Ελλάδα

Βαρουφάκης: Δεν θα έκανα ό,τι έκανα αν ήξερα ότι ο Τσίπρας θα έκανε «ναι» το «όχι»

varoyfakis.jpg

Την παραδοχή ότι διέπραξε πολλά λάθη την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών έκανε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης χαρακτήρισε σαν όνειρο ζωής του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το Grexit, το οποίο, όπως είπε, όσο δαιμονοποιείται τότε γίνεται πιθανό, ενώ πρόσθεσε ότι θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί στις 24 Φεβρουαρίου του 2015, όταν ανατράπηκε η απόφαση του Eurogroup που είχε προηγηθεί τέσσερις μέρες νωρίτερα. Στην ερώτηση αν μπορεί να είναι ήσυχος με τον τρόπο που λειτούργησε, ο κ.Βαρουφάκης είπε ότι είναι εν τάξει με τη συνείδησή του, αφού λειτούργησε με βάση τις πληροφορίες που είχε τότε. Αν ήξερε ότι το «όχι» του δημοψηφίσματος θα γινόταν «ναι» τότε δεν είχε κάνει ό,τι έκανε την περίοδο της υπουργίας του.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Γιάνη Βαρουφάκη, ακουλουθούν: 

Δεν επικοινωνώ με τους συντρόφους μου, δεν επικοινωνώ με τον κ.Τσακαλώτο. Το 90% του ελληνικού λαού υποφέρει. Ίσως στα ενενήντα μας να συναντηθούμε με τον Ευκλείδη σε ένα καφενείο. 
Έζησα τη δαιμονοποίηση γιατί δεν ήθελα να υπογράψω -τα μνημόνια τα υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών. Από τη στιγμή που πτώχευσε το ελληνικό κράτος, έπρεπε να πάρουμε συγκεκριμένη απόφαση: Να προσποιούμεθα παίρνοντας δάνεια ή να βάλουμε το μαχαίρι στο κόκκαλο; Αυτό το ερώτημα έθετε ο λαός στον εαυτό του από το 2010. Ο πιο ασφαλής, ο μοναδικός τρόπος αποφυγής του Grexit, είναι να το φοβάσαι λιγότερο από προγράμματα που σχεδιάστηκαν να το αποφύγουν.

Δεν ήμουν ποτέ υπέρ της δραχμής. Στόχος μας πρέπει να είναι μια βιώσιμη συμφωνία εντός της Ευρωζώνης. Η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει το δικό της σχέδιο εξόδου. Να βάλει τη βάση, και αν δεν γίνει δεκτό, τότε να πει «πετάξτε μας έξω». Να πούμε στους δανειστές ότι δεν θα πάμε στο 3,5%, γιατί είναι αυτογκόλ για μια οικονομία που προσπαθεί. 

-Για το παράλληλο σύστημα πληρωμών που πρότεινε:

-Υπάρχουν τρεις εναλλακτικές: 

1. Μία βιώσιμη συμφωνία στο ευρώ που να κρατήσει την Ελλάδα χωρίς να συρρικνώνεται διαρκώς- δεν την έχουμε. Δεν είναι προτεραιότητα για όλους.

2. Η δεύτερη είναι εκπαραθύρωση από το ευρώ. Είναι στόχος ζωής του Σόιμπλε.

3.Διαρκής συρρίκνωση μέχρις ότου ο ελληνικός λαός ζητήσει γονατιστός το grexit.

Ο μόνος τρόπος για να έχουμε συμφωνία με την κ.Μέρκελ και τον κ.Ντράγκι που είναι οι μόνοι σοβαροί, είναι να μη φοβόμαστε το Grexit

-Γιατί δεν κάνατε τα πράγματα διαφορετικά;
-Γιατί τα πράγματα άλλαξαν στις 6 και στις 12 Ιουλίου του 2015. Δεν κατάλαβα ακριβώς τι συνέβαινε πριν την 6 η Ιουλίου. Στις 20 Φεβρουαρίου είχα βγει από το Εurogroup με βαθιά ικανοποίηση για έναν απλό λόγο: γιατί συμφωνήσαμε στον κοινό νου: Να κάτσουμε κάτω να γράψουμε το πρόγραμμα από την αρχή σε λογική βάση. Και όλα μέσα από ειλικρινή διαπραγμάτευση. Στις 24 Φεβρουαρίου τα πήραν πίσω, αυτοί το τίναξαν στον αέρα. Είχαν δρομολογήσει το κλείσιμο των τραπεζών. 

-Αισθάνεστε απομονωμένος; Αισθάνεστε «Ιφιγένεια»;
- Αισθάνομαι μεγάλη θλίψη για την κατάσταση του ελληνικού λαού από το 2010, αλλά εξαιρετικά απέναντι στη συνείδησή μου. Ποιος πρέπει να αισθάνεται καλύτερα: Εγώ ή ο πρωθυπουργός που υπέγραψε; Εγώ ή ο κ.Στουρνάρας, που με μια απίστευτη δήλωσή του ξεκίνησε το bank run ένα μήνα πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου;

-Το χαρτί των capital controls έχει την υπογραφή Βαρουφάκη
-Τις τράπεζες τις έκλεισε ο κ.Ντράγκι, κόβοντας τον ELA. Έκλεισε τη ρευστότητα των τραπεζών. Δεν έκλεισα εγώ τις τράπεζες. Μισή ώρα πριν ανοίξουν οι τράπεζες δεν θα είχαν ρευστό. Τί έπρεπε να κάνουμε; Κλήθηκα να χειριστώ το κλείσιμο των τραπεζών που μας επέβαλε η ΕΚΤ. Την επόμενη εβδομάδα ξεκινάμε καμπάνια που θα απαιτήσουμε από τον Ντράγκι να παρουσιάσει δημοσίως τις αποφάσεις. Το λάθος μου έγινε την 24η Φεβρουαρίου και αργότερα, τον Απρίλιο, όταν η κυβέρνησή μού παρέδωσε το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος. Έχω κάνει πολλά λάθη. Ήταν λάθος που δεν παραιτήθηκα. Η ΕΕ έπαιξε το ρόλο του εκβιαστή για να καταργήσει το ΕΚΑΣ και να ιδιωτικοποιηθούν 14 περιφερειακά αεροδρόμια. Είμαι περήφανος για τη στάση μου στο δημοψήφισμα. 

-Τι θα έπρεπε να γίνει από τον κ.Τσίπρα την επομένη του δημοψηφίσματος; Πόσο θα απείχε από την καταστροφή που λέει τώρα ο κ.Τσίπρας ή από τη Βόρεια Κορέα που λέει ο κεντρικός τραπεζίτης;
-Η συμπεριφορά των ΜΜΕ εκείνη την περίοδο ήταν ντροπή. Εγώ παραιτήθηκα για να μην κάνω την κωλοτούμπα, την επομένη του δημοψηφίσματος. Συζητήστε το με μέλος της κυβέρνησης που παρέμεινε μετά το βράδυ της 5ης Ιουλίου. Έχω παραδεχθεί αρκετά λάθη μου. Χάσαμε δύο χρόνια που δεν είχαμε δικαίωμα να τα χάσουμε. Είχαμε ένα δίλημμα εκείνο το βράδυ: Το σχέδιο Σόιμπλε για grexit, ή την αποδοχή του τρίτου μνημονίου.

-Αν σας είχε ακούσει ο κ.Τσίπρας και είχε προχωρήσει σε πλήρη ρήξη, τι θα γινόταν;
-Κανείς δεν γνωρίζει σίγουρα ένα εναλλακτικό παρόν. Αν παραμέναμε σταθεροί για δέκα μέρες και ανακοινώναμε κούρεμα ομολόγων, θα είχαμε μια συμφωνία. Υπήρχε πιθανότητα ο Σόιμπλε να δρομολογούσε grexit. Αυτό που συμβαίνει σήμερα, τα τελευταία δύο χρόνια είναι χειρότερο από το grexit. Ο μόνος τρόπος να το αποφύγουμε είναι να μην το δαιμονοποιούμε. Ο φόβος και η δαιμονοποίηση συμφέρει τον κ.Σόιμπλε. Κοντά στο grexit μας έφερε το μνημόνιο. Αποφασίσαμε αργόσυρτο θάνατο που συμφέρει τους δανειστές μας. 

-Πώς αισθάνεστε όταν ακούτε ότι έχετε χρεώσει τη χώρα 86 δισ.;
-Μια χαρά αισθάνομαι. δεν υπήρχε καμία εθνική συνείδηση. Έχω παρακαλέσει να φτιάξουν ειδικό δικαστήριο. Χαρά μου θα είναι. Τους παρακαλώ να συστήσουν. Δεν θα το κάνουν, γιατί θα καταντήσουν εκείνοι να είναι οι ένοχοι. Τα 86 δισ. είναι το μη βιώσιμο κομμάτι του χρέους μας, το οποίο δεν είναι βιώσιμο έτσι κι αλλιώς. Βρήκαν ευκαιρία να διαιρέσουν το κόμμα μας, να φορτώσουν το κόστος του δικού τους ένοχου μνημονίου σε μένα. Συγκεντρώνω τα βέλη όλων των ενόχων. 

-Ο Ολάντ λέει ότι δεν μπορούσε να συνεννοηθεί μαζί σας. 
-Δεν έχω συναντηθεί με τον κ.Ολάντ ποτέ, ούτε με τον κ.Σουλτς. Με τον κ.Σόιμπλε συνεννοούμασταν, αλλά διαφωνούσαμε. δεν εξελέγην για να του καταθέτω διαπιστευτήρια, όπως κάνουν άλλοι. 

-Πώς κοιμάστε ήσυχος το βράδυ;
-Με τις πληροφορίες που είχα τότε δεν μπορούσα να κάνω κάτι διαφορετικό. Με τις πληροφορίες που έχω τώρα, αν γνώριζα ότι το όχι ο πρωθυπουργός θα το έκανε ναι, δεν θα έκανα αυτά που έκανα. 

Ελλάδα

Παπαευαγγέλου - κορωνοϊός: Χαμογελάμε κάτω από τη μάσκα αλλά... (Βίντεο)

Παπαευαγγέλου

«Φαίνεται ότι λόγω των καιρικών συνθηκών του χειμώνα είναι δύσκολο να συμπιεστεί η επιδημία», είπε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την επίσημη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, λέγοντας ότι παρατηρείται σταθεροποίηση των δεδομένων που αφορούν την εξάπλωση της επιδημίας και τα νέα κρούσματα

Όπως σημείωσε, στην Αττική εντοπίζονται περισσότερα από 2.500 ενεργά κρούσματα, δηλαδή 1 στους 3 ασθενείς με κορονοϊό σε όλη την χώρα βρίσκεται στην Αττική και κυρίως στην δυτική και κεντρική Αττική. 

Η κ. Παπαευαγγέλου επεσήμανε ότι «στην Αττική νοσηλεύονται 1.700 ασθενείς, ενώ ο μέσος αριθμός νέων εισαγωγών ανά ημέρα είναι 130, υποδιπλάσιος αυτού που είχαμε πριν από έναν μήνα», ενώ ανέφερε ότι η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι γύρω στο 60% στην Αττική και στην Θεσσαλονίκη, επισημαίνοντας ότι «Ο ρυθμός αναπαραγωγής είναι 0,91, δηλαδή κάτω από την μονάδα στην Αττική, ενώ στην βόρεια Ελλάδα είναι σημαντικά χαμηλότερος»

Αφού επεσήμανε ότι παρατηρείται άνοδος κρουσμάτων και τοπικές εξάρσεις, λόγω των συναθροίσεων της Πρωτοχρονιάς, υπογραμμίζοντας όμως ότι «εξετάζοντας τα δεδομένα, ίσως μπορούμε να χαμογελάσουμε κάτω από την μάσκα μας, καθώς τα κρούσματα είναι σταθερά τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών πειθάρχησε στα μέτρα και δεν είχαμε την καταστροφική έξαρση που πολλοί προέβλεπαν».

 

Σε ότι αφορά την λειτουργία των σχολείων, η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι υπήρχαν μόνο 7 θετικά κρούσματα επί συνόλου 5.000 τεστ σε εκπαιδευτικούς, ενώ μόλις 3 από τα 10.000 σχολικά τμήματα ανά την χώρα χρειάστηκε να «κλείσουν» λόγω κρούσματος.

«Αναγνωρίζουμε την ανάγκη να προχωρήσουμε σαν κοινωνία και ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε σε συνεχές lockdown. Ζητήθηκε η άποψη μας για το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Ήταν θετική, με βάση τα παραπάνω και υπό τον όρο της αυστηρής τήρησης των μέτρων και των περιορισμών στις συναλλαγές και τις αγορές, όπως το click away στις “κόκκινες περιοχές”», είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

Κλείνοντας, τόνισε ότι «οι επόμενοι δύο μήνες είναι κρίσιμοι και πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί. Στόχος μας είναι να προλάβουν να εμβολιαστούν και οι πλέον ηλικιωμένοι συμπολίτες μας και έτσι να «κατέβει» ο ηλικιακός μέσος όρος, ανακουφίζοντας έτσι το σύστημα υγείας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός - lockdown: Έτσι θα λειτουργήσει η αγορά - Μέτρα και περιορισμοί

Χαρδαλιάς - κορωνοϊός: Κάθε άνοιγμα, εγκυμονεί κινδύνους για αύξηση κρουσμάτων

Κρήτη - κορωνοϊός: 17 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ