Ελλάδα

Βίτσας: Το ανώτερο 90 ημέρες θα μένουν πρόσφυγες στα νησιά

βίτσας 1

«Ακολουθούμε μια πολιτική η οποία θα οδηγήσει σε αποσυμπίεση των νησιών, σε ταχύτερη λειτουργία των υπηρεσιών ασύλου και προσφυγών και σε διαδικασίες ένταξης», τονίζει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας. 

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Real news», λίγες ημέρες πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου για το μεταναστευτικό εξηγεί ότι η βασική λογική του, έχει να κάνει με το γεγονός ότι υποχρεώνεται το κράτος να λειτουργεί με τις δομές του, όχι με προχειρότητα, αλλά με μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στην απονομή ή όχι του ασύλου. Επίσης, επισημαίνει πως διευθετούνται μια σειρά από προβλήματα που έχουν να κάνουν με την παιδεία, την υγεία και το θέμα των ασυνόδευτων παιδιών. «Αν καταφέρουμε μέσα από αυτή τη διαδικασία η πιο μακρινή χρονική περίοδος να είναι έξι μήνες, θα είναι το καλύτερο. Ως μέγιστο χρόνο, όμως, ιδιαίτερα για τα νησιά στοχεύουμε στις 90 ημέρες» σημειώνει.

Γι' όσους έχουν πάρει άσυλο, επισημαίνει ότι έχει διαμορφωθεί και αιτηθεί από την ΕΕ πρόγραμμα στέγασης για περίπου 5.000 θέσεις, βάσει του οποίου οι συμμετέχοντας θα μαθαίνουν ελληνικά και θα καταγράφονται οι δεξιότητες τους ώστε να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Αναφορικά με την αποσυμπίεση των νησιών, ο κ. Βίτσας δηλώνει ότι καταβάλλονται προσπάθειες, ώστε μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου να φιλοξενείται στα πέντε νησιά συνολικά ένας πληθυσμός ίσος με αυτόν που σηκώνουν τα κέντρα υποδοχής, δηλαδή 8.000-10.000 άτομα. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, ανανεώθηκαν όλες τις συμβάσεις των υπηρεσιών υποδοχής και ασύλου, ενώ έγινε και «νέα προκήρυξη για συμβασιούχους που θα τοποθετηθούν στα νησιά». Προσθέτει ότι επιπλέον ζητήθηκε από την ΕΕ και την Τουρκία η δυνατότητα μεταφοράς κάποιων στην ενδοχώρα ή και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες των οποίων θα εξεταστούν εκεί οι διαδικασίες. Αίτημα, όπως σημειώνει, που δεν έχει γίνει ακόμη δεκτό και το οποίο «θα επαναφέρουμε». Τονίζει επίσης πως το δεύτερο που ζητάμε από τους Ευρωπαίους είναι από έναν αριθμό ατόμων και πάνω η εξέταση για την παροχή ασύλου και οι επιστροφές να πραγματοποιούνται και από άλλες χώρες. Ωστόσο, συνεχίζει ο υπουργός, «χτίζουμε» ακόμη μια συνεννόηση μεταξύ των χωρών πρώτης υποδοχής (Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας, Κύπρου και Μάλτας) ώστε σε ευρωπαϊκό επίπεδο να γίνεται κατανοητό το βάρος που δέχονται αυτές οι χώρες, αλλά και οι διαδικασίες μέσω των οποίων πρέπει να βοηθιούνται.

Ο υπουργός απορρίπτει το ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας καθώς «δεν διαφαίνεται» καμία τέτοια πρόθεση στις επαφές με τον Τούρκο ομόλογό του, αλλά αυτό «δεν συμφέρει κανέναν», συμπληρώνει.

Αναφορικά με τη συζήτηση περί εκλογών, ο κ. Βίτσας τονίζει ότι η εκλογολογία είναι το καταφύγιο του πολιτικά ηττημένου για να κρατά «ζεστά» τα στελέχη του. Οι εκλογές, τονίζει, θα είναι στην ώρα τους και θα είναι η πέμπτη συνεχής «ήττα του κατεστημένου που κατέστρεψε τη χώρα γιατί ο λαός δεν ξεχνά».

Τέλος για ενδεχόμενη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με την Κεντροαριστερά, ο κ. Βίτσας σημειώνει ότι όταν κάποιος αναφέρεται στον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος την τελευταία δεκαετία έχει «αναδειχθεί κομβικός στην ελληνική αλλά και ευρωπαϊκή πολιτική ζωή, στο τέλος πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του».

 

Ελλάδα

Πράσινοι εξωτικοί παπαγάλοι στη Θεσσαλονίκη – Εικόνες των πτηνών που εντυπωσιάζουν (βίντεο)

πρασινος παπαγαλος

Πράσινοι παπαγάλοι «μετακόμισαν» στη Θεσσαλονίκη. Έχουν φτιάξει τις φωλιές τους στα δέντρα, δίνοντας την ευκαιρία σε επισκέπτες και κατοίκους του κέντρου της πόλης να τους απολαύσουν.

Οι παπαγάλοι αποτελούν ένα ξενικό είδος για την ελληνική ορνιθοπανίδα, καθώς η φυσική εξάπλωσή τους είναι η Ασία, η Αφρική και η Νότια Αμερική, όπως σημειώνει το GRTimes.gr.

Στη χώρα μας συναντάμε τέσσερα είδη παπαγάλων, αν και το ένα από αυτά δεν απαντά πλέον σε ελεύθερη κατάσταση, οπότε αυτά που έχουν δημιουργήσει φυσικές αποικίες είναι τρία.

 

 

Τα συγκεκριμένα πτηνά με το ζωηρό πράσινο χρώμα έχουν κάνει σπίτι τους το πάρκο του Ξαρχάκου στη Θεσσαλονίκη και εντυπωσιάζουν με τη μακριά τους ουρά, το κόκκινο ράμφος, αλλά και με τους δυνατούς ήχους που κάνουν και τραβούν την προσοχή.

Για να τους δει κανείς, φτάνει μόνο να σηκώσει το κεφάλι ψηλά και να παρατηρήσει τα κλαδιά των δέντρων στα οποία βρίσκονται οι φωλιές τους ή να περιμένει να τα δει να πετούν κατά ομάδες για να αλλάξουν σημείο…

ειδησεις σημερα

Σέρβος πρέσβης: Φέτος θα έρθουν στην Ελλάδα τουλάχιστον 800.000 Σέρβοι τουρίστες

Κορωνοϊός: Νέο φάρμακο “εξαφάνισε” τον ιό στα ποντίκια

Κίνα: Πανικός στην Σεντζέν – Ουρανοξύστης άρχισε να «τρέμει» (video)