Ελλάδα

Υπουργείο: Στόχος η μεταφορά των προσφύγων από το Σύνταγμα σε δομές

πρόσφυγες_σύνταγμα

«Οι περίπου 60 πολίτες τρίτων χωρών που έχουν κατασκηνώσει σε μέρος της πλατείας Συντάγματος, βρίσκονται εκεί ύστερα από επιχειρήσεις εκκένωσης καταλήψεων που πραγματοποίησε η Ελληνική Αστυνομία.

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε συνεργασία με τον ΔΟΜ, από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το ζήτημα, έχει προτείνει στους ανθρώπους αυτούς να μεταφερθούν σε διαθέσιμες θέσεις φιλοξενίας σε ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα, όπως έγινε και με τους υπόλοιπους που ήταν σε καταλήψεις», τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σχετικά με τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν κατασκηνώσει από χθες στο Σύνταγμα.

Ακόμη το ΥΜΕΠΟ σημειώνει: «Συνεχίζεται η προσπάθεια, προκειμένου να πεισθούν να μεταφερθούν και να εκκενώσουν τον χώρο που έχουν καταλάβει. Καλούμε τους πολίτες τρίτων χωρών να ακολουθήσουν τις οδηγίες των ελληνικών αρχών και να μεταφερθούν άμεσα στα ξενοδοχεία». Και προσθέτει: «Η καθυστέρηση δεν βοηθάει στη βελτίωση της κατάστασής τους, δυσκολεύει την προσπάθεια των ελληνικών αρχών για ικανοποιητικές συνθήκες φιλοξενίας, ενώ δημιουργεί αρνητική εικόνα για τους ίδιους στην ελληνική κοινή γνώμη».

«Επαναλαμβάνουμε πως το ΥΜΕΠΟ, σε κάθε περίπτωση φροντίζει για τα δικαιώματά τους, αλλά και οι ίδιοι υποχρεούνται να σέβονται τις διεθνείς συνθήκες και τους νόμους της χώρας που τους φιλοξενεί», καταλήγει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στην ανακοίνωσή του.

Ελλάδα

Ηλεκτρονικός κατάσκοπος για τα παράνομα ΙΧ

τελη κυκλοφοριας

Τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού «εργαλείου» που θα καταγράφει όσα αυτοκίνητα κυκλοφορούν παράνομα και μπορεί μελλοντικά να εξελιχθεί και σε εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα ή άλλες smart συσκευές, προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε την Τετάρτη στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.

Η τροπολογία προβλέπει την δημιουργία ειδικού ιστότοπου στο gov.gr όπου, με βάση των αριθμό κυκλοφορίας, θα παρέχονται δημόσιες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση κίνησης ή ακινησίας των οχημάτων για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα, προβλέπει τροπολογία.

Η ΑΑΔΕ θα δίνει τους αριθμούς κυκλοφορίας και τα στοιχεία των οχημάτων, τα οποία θα δημοσιοποιούνται και θα αποκαλύπτουν:

την τρέχουσα κατάσταση ασφάλισης, εάν δηλαδή κυκλοφορεί ανασφάλιστο το όχημα
τυχόν δήλωσής τους ως απωλεσθέντων ή κλαπέντων
αν έχουν δηλωθεί πως τελούν σε ακινησία
αν κυκλοφορούν με πλαστές πινακίδες
αν έχουν πληρωθεί ή χρωστάει τέλη κυκλοφορίας, και άλλες πληροφορίες.
Όλα αυτά θα τα καθορίζει ειδική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, από κοινού με τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η οποία δύναται να εκδοθεί μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Με την ίδια απόφαση θα ορίζονται η διαδικασία και οι λεπτομέρειες για την χορήγηση:

των στοιχείων μητρώου οχημάτων από την ΑΑΔΕ, προς δημοσίευση στον ανωτέρω ειδικό ιστότοπο
των πληροφοριών που θα χορηγούν άλλοι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς.

Πώς θα λειτουργεί η πλατφόρμα
Η διάταξη ορίζει πως «δύναται να δημιουργηθεί ειδικός ιστότοπος στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr- ΕΨΠ), όπου με βάση μόνο τον αριθμό κυκλοφορίας τους στο μητρώο οχημάτων της Α.Α.Δ.Ε., θα παρέχονται δημόσιες πληροφορίες (open data) σχετικά με την κατάσταση κίνησης ή ακινησίας των οχημάτων για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα, την τρέχουσα κατάσταση ασφάλισής τους, τυχόν δήλωσή τους ως απωλεσθέντων ή κλαπέντων, και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια».

Αρχής εξ αρχήν όμως, ή διάταξη του νόμου αποκλείει την δημοσιοποίηση κάθε είδους στοιχείων ταυτότητας των ιδιοκτητών ή κατόχων των οχημάτων, για να μη προσκρούσει στην νομοθεσία περί Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων. Επίσης θα ορίζει πολύ αυστηρή διαδικασία χορήγησης και προστασίας των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Πηγή: newmoney.gr