. «Για παράδειγμα, προέρχομαι από την Τουρκία και στον πολιτισμό μου, μας αρέσει να τρώμε πικρά φαγητά. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αντιδρούσαν τα τουρκικά μωρά στις πικρές γεύσεις».

Πρόσθεσε ότι «οι γενετικές διαφορές όσον αφορά την ευαισθησία στη γεύση μπορεί να έχει επίδραση στις αντιδράσεις του εμβρύου στις πικρές και μη πικρές γεύσεις».

Με πληροφορίες από CNN

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο συνθετικό έμβρυο

Φρούτα, λαχανικά και δημητριακό ασπίδα κατά του πρόωρου τοκετού

Εγκυμοσύνη: Τα χημικά που κάνουν κακό στο έμβρυο – Πως να τα αποφύγετε

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis