Ελλάδα

Τουρκία: Δεκάδες παραβιάσεις, εμπλοκές και υπερπτήσεις στο Αιγαίο

τουρκικά μαχητικά

Σε ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση της προκλητικότητας στο Αιγαίο προχώρησε την Τετάρτη η Τουρκία. Τουρκικά αεροσκάφη προέβησαν σε δεκάδες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και παραβάσεις του FIR Αθηνών, ενώ σημειώθηκαν τέσσερις εμπλοκές (εικονικές αερομαχίες) και τρεις υπερπτήσεις πάνω από το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι.

Πιο συγκεκριμένα, 12 συνολικά αεροσκάφη, εκ των οποίων τα έξι οπλισμένα, πραγματοποίησαν 42 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και 8 παραβάσεις του FIR Αθηνών. Τις παραβιάσεις και παραβάσεις πραγματοποίησαν έξι σχηματισμοί μαχητικών αεροσκαφών και συγκεκριμένα τέσσερα ζεύγη F-16 και δύο ζεύγη F-4, σε περιοχές του βορειοανατολικού, κεντρικού και βοτιοανατολικού Αιγαίου.

Τις υπερπτήσεις πραγματοποίησαν δύο ζεύγη F-16, με την πρώτη στις 12:20 στα 25.000 πόδια πάνω από το Φαρμακονήσι, τη δεύτερη στις 13:16, στα 4.500 πόδια πάνω από το Φαρμακονήσι και την τρίτη στις 13:19, στα 18.000 πόδια πάνω από το Αγαθονήσι.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Ελλάδα

Εμβόλιο AstraZeneca: Χορήγηση μόνο στους άνω των 60 ετών – Τι θα γίνει με τη 2η δόση

θεοδωριδου

Η Μαρία Θεοδωρίδου ανακοίνωσε πως το εμβόλιο της AstraZeneca θα χορηγείται μόνο στις ηλικίες άνω των 60 ετών.

Παράλληλα, η κα. Θεοδωρίδου τόνισε πως η σύσταση σε όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, είναι να γίνεται και η δεύτερη δόση με το ίδιο εμβόλιο.

Όπως εξήγησε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, κατά τη δεύτερη δόση με AstraZeneca ο κίνδυνος για σοβαρή παρενέργεια είναι εξαιρετικά σπάνιος, καθώς υπάρχουν μόλις 1,3 περιστατικά ανά 1 εκατ. δόσεις του εμβολίου.

Παράλληλα, η Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε πως τα άτομα που στην πρώτη δόση παρουσίασαν σοβαρές παρενέργειες, κυρίως θρομβώσεις, ή έχουν άλλα σοβαρά ιατρικά προβλήματα μπορούν να εξαιρεθούν και να κάνουν τη 2η δόση με άλλο σκεύασμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: Τα νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κορωνοϊός: Στα 472 τα νέα κρούσματα - 353 οι διασωληνωμένοι, 18 θάνατοι