Επιστήμη

Δίχως πυξίδα οι υποψήφιοι μεταπτυχιακών

333333-2-thumb-large.jpg

Στον «αέρα» είναι ο προγραμματισμός των αποφοίτων ΑΕΙ που ενδιαφέρονται να φοιτήσουν σε μεταπτυχιακά προγράμματα από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου ανέφερε,  στη Βουλή ότι όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα θα λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο, ωστόσο ουδείς γνωρίζει μετά βεβαιότητας ποιο αντικείμενο σπουδών θα έχουν τα μεταπτυχιακά, ούτε και τις θέσεις που θα προσφέρουν.

Ειδικότερα, με βάση τον νόμο 4485/2017 η λειτουργία των υπαρχόντων μεταπτυχιακών ολοκληρώνεται τυπικά στο τέλος του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, δηλαδή 31 Ιουλίου. Τα πανεπιστήμια έπρεπε έως το τέλος Απριλίου να υποβάλουν στο υπουργείο Παιδείας προς έγκριση τις προτάσεις τους για όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα που θα λειτουργήσουν από τον προσεχή Οκτώβριο και θα έχουν δίδακτρα, τόσο τα νέα που θα ξεκινήσουν το 2018-2019 όσο και εκείνα που θα συνεχιστούν. Η διαδικασία αξιολόγησης των μεταπτυχιακών, κυρίως ως προς το ύψος των διδάκτρων τους ολοκληρώθηκε, όμως για τις προτάσεις που θα πάρουν το πράσινο φως από το υπουργείο Παιδείας απαιτείται να γίνει προκήρυξη με έκδοση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στον Αύγουστο, με πολλούς υποψηφίους να μη γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι για να κρίνουν σε ποιο μεταπτυχιακό θα γίνουν δεκτοί ή εάν θα φύγουν για μεταπτυχιακά στο εξωτερικό, την ίδια στιγμή που οι προθεσμίες για τα ευρωπαϊκά ΑΕΙ ολοκληρώνονται.

Ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε ότι «από τον Σεπτέμβριο του 2018 θα λειτουργούν όλα αυτά τα μεταπτυχιακά». Μάλιστα, διευκρίνισε –απαντώντας σε αιτιάσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης (και δη στον βουλευτή του Ποταμιού Γ. Μαυρωτά)– ότι «έχουν αυξηθεί τα μεταπτυχιακά με δίδακτρα επειδή έχουμε βάλει τον όρο να μην είναι πάνω από τρεις κατευθύνσεις. Και αυτό διότι τις πολλές κατευθύνσεις τις είχαν τα μεταπτυχιακά με δίδακτρα. Είχαμε μεταπτυχιακά με δίδακτρα με 18 κατευθύνσεις. Αυτά “σπάσαμε”. Τα δωρεάν δεν είναι μεταπτυχιακά με πολλές κατευθύνσεις, αλλά με λίγες. Αρα, έχουμε αντικειμενικά την αύξηση των δωρεάν μεταπτυχιακών και έχουμε και τα μεταπτυχιακά με δίδακτρα που πλέον είναι πιο χαμηλά και το 30% των φοιτητών, με τον νέο νόμο, δεν πληρώνει». Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου τα μεταπτυχιακά χωρίς δίδακτρα αυξήθηκαν από 211 πέρυσι σε 258 και εκείνα με δίδακτρα από 416 σε 665, ακριβώς επειδή κατευθύνσεις που υπάρχουν τώρα σε παλιά μεταπτυχιακά, αποτελούν πλέον αυτοτελή προγράμματα. Η ύπαρξη πολλών κατευθύνσεων σε ένα πρόγραμμα που έχει επισημανθεί ως στρέβλωση του προηγούμενου συστήματος, και ορθώς άλλαξε.

Για τα νέα τμήματα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και στο Παν. Ιωαννίνων, τα οποία θα προέλθουν μετά την απορρόφηση των τοπικών ΤΕΙ από τα δύο πανεπιστήμια, ο κ. Γαβρόγλου διευκρίνισε ότι θα ιδρυθούν τον Οκτώβριο και η λειτουργία τους αρχίζει από το 2019 ή το 2020. Οσο για τους φοιτητές των ΤΕΙ, τα οποία θα μετεξελιχθούν σε πανεπιστημιακά, «θα ολοκληρώσουν το πρόγραμμα σπουδών και μετά δηλώνουν αν θα πάρουν πτυχίο ΤΕΙ ή πανεπιστημίου, σύμφωνα με τους όρους που θα θέσει το κάθε τμήμα», όπως είπε ο υπουργός.
Τέλος,  ο κ. Γαβρόγλου συναντήθηκε με τη διοικούσα επιτροπή του νεοσύστατου Παν. Δυτικής Αττικής, από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς. Ο πρόεδρος της διοικούσας κ. Κώστας Μουτζούρης παρουσίασε τα βήματα που έχουν γίνει για την ομαλή έναρξη της λειτουργίας του νέου ιδρύματος τον Σεπτέμβριο, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι στόχος είναι η έναρξη λειτουργίας των έξι πρώτων διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης, που θεσμοθετήθηκαν με πρόσφατο νόμο, τον προσεχή Φεβρουάριο σε συντονισμό και με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Επιστήμη

Τα μυστικά της ικάριας διατροφής ξεκλειδώνει έρευνα Έλληνα διατροφολόγου

Ικαρία

Ήταν πριν από περίπου δυόμισι χρόνια όταν ο Δημήτρης Πέππας, υποψήφιος διδάκτωρ του πανεπιστημίου Αθηνών που ειδικεύεται στις γονιδιακές αλληλεπιδράσεις, αποφάσισε να γίνει σχεδόν μόνιμος κάτοικος Ικαρίας προκειμένου να ξεκλειδώσει κάποια από τα μυστικά της μακροβιότητας των Ικαριωτών. Το ενδιαφέρον του γι' αυτό το μικρό νησί του Αιγαίου μόνο τυχαίο δεν ήταν.

Η Ικαρία είναι ανάμεσα στις μόλις πέντε περιοχές του πλανήτη όπου το προσδόκιμο ζωής των κατοίκων είναι κατά πολύ υψηλότερο από αυτόν του μέσου πληθυσμού.

Ο ίδιος ήξερε ως επιστήμονας της υγείας πως τα γονίδια μας επηρεάζουν την μακροζωία σε ποσοστό λιγότερο από το 25%. Τι ρόλο έπαιζε επομένως η διατροφή σε αυτήν την ζηλευτή επίδοση; Και ποιοι άλλοι παράγοντες κάνουν τους Ικαριώτες μακρόβιους;

«Η απόφαση μου να ζήσω ο ίδιος στο νησί συνέβαλε σημαντικά στο να κατανοήσω όλους τους παράγοντες που τους οδηγούν στην μακροζωία» λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ. Η διαμονή του εκεί τον βοήθησε να καταρρίψει από τις πρώτες κιόλας ημέρες το στερεότυπο που θέλει τους Ικαριώτες να ζουν μια μακάρια και χωρίς άγχος ζωή. «Οι κάτοικοι της Ικαρίας, όπως όλοι οι άνθρωποι, έχουν στρες και μάλιστα πολλές φορές στρες επιβίωσης, αφού οι περισσότεροι ασχολούνται με αγροτικές εργασίες και ένας πολύ κρύος χειμώνας είναι ικανός να καταστρέψει την παραγωγή τους» εξηγεί.

Δεν είναι κάποιου είδους ανεμελιά επομένως που κάνει τους Ικαριώτες να ζουν περισσότερο. Η μακροβιότητά τους ωστόσο σχετίζεται άμεσα με τον τρόπο που διαχειρίζονται το στρες. Και πρωτεύοντα ρόλο φαίνεται πως διαδραματίζουν τρεις παράγοντες: η διατροφή, η άσκηση και οι στενές κοινωνικές τους σχέσεις.

Οι τρεις αυτοί παράγοντες εξηγούν ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο, ενώ στην Ευρώπη μόλις το 0,1% του πληθυσμού είναι άνω των 90 ετών, το αντίστοιχο ποσοστό στο νησί της Ικαρίας είναι δεκαπλάσιο. Επίσημα στοιχεία από έρευνες των Ηνωμένων Εθνών δείχνουν επίσης πως η αναλογία γυναικών προς άνδρες ηλικίας άνω των 80 ετών είναι περίπου 2 προς 1, ενώ στη μελέτη των κατοίκων της Ικαρίας η αναλογία ήταν πολύ μικρότερη (1,1 προς 1), ένα γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι άντρες από την Ικαρία ζουν περισσότερο από τους άνδρες του υπόλοιπου κόσμου. Έχει παρατηρηθεί επίσης πως ποσοστά επιπολασμού των καρδιαγγειακών νοσημάτων, καρκίνου και Αλτσχάιμερ είναι πολύ χαμηλότερα στην Ικαρία σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Εύκολα συμπεραίνει κανείς πως οι Ικαριώτες δεν ζουν μόνο περισσότερο αλλά και καλύτερα. Και ένας από τους λόγους, σε ό,τι έχει να κάνει με τη διατροφή, είναι η παντελής απουσία του πρόχειρου φαγητού - του γνωστού και ως τζανκ φουντ. «Οι Ικαριώτες αποφεύγουν να καταναλώνουν τρόφιμα που έχουν υποστεί επεξεργασία όπως χοτ ντογκ και κοτομπουκιές, αλλά και αναψυκτικά τύπου cola» αναφέρει ο Δημήτρης Πέππας.

«Η διατροφή τους», συνεχίζει, «χαρακτηρίζεται από πολύ μικρή κατανάλωση κρέατος, με έμφαση στο ψάρι, χαμηλότερη κατανάλωση υδατανθράκων από τη μεσογειακή, με αρκετά ωστόσο φρούτα και λαχανικά, ενώ στηρίζεται στην κατανάλωση του πολύτιμου ελληνικού ελαιόλαδου και ξηρών καρπών, τα οποία αποτελούν πλούσιες πηγές μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων».

Όσπρια, ελαιόλαδο, ξηροί καρποί και λιγότεροι υδατάνθρακες από τη μεσογειακή διατροφή: αυτά είναι λοιπόν τα μυστικά της ικάριας διατροφής; «Είναι εξίσου σημαντικό να τρώμε όπως έχει ορίσει η φύση ακολουθώντας την εποχικότητα των φρούτων και λαχανικών» απαντά ο Έλληνας διατροφολόγος. «Γιατί άλλωστε να καταναλώνει κάποιος φράουλες τον χειμώνα, όταν είναι καλοκαιρινό φρούτο;» διερωτάται. Ο ίδιος σπεύδει να επισημάνει πως η ικάρια διατροφή είναι ένας θησαυρός που συνεχώς ανακαλύπτεται. Όπως λέει, «γι' αυτά που έχει που έχει να δώσει στον κόσμο η ικάρια διατροφή είμαστε ακόμα πολύ νωρίς. Δεν υπάρχει αμφιβολία πάντως πως πρόκειται για την πιο ισορροπημένη διατροφή που μπορεί να κάνει ο άνθρωπος όχι μόνο για τη δική του υγεία αλλά και για τη βιωσιμότητα του πλανήτη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Θλίψη για τον θάνατο του Νάθαν - Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει η σύζυγός του

Τουρισμός: Κρατήσεις... το τελευταίο δευτερόλεπτο

Κρήτη: Κλασική μουσική υπό τους ήχους της κρητικής λύρας!