Ελλάδα

Την Παρασκευή η συμφωνία για χρηματοδότηση έρευνας στα ΑΕΙ

κονδύλια

Την Παρασκευή το πρωί υπογράφεται η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, με αποκλειστικό σκοπό τη χρηματοδότηση της Έρευνας που διενεργείται στα ελληνικά ΑΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα διά μέσου του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας.
Το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) θα διαχειρισθεί πόρους ύψους 240 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Οι πόροι αυτοί θα διατεθούν κατά το διάστημα 2016-2018 με άμεση εκταμίευση μετά την υπογραφή της συμφωνίας.
Το ΕΛΙΔΕΚ θα απευθύνεται σε ολόκληρο το ακαδημαϊκό και ερευνητικό οικοσύστημα και θα είναι αποκλειστικά προσανατολισμένο στην προώθηση της Έρευνας και Καινοτομίας, με στόχο τη στήριξη κυρίως νέων ερευνητών σε προ- και μετα- διδακτορικό επίπεδο και τη διεξαγωγή ποιοτικής Έρευνας στα ακαδημαϊκά ιδρύματα και τα ερευνητικά κέντρα της χώρας. Θα συγκροτηθεί με βάση διεθνή σχετικά πρότυπα, θα λειτουργεί με κανόνες απλούς που θα ανταποκρίνονται στη δυναμική που διέπει την Έρευνα, ενώ ταυτόχρονα θα εξασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον.
Το Ίδρυμα θα αποτελέσει μια εμβληματική θεσμική παρέμβαση με προοπτική πέραν της προγραμματικής περιόδου 2014-2020, με στόχο τη χάραξη και την υποστήριξη μιας μακρόχρονης και ολοκληρωμένης εθνικής πολιτικής για την Έρευνα και την Καινοτομία, επισημαίνει το υπουργείο Παιδείας. 
 

Ελλάδα

Tην Παρασκευή 21 Μαΐου ανοίγουν τα ραντεβού για τους 40 - 44 ετών με όλα εμβόλια

εμβολιασμός για κορωνοϊό

Στην πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος και στα τελευταία στοιχεία που αφορούν στην πανδημία αναφέρθηκαν ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας.

Η κυρία Θεοδωρίδου δήλωσε ότι η εβδομάδα αρχίζει με αισιοδοξία και η πανδημία είναι σχολείο για όλους μας. Για την πιθανότητα μόλυνση εντός των πρώτων μηνών μετά από φυσική νόσηση, επικαλέστηκε μελέτη που δείχνει ότι τα αντισώματα παραμένουν μέχρι 13 μήνες και μειώνουν τον κίνδυνο επαναλοίμωξης.

«Πριν λίγες ημέρες προδημοσιεύτηκε μια πολυκεντρική μελέτη, με τίτλο “Τα αντισώματα παραμένουν μέχρι 13 μήνες και μειώνουν τον κίνδυνο της επαναλοίμωξης”. Η μελέτη συμπεριέλαβε πάνω από 1.300 άτομα που νόσησαν και εμβολιάστηκαν», είπε.

Τα αποτελέσματα αυτά είναι ενθαρρυντικά και η μελέτη είναι η πρώτη που τεκμηριώνει ότι η φυσική λοίμωξη μειώνει έως 96% τον κίνδυνο επαναλοίμωξης. Μάλιστα, καλύπτονται και οι συνήθεις μεταλλάξεις όπως η βρετανική και η νοτιοαφρικανική. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, μία δόση εμβολίου παράγει εντονότατη αντισωματική ανταπόκριση, αποτελεσματική και στις μεταλλάξεις και η ανοσία είναι πολύ μακρότερη του ενός χρόνου. Μελέτες και στη χώρα μας δείχνουν ανάλογα αποτελέσματα, δηλαδή σημαντική αύξηση αντισωμάτων μετά την πρώτη δόση του εμβολίου σε άτομα που έχουν νοσήσει. Έτσι, η σύσταση μετά από φυσική νόσηση είναι μία δόση εμβολίου που παίζει το ρόλο της επαναληπτικής δόσης.

Τα εμβόλια μάς προστατεύουν σχεδόν 100% από τη σοβαρή νόσο και το θάνατο και σε σημαντικό βαθμό από τις μεταλλάξεις. «Επιχειρήματα του τύπου οι μεταλλάξεις κάνουν ανενεργό το εμβόλιο δεν ισχύουν και όσοι το επικαλούνται κάνουν λάθος. Ο κύριος τρόπος αναχαίτισης των μεταλλάξεων είναι ο άμεσος εμβολιασμός όλων» τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: 83 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Ηράκλειο: Ο κορωνοϊός εμφανίστηκε ξανά σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία

Κρήτη - κορωνοϊός: Μεγάλη περιπέτεια για τον Αλέξανδρο μετά το εμβόλιο