Skip to main content
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Απολίθωμα τυραννόσαυρου 75 εκατ. ετών αποκαλύπτει το τελευταίο του γεύμα (ΦΩΤΟ)

Image
ΤΥΡΑΝΟΣΑΥΡΟΣ
 clock 21:51 | 13/12/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Ένα απολίθωμα δεινοσαύρου, 75 εκατομμυρίων ετών, βρέθηκε με το τελευταίο γεύμα του διατηρημένο στο στομάχι του, αποκαλύπτοντας εκπληκτικές λεπτομέρειες για τη διατροφή του. Ο νεαρός τυραννόσαυρος του είδους Gorgosaurus libratus, είχε στο στομάχι του τα πίσω πόδια δύο μικρών δεινόσαυρων που έμοιαζαν με πτηνά.

Η ανακάλυψη αποκαλύπτει πως οι διατροφικές συνήθειες των τυραννόσαυρων άλλαζαν όσο μεγάλωναν, καθώς οι μεγαλύτεροι τυραννόσαυροι έτρωγαν συνήθως μεγάλους φυτοφάγους δεινόσαυρους. « Είναι βάσιμες αποδείξεις ότι οι τυραννόσαυροι άλλαξαν δραστικά τη διατροφή τους καθώς μεγάλωναν», είπε η Δρ Ντάρλα Ζελενίτσκι, από το Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι.

Είναι η πρώτη φορά που τόσο καλά διατηρημένα περιεχόμενα του στομάχου βρίσκονται στο σκελετό ενός μεγάλους είδους τυραννόσαυρου.

Image
ΤΥΡΑΝΟΣΑΥΡΟΣ

Ο νεαρός τυραννόσαυρος ζύγιζε πάνω από 300 κιλά, μόλις το 10% του βάρους ενός ενήλικα. Πέθανε σε μικρή ηλικία, περίπου πέντε με επτά ετών. Το απολίθωμα βρέθηκε στο Dinosaur Provincial Park στον Καναδά.

Οι επιστήμονες εντόπισαν δάκτυλα ποδιού στην περιοχή του στομαχιού και κατέληξαν πως ανήκαν στο είδος Citipes, ένα μικρό είδος δεινοσαύρου που έμοιαζε με γαλοπούλα.

Τα πετρώματα στην περιοχή των πλευρών αφαιρέθηκαν για να αποκαλυφθεί το περιεχόμενο. Έτσι φάνηκαν ολόκληρα τα πίσω πόδια από δύο μωρά δεινοσαύρους κάτω του ενός έτους.

Image
ΤΥΡΑΝΟΣΑΥΡΟΣ

Φαίνεται πως τα δύο ζεύγη ποδιών φαγώθηκαν σε διαφορετικό χρόνο, καθώς βρισκόντουσαν σε διαφορετικά στάδια πέψης. Τα συγκεκριμένα μέρη του σώματος του Citipes μάλλον επιλέχθηκαν από τον τυραννόσαυρο επειδή περιέχουν το περισσότερο κρέας στο σώμα του θύματος.

Image
ΤΥΡΑΝΟΣΑΥΡΟΣ

Είναι γνωστό πως οι τυραννόσαυροι άλλαζαν αρκετά κατά την ανάπτυξη, από λεπτές φιγούρες σε αυτούς τους τεράστιους, ογκώδεις δεινόσαυρους και ξέρουμε πως αυτή η αλλαγή σχετιζόταν με αλλαγές στη διατροφή. Φαίνεται πως από το κυνήγι θηραμάτων όπως το Citipes όταν ήταν έφηβοι, το οποίο είναι κατά πολύ μικρότερό τους, περνούσαν ως ενήλικες στο κυνήγι τεράστιων φυτοφάγων δεινόσαυρων, στο ίδιο ή σε μεγαλύτερο μέγεθος από αυτούς.

Το απολίθωμα αποκαλύπτει πως οι έφηβοι δεινόσαυροι, οι οποίοι είχαν στενά κρανία και δόντια-λεπίδες, προτιμούσαν μικρή λεία, ενώ οι ενήλικοι τυραννόσαυροι με τα μεγάλα κρανία και τα δυνατά τους δόντια μπορούσαν να φάνε πολύ μεγαλύτερη λεία.

Image
ΤΥΡΑΝΟΣΑΥΡΟΣ

 

Ο καθηγητής Steve Brusatte, παλαιοντολόγος από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και το Εθνικό Μουσείο της Σκωτίας, είπε ότι βλέποντας θήραμα στα σπλάχνα του δεινοσαύρου έδωσε μια πραγματική εικόνα για τα ζώα: «Δεν ήταν απλά τέρατα, ήταν αληθινά, ζωντανά πράγματα και όμορφας».

Image
ΤΥΡΑΝΟΣΑΥΡΟΣ

(Το κρανίο του τυραννόσαυρου και τα δόντια που μοιάζουν με λεπίδα)

Πηγή: BBC.COM

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποτελεσματικές συμβουλές για την αντιμετώπιση του βήχα

Σάλος με τις κατασκοπευτικές κάμερες που πωλούνται στο Amazon

Ποια μορφή θέρμανσης συμφέρει περισσότερο τον φετινό χειμώνα;

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis