Επιστήμη

Άγνωστοι τεράστιοι δεινόσαυροι εντοπίστηκαν στην Κίνα

δεινόσαυρος

Για δεκαετίες ο Καναδάς και η Νότιος Αμερική θεωρούνταν οι προνομιακές περιοχές για τους παλαιοντολόγους αφού εκεί εντοπίζονταν πολλά και εντυπωσιακά ευρήματα δεινοσαύρων. Όμως η Κίνα αναδείχθηκε τα τελευταία χρόνια ως τον πραγματικό παλαιοντολογικό παράδεισο αφού ανακαλύπτονται ή ταυτοποιούνται εκεί σε σχεδόν εβδομαδιαία βάση άγνωστα είδη δεινοσαύρων εμπλουτίζοντας σε υπερθετικό βαθμό τις γνώσεις μας για αυτούς αλλά και γενικότερα για το τι συνέβαινε στον πλανήτη μας εκείνη την περίοδο.

Ερευνητές με επικεφαλής επιστήμονες της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών ανακάλυψαν κοντά στην πόλη Χάμι στην βορειοδυτική Κίνα τα απολιθώματα δύο άγνωστων μέχρι σήμερα ειδών δεινοσαύρων.

Στην περιοχή που εντοπίστηκαν οι δύο δεινόσαυροι μέχρι σήμερα εντοπίζονταν κυρίως ευρήματα πτερόσαυρων. Τα δύο είδη που έλαβαν τις ονομασίες «Hamititan» και  «Silutitan» έχουν ηλικία 130 εκατ. ετών και ήταν από τα πρώτα σπονδυλωτά ζώα που έκαναν την εμφάνιση τους στην συγκεκριμένη περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σαρδέλες και ρέγκες τα νέα θύματα της κλιματικής αλλαγής

Πανσέληνος Αυγούστου: Οι μύθοι της Σελήνης - Υπάρχει έξαρση «τρέλας»;- Οι οπτικές απάτες

Άρης: Ίσως η ζωή να εκτοξεύτηκε από τον Κόκκινο πλανήτη σε ένα δορυφόρο του

Επιστήμη

Διάστημα: Ανακαλύφθηκαν οι κοντινότερες στη Γη μαύρες τρύπες

Μαύρη Τρύπα

Ανακαλύφθηκε το κοντινότερο στη Γη ζευγάρι από τεράστιες μαύρες τρύπες, σε απόσταση περίπου 89 εκατομμυρίων ετών φωτός, με το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή.

Τα δύο αντικείμενα που βρίσκονται τόσο κοντά στη Γη έχουν, επίσης, τη μικρότερη μεταξύ τους απόσταση (1.600 ετών φωτός) από οποιοδήποτε άλλο ζευγάρι μεγάλων μαύρων οπών του παρελθόντος. Τελικά, κάποια στιγμή στο μέλλον, οι δύο μαύρες τρύπες αναμένεται να συγκρουστούν και να συγχωνευθούν σε μία γιγάντια μαύρη τρύπα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Καρίνα Βόγκελ του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, έκαναν την ανακάλυψη και προχώρησαν στη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Αστρονομίας και Αστροφυσικής «Astronomy & Astrophysics».

 

 

Η μεγαλύτερη μαύρη τρύπα, που βρίσκεται δεξιά από το κέντρο του γαλαξία NGC 7727 στον αστερισμό του Υδροχόου, έχει μάζα περίπου 154 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο μας, ενώ η μικρότερη, στον ίδιο γαλαξία, έχει 6,3 εκατομμύρια ηλιακές μάζες.

Η αναζήτηση μεγάλου μεγέθους μαύρων οπών και ζευγών τους αναμένεται να κάνει ένα σημαντικό βήμα προόδου όταν αρχίσει να λειτουργεί το υπό κατασκευή Υπερβολικά Μεγάλο Τηλεσκόπιο (ELT) του ESO στην έρημο Ατακάμα της Χιλής, αργότερα εντός αυτής της δεκαετίας.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Κορωνοϊός: 48χρονος έφυγε από τη ζωή λίγες μέρες μετά τον πατέρα του

Ηράκλειο: Ο θερμόαιμος κρεοπώλης... ξανά εν δράσει!

Κρήτη - κορωνοϊός: Κατέληξαν δύο ασθενείς - Αυξήθηκαν οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ

ESPA BANNER