Ελλάδα

Τη μελέτη τους για την πυρκαγιά στο Μάτι παρουσίασαν φοιτητές του ΑΠΘ

φωτιά αττική

Τη μελέτη της για την πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής παρουσίασε η ομάδα της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, στο 7ο «Michelangelo Workshop», που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη με τη συμμετοχή 32 φοιτητών Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Αίγυπτο, το Μαρόκο, τον Λίβανο, την Τυνησία και την Παλαιστίνη.

Η ομάδα του ΑΠΘ, αποτελούνταν από τους προπτυχιακούς φοιτητές Νικόλαο Καλμουκίδη, Χριστόφορο Κετζιτζίδη, Ελευθερία-Αριάδνη Κυριάκου και Αναστασία Πρίτσα, υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Αναστασίας Ζαμπανιώτου. 

Σκοπός του φετινού Workshop, που φιλοξενήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Σιαπέντσα (Sapienza University – Faculty of Engineering), ήταν η μελέτη των φυσικών καταστροφών (σεισμοί, πυρκαγιές) και η σύνδεσή τους με την ισότητα των φύλων. 

Οι φοιτητές του ΑΠΘ προσέγγισαν την πυρκαγιά στο Μάτι από περιβαλλοντική, επιστημονική και κοινωνική διάσταση, δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση στην κλιματική αλλαγή και τον ρόλο της γυναίκας στη διαχείριση κρίσιμων καταστάσεων.  

Η εργασία της ομάδας εκπονήθηκε μετά από πολύμηνη προσπάθεια, στη διάρκεια της οποίας οι φοιτητές πήραν συνέντευξη από τον Συντονιστή Επιχειρήσεων Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος με έδρα τη Θεσσαλονίκη, υποστράτηγο Πυροσβεστικού Σώματος Σπυρίδωνα Βαρσάμη, από τον παρουσιαστή δελτίου καιρού της κρατικής τηλεόρασης, Σάκη Αρναούτογλου, καθώς και από την καθηγήτρια του τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Αναστασία Ζαμπανιώτου, για την ισότητα των φύλων.

Παράλληλα, μέλη της φοιτητικής ομάδας του ΑΠΘ διακρίθηκαν σε όλους τους διαγωνισμούς που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του workshop. Ειδικότερα, η Αναστασία Πρίτσα κατέκτησε την 1η θέση στον διαγωνισμό φωτογραφίας και βίντεο, ο Νικόλαος Καλμουκίδης και η Ελευθερία-Αριάδνη Κυριάκου την 1η θέση στον διαγωνισμό για την κατασκευή μακέτας κατά την προσομοίωση σεισμού, και η Ελευθερία-Αριάδνη Κυριάκου κατέκτησε επίσης την 1η θέση  με την ομάδα Education-Citizen Group, στον διαγωνισμό που αφορούσε την προσομοίωση του καταστροφικού σεισμού στη Λ’ Άκουίλα της Ιταλίας (2009).

Ελλάδα

Ιανός- ΔΕΔΔΗΕ: Πώς προχωρούν οι εργασίες αποκατάστασης του ρεύματος

δεδδηε

Συνεχίζονται οι εργασίες για την αποκατάσταση του δικτύου ηλεκτροδότηση στις περιοχές που επλήγησαν από την επέλαση της κακοκαιρίας "Ιανός". Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ, η εικόνα ως προς την πορεία των εργασιών έχει ως εξής:

- Στην Κεφαλονιά συνεχίζονται οι εργασίες για την επανηλεκτροδότηση στην Αγία Ευθυμία, Άσσος, Κομιτάτα και Φισκάρδο, καθώς στα περισσότερα σημεία τα συνεργεία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα πρόσβασης που σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό δέντρων που έχει πέσει πάνω στο Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας δυσχεραίνει σημαντικά το έργο τους.

- Στη Ζάκυνθο έχουν ηλεκτροδοτηθεί και οι περιοχές Μαριές, Εξωχώρα, Καμπί, και Αγ. Νικόλαος με αποτέλεσμα οι εργασίες σε ολόκληρο το Δίκτυο Μέσης Τάσης να έχουν ολοκληρωθεί και τα συνεργεία να συνεχίζουν την προσπάθεια επιδιόρθωσης βλαβών σε διάφορα σημεία του νησιού.

- Στην Ιθάκη με την επανηλεκτροδότηση όλων των περιοχών του βόρειου τμήματος του νησιού τις επόμενες ώρες, θα ολοκληρωθούν οι εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών στο νησί.

-Στην Καρδίτσα, όπου οι εργασίες συντονίζονται από τον Γενικό Διευθυντή Ανάπτυξης και Διαχείρισης Δικτύου Η. Μενεγάτο,το πρόβλημα της άντλησης των υδάτων παραμένει σοβαρό και τα ενισχυμένα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ συνεχίζουν τον αγώνα για την ηλεκτροδότηση όλων των υποσταθμών της πόλης, έχοντας φτάσει τους 80 από ένα σύνολο 114, ενώ έχει ολοκληρωθεί και η σύνδεση 4 Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών.