Skip to main content
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

2021: Γιατί θα είναι μικρότερο σε διάρκεια - Τι συμβαίνει στη Γη

Image
Γη
 clock 14:14 | 11/01/2021
writer icon newsroom ekriti.gr

Ανεπαίσθητα πιο γρήγορα κυλάει πια ο χρόνος, αφού η Γη περιστρέφεται με μεγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση με τα τελευταία 50 χρόνια.

Ως εκ τούτου η φετινή χρονιά θα είναι λίγο πιο μικρή σε διάρκεια και μάλιστα η μικρότερη εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Ωστόσο, ίσως χρειαστεί για πρώτη φορά οι επιστήμονες να προσθέσουν στο άμεσο μέλλον ένα αρνητικό εμβόλιμο δευτερόλεπτο προκειμένου τα ατομικά ρολόγια να παραμένουν απολύτως ακριβή στον υπολογισμό της Συντονισμένης Παγκόσμιας Ώρας (UTC).

Εξαιτίας της ταχύτερης περιστροφής του πλανήτη, η μέση διάρκεια της μέρας φέτος αναμένεται να είναι 0,05 χιλιοστά του δευτερολέπτου μικρότερη από τα 86.400 δευτερόλεπτα που απαρτίζουν ένα 24ωρο, σύμφωνα με το «Time and Date» που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στην πορεία του έτους ισοδυναμεί με μια χρονική υστέρηση σχεδόν 19 χιλιοστών του δευτερολέπτου ενώ η τελευταία φορά που η μέση διάρκεια της μέρας ήταν μικρότερη των 86.400 δευτερολέπτων, ήταν το 1937

Όταν η διάρκεια περιστροφής, που εξαρτάται από διάφορους παράγοντες (κίνηση πυρήνα πλανήτη, άνεμοι, ρεύματα ωκεανών, ατμοσφαιρική πίεση κ.α.), αποσυγχρονίζεται από τα ατομικά ρολόγια, τότε προκύπτει η ανάγκη να προστεθεί ή να αφαιρεθεί ένα εμβόλιμο δευτερόλεπτο, μία διαδικασία που ξεκίνησε το 1972 και από τότε έχει συμβεί σε 27 έτη (πάντα προσθήκη δευτερολέπτου και ποτέ αφαίρεση), δηλαδή περίπου κάθε δυόμισι χρόνια, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτου Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST) των ΗΠΑ. Η τελευταία φορά που χρειάστηκε, ήταν το 2016.

Τα εμβόλιμα δευτερόλεπτα δεν έχουν επίπτωση στην καθημερινή ζωή, αλλά είναι σημαντικά σε τομείς όπως η αστρονομία, η πλοήγηση, οι διαστημικές πτήσεις, τα υπολογιστικά δίκτυα κ.α.

«Είναι σίγουρα σωστό ότι η Γη περιστρέφεται ταχύτερα από οποιαδήποτε φορά τα τελευταία 50 χρόνια. Είναι αρκετά πιθανό ότι θα χρειαστεί ένα αρνητικό εμβόλιμο δευτερόλεπτο, αν η ταχύτητα περιστροφής της Γης αυξηθεί κι άλλο, αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε κατά πόσο αυτό θα συμβεί», δήλωσε ο φυσικός Πίτερ Γουιμπερλέι του Εθνικού Εργαστηρίου Φυσικής της Βρετανίας στην «Τέλεγκραφ».

Τη σχετική απόφαση για τα εμβόλιμα δευτερόλεπτα λαμβάνει η Διεθνής Υπηρεσία Περιστροφής της Γης και Συστημάτων Αναφοράς (IERS) που εδρεύει στο Παρίσι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λαμία – Κορωνοϊός: Οδύνη για 50χρονη δημοτική υπάλληλο που έχασε τη μάχη 

Στρατιωτική θητεία: 12 μήνες από τον Μάιο παντού - Ποιοι θα κάνουν 9μηνο

Νερό στο Μαλεβίζι από τον Αποσελέμη ... αλλά και το αντίθετο

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis