Επιστήμη

Εντυπωσιακό πείραμα μετατρέπει το νερό σε γυαλιστερό μέταλλο (βίντεο)

το νερό μετατρέπεται σε γυαλιστερό μέταλλο

Εντυπωσιακό πείραμα δέχει πως ερευνητές κατάφεραν  να μεταμορφώσουν το νερό σε γυαλιστερό, μπρονζέ μέταλλο.

Διεθνής ερευνητική ομάδα αναφέρει στο περιοδικό Nature ότι δημιούργησε μια υγρή αλλά μεταλλική μορφή του νερού, η οποία συμπεριφέρεται ως άριστος αγωγός του ηλεκτρισμού, πριν τελικά επανέλθει στην κανονική υδάτινη μορφή του μια στιγμή αργότερα.

Θεωρητικά, τα περισσότερα υλικά μπορούν να γίνουν μεταλλικά αν συμπιεστούν σε ακραία πίεση, οπότε τα ηλεκτρόνια της εξωτερικής στοιβάδας τους απελευθερώνονται και κινούνται ελεύθερα, όπως συμβαίνει σε ένα χάλκινο σύρμα.

Ακόμα και το υδρογόνο, το ελαφρύτερο στοιχείο, πιστεύεται ότι μετατρέπεται σε μέταλλο κοντά στο κέντρο γιγάντιων πλανητών όπως ο Δίας ή ο Κρόνος. Αυτό όμως υπολογίζεται ότι συμβαίνει σε πιέσεις που υπερβαίνουν τις 12 εκατομμύρια ατμόσφαιρες, επίπεδο που σήμερα δεν μπορούν να επιτευχθεί στο εργαστήριο.

Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση, οι ερευνητές κατάφεραν να δώσουν μεταλλικές ιδιότητες στο νερό χωρίς να ασκήσουν πίεση. Σκέφτηκαν να συνδυάσουν το νερό με αλκαλικά μέταλλα όπως το νάτριο, του οποίου τα εξωτερικά ηλεκτρόνια απελευθερώνονται εύκολα.

Υπήρχε όμως ένα πρόβλημα: τα αλκαλικά μέταλλα αντιδρούν βίαια με το νερό και εκρήγνυνται. Για να ξεπεράσουν το εμπόδιο, οι ερευνητές ανέπτυξαν μια πειραματική διάταξη στην οποία μια σύριγγα απελευθέρωνε αργά ένα υγρό κράμα νατρίου και καλίου, μέχρι που σχηματίζονταν σταγόνες στην άκρη της βελόνας.

Καθώς η σταγόνα σχηματιζόταν μέσα σε έναν θάλαμο κενού, μια μικρή ποσότητα υδρατμών συμπυκνώθηκε στην επιφάνειά της και σχημάτισε ένα στρώμα νερού πάχους μερικών μορίων. Αμέσως, ηλεκτρόνια και ιόντα του μεταλλικού κράματος διαχύθηκαν στο νερό και το μετέτρεψαν σε μέταλλο με μπρονζέ απόχρωση.

Για τον Πάβελ Γιούνγκβιρθ της Τσεχικής Ακαδημίας Επιστημών, μέλος της ερευνητικής ομάδας, το θέαμα του νερού να μεταμορφώνεται μπροστά στα μάτια του ήταν μια από τις καλύτερες στιγμές της καριέρας του, λέει ο ίδιος στο δικτυακό τόπο του Nature.

Το εντυπωσιακό πείραμα ήταν ένα ευχάριστο διάλειμμα από την κύρια δουλειά τοπυ, που είναι οι προσομοιώσεις οργανικών χημικών αντιδράσεων.

Εκτός όμως από διασκεδαστικό, το πείραμα έχει μεγάλη επιστημονική σημασία, αφού απέδειξε ότι το μεταλλικό νερό πράγματι υπάρχει.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κοσμικά πυροτεχνήματα αποκαλύπτουν τα μυστικά των άστρων

Πτερόσαυροι: Μόλις έβγαιναν από το αβγό τους πετούσαν και έφευγαν από τη φωλιά

Εμβόλια mRNA: Πώς επηρεάζουν το DNA - Οι ειδικοί απαντούν

Επιστήμη

Η NASA θέλει να σώσει τις ενυδρίδες από την εξαφάνιση

ενυδριδες

Όποιος ακούει το όνομα της NASA το μυαλό του σκέφτεται αυτόματα πράγματα που δεν σχετίζονται με τη Γη. Όπως φαίνεται η αμερικανική διαστημική υπηρεσία προβληματίζεται για όσα συμβαίνουν στον πλανήτη μας και αποφάσισε να πάρει μια πρωτοβουλία που σχετίζεται με ένα από τα πολλά είδη που εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα διαβίωσης και επιβίωσης.

Όπως έκανε γνωστό η NASA στο Ερευνητικό Κέντρο Ames που έχει δημιουργήσει στη Σίλικον Βάλει αναπτύσσεται μια νέα τεχνολογία για την παρακολούθηση των ενυδρίδων. Αυτά τα θαλάσσια θηλαστικά είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τα οικοσυστήματα στα οποία ανήκουν αφού ανάμεσα στα άλλα διατηρούν ισορροπία στα δάση των υποθαλάσσιων φυτών Kelp.

H τεχνολογία παρακολούθησης θα ενσωματωθεί σε ένα πομπό που θα τοποθετηθεί στα πίσω πτερύγια ενυδρίδων. Με τον πομπό αυτό οι επιστήμονες θα μπορούν να καταγράψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τους πληθυσμούς των ενυδρίδων αφού με τα σημερινά τεχνικά μέσα έχει αποδειχθεί πολύ δύσκολο εγχείρημα.

«Φέρνουμε τεχνολογία αιχμής στην παρακολούθηση της άγριας ζωής. Χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες δικτύωσης και χαμηλού κόστους προηγμένες μεθόδους όπως η τρισδιάστατη εκτύπωση μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο είδος πομπών που θα φέρει επανάσταση στην παρακολούθηση και καταγραφή δεδομένων της άγριας ζωής και ειδών όπως οι ενυδρίδες» αναφέρει ο Τσαντ Φροστ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που αναπτύσσει τους πομπούς.

Οι πομποί που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα για την παρακολούθηση των ενυδρίδων ήταν μεγάλοι σε μέγεθος, υψηλού κόστους, βασίζονταν σε ειδικές μπαταρίες και κατέγραφαν περιορισμένου εύρους δεδομένα. Οι πομποί της NASA θα δημιουργούν ένα δίκτυο για τις ενυδρίδες στις οποίες θα τοποθετούνται παρέχοντας μεγαλύτερης ακρίβειας δεδομένα για το σημείο στο οποίο βρίσκονται ενώ επίσης τα σήματα που θα στέλνουν θα είναι συχνότερα από τους σημερινούς πομπούς. Φυσικά σε επόμενη φάση ο πομπός της NASA θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση και άλλων ζώων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηλιακή καταιγίδα: Θα καταστρέψει το ίντερνετ για μήνες, λένε οι επιστήμονες

NASA: Εντόπισε έξι «νεκρούς» γαλαξίες

Κορωνοϊός - έρευνα: Το ένα τρίτο των διστακτικών τελικά εμβολιάζονται

ESPA BANNER