Skip to main content
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Επαναπρογραμματισμός κυττάρων για «βιοπαραγωγή» νέων υλικών

Image
epanaprogrammatismos-kuttaron-gia-tin-bioparagogi-neon-ulikon.jpg
 clock 19:18 | 27/02/2019
writer icon newsroom ekriti.gr

Τρόπους δημιουργίας δομικών στοιχείων νέων υλικών μέσω κυττάρων αναζητεί η Lockheed Martin. Στο πλαίσιο συμφωνίας συνεργασίας με το Army Research Laboratory, επιστήμονες υλικών της εταιρείας θα συνεργαστούν με επιστήμονες της βιομηχανίας και του στρατού των ΗΠΑ, που σχεδιάζουν μικρόβια με σκοπό την τροποποίηση μονοκύτταρων οργανισμών DNA. Κατά την έρευνα αυτή, θα διερευνηθεί ένα εύρος δυνατοτήτων, ειδικά αυτών που μπορούν να βελτιώσουν τις επιδόσεις σε τομείς αμυντικού ενδιαφέροντος.
«Τα κύτταρα δημιουργούν με αποδοτικότητα όλα τα είδη υλικών, όπως ο ιστός της αράχνης ή τα φτερά μιας πεταλούδας που ιριδίζουν. Θέλουμε να δαμάσουμε την πρόοδο της φύσης για να προστατεύουμε καλύτερα τους ανθρώπους» λέει η Μελίσα Ρόουντς, senior research manager και επικεφαλής του προγράμματος στη Lockheed Martin. «Ο βιοσχεδιασμός υπάρχει σήμερα, αλλά όχι στην κλίμακα και την ποιότητα των στάνταρ της άμυνας» προσθέτει.
Στον βιοσχεδιασμό (biodesign) συναντιούνται οι τομείς της βιολογίας και της τεχνολογίας. Κάποιοι οίκοι μόδας, μάλιστα, χρησιμοποιούν αυτή την τεχνολογία για την ανάπτυξη ινών για ρούχα, αλλά το Advanced Technology Center της Lockheed Martin διαβλέπει δυνατότητες «ωρίμανσης» της τεχνολογίας σε επίπεδα υψηλότερης ακριβείας.
Οι επιστήμονες συχνά εμπνέονται από τη φύση, και οι ιδέες αυτές μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κόστους των οπτικών τεχνολογιών - πχ με αξιοποίηση «τεχνολογιών» του καλαμαριού για σκοπούς τηλεσκοπίων ή χρήση της μελανίνης για προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία (όπως στο δέρμα των ανθρώπων και των ζώων).
«Δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε δυνατότητες τέτοιου είδους, οπότε η Lockheed Martin θα δοκιμάσει τον τρόπο της φύσης» λέει η Ρόουντς. «Η αξιοποίηση της δύναμης των αυτοσυναρμολογούμενων υλικών είναι βιώσιμη, οικονομική και μπορεί να είναι πολύ γρηγορότερη σε σχέση με τεχνητές μεθόδους» συμπληρώνει.
Η συμφωνία, διαρκείας πέντε ετών και ύψους 10 εκατ. δολαρίων, έχει λάβει το όνομα Self-Assembly of Nanostructures for Tunable Materials.
Στο πλαίσιό της, θα συνεργαστούν ακαδημαϊκοί, μικρές επιχειρήσεις, καθώς και επιστήμονες και μηχανικοί του αμερικανικού στρατού και της Lockheed Martin.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis