Ελλάδα

Υπ.Μεταφορών: Εξετάζεται η δυνατότητα μετατροπής ενός συμβατικού ιχ σε ηλεκτρικό

ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Τη δυνατότητα μετατροπής συμβατικού Ι.Χ. σε ηλεκτρικό θα έχουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων από το ερχόμενο φθινόπωρο, καθώς βρίσκεται σε επεξεργασία το σχετικό θεσμικό πλαίσιο. Στα γραφεία του υπ. Υποδομών διεξάγονται οι προκαταρκτικές συζητήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς σε εγχώριο αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου έως τον Σεπτέμβριο να είναι διαμορφωμένο το μοντέλο βάσει του οποίου θα μπορεί να μετατραπεί ένα συμβατικό Ι.Χ. σε ηλεκτρικό. 

Οι νέες ρυθμίσεις θα περιλαμβάνουν όλες τις τεχνικές προδιαγραφές που θα απαιτούνται για τη μετατροπή, τη συντήρηση και τον τεχνικό έλεγχο των τροποποιημένων οχημάτων, ενώ σε εξέλιξη είναι η συζήτηση και για τις προβλέψεις που θα διέπουν τα τέλη κυκλοφορίας του νέου αυτού τύπου οχημάτων. Συνολικά η Ευρώπη δεν έχει καθιερώσει ακόμα σχετική πρόβλεψη, αν και η αυτοκινητοβιομηχανία φαίνεται ότι πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση. Και αυτό γιατί οι αυτοκινητοβιομηχανίες μπορεί να επικεντρώνονται στην παραγωγή ηλεκτρικών Ι.Χ. ώστε να πετύχει η Ευρώπη τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας, ωστόσο φαίνεται ότι ενδιαφέρονται εξίσου και για τη δυνατότητα μετατροπής συμβατικών οχημάτων σε ηλεκτρικά. Στόχος της αγοράς είναι να διατηρήσει σε κυκλοφορία, για παράδειγμα, ιστορικά μοντέλα μέσω της μετατροπής τους σε ηλεκτρικά, ώστε να μην χρειαστεί να αποσυρθούν λόγω παλαιότερης τεχνολογίας ως προς τις εκπομπές ρύπων. 

Την αποκάλυψη έκανε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, κατά τη διάρκεια του οποίου επισήμανε ότι «θα συνεχίσουμε το επόμενο διάστημα με ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τη μετατροπή συμβατικών οχημάτων σε ηλεκτροκίνητα». Ο ίδιος τόνισε ότι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της κινητικότητας αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης. Σημείωσε μάλιστα ότι σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται η επιδότηση για την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων, η προμήθεια ηλεκτρικών λεωφορείων που θα ενταχθούν στον στόλο των ΜΜΜ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, η απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη υποδομών φόρτισης και η καθιέρωση ρυθμίσεων για τη συντήρηση και επισκευή των οχημάτων αυτών. 

Την ίδια στιγμή, η Ε.Ε. φαίνεται να ανησυχεί για τα σχετικά χαμηλά ποσοστά διείσδυσης της ηλεκτροκίνησης στην αγορά αυτοκινήτου. Ο προβληματισμός σχετίζεται με τα περιορισμένα σημεία φόρτισης και τις σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των κρατών-μελών, γεγονός το οποίο περιορίζει την ελεύθερη κυκλοφορία των ηλεκτρικών Ι.Χ. μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών. Η νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ) μάλιστα επισημαίνει ότι η Ε.Ε. απέχει πολύ από την τιμή-στόχο (1 εκατ. σημεία φόρτισης έως το 2025) που ορίζει η Πράσινη Συμφωνία, ενώ απουσιάζει ένας συνολικός στρατηγικός χάρτης πορείας για την ηλεκτροκίνηση. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το ΕΕΣ υποστηρίζει ότι η κοινοτική χρηματοδότηση «δεν έφθανε πάντοτε εκεί όπου χρειαζόταν περισσότερο».

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Συνεχίζονται τα έργα ασφαλτόστρωσης επί του ΒΟΑΚ

Γεωργιάδης: Ερχεται γενναία ενίσχυση επιχειρήσεων του τουρισμού

Ελλάδα

Εξιτήριο για τους Μητροπολίτες - Παρέμεινε στο ΚΑΤ ο Κρητικός Αρχιμανδρίτης

Νοσοκομείο ΚΑΤ

Εξιτήρια έλαβαν οι επτά Μητροπολίτες, από τα Νοσοκομεία «Γ. Γεννηματάς» και ΚΑΤ, όπου είχαν μεταφερθεί μετά τον τραυματισμό τους από την επίθεση με καυστικό υγρό. Για περαιτέρω νοσηλεία και αντιμετώπιση στην Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής και Εγκαυμάτων του ΚΑΤ παρέμεινε ο Αρχιμανδρίτης-Γραμματέας Συνοδικού, ο οποίος έφερε σοβαρότερο έγκαυμα δέρματος τραχήλου και οπισθοωτιαίας χώρας.

Ειδικότερα,  οι Μητροπολίτες Γουμενίσσης, Κηφισίας, Δρυινουπόλεως-Κονίτσης και Κασσανδρείας, που διακομίστηκαν χθες με ΕΚΑΒ από το Λαϊκό Νοσοκομείο στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», εξετάστηκαν αρχικά από την Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική του Νοσοκομείου και βρέθηκαν να έχουν ήπια βλάβη του κερατοειδούς για την οποία έλαβαν την δέουσα αγωγή, σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου. Μετέπειτα εκτιμήθηκαν από την Πλαστική Χειρουργική και βρέθηκαν να έχουν περιορισμένα εγκαύματα στο πρόσωπο και στα άνω άκρα για τα οποία έλαβαν την κατάλληλη αγωγή. Θα πραγματοποιηθεί επανεξέταση του Μητροπολίτη Κηφισίας το Σάββατο 26 Ιουνίου.

Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του ΚΑΤ διακομίστηκαν χθες οι Μητροπολίτες Γλυφάδας, Ζακύνθου και Άρτης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Νοσοκομείου, έφεραν ελαφρά εγκαύματα δέρματος, τους δόθηκε ιατρική φροντίδα από το εξειδικευμένο προσωπικό της Πλαστικής Χειρουργικής και Εγκαυμάτων του Νοσοκομείου και έλαβαν εξιτήριο.

 

Διαβάστε επίσης:

Δήμος Ηρακλείου: Έκτακτη ρύθμιση για βεβαιωμένες οφειλές λόγω COVID-19

Κρήτη: Λαγόψαρο 10 κιλών τρόμαξε τους λουόμενους - Προσοχή και στα αγγελόψαρα (Φωτό)

Κρήτη: Αυτοκίνητο παρέσυρε και τραυμάτισε ηλικιωμένο