Ελλάδα

Τι εξυπηρετεί το «άνοιγμα» των σχολείων;

σχολείο κορωνοϊός

Η κυβέρνηση ως «μαθητευόμενος» μάγος προσπάθησε να βγάλει λαγό ή κουνέλι (ότι προτιμάτε) από το καπέλο και έβγαλε ….. ποντίκι.

Ποια ήταν η πρόταση της Ο.Λ.Μ.Ε: Να λειτουργήσει η Γ΄ Λυκείου, ώστε να καλυφθεί η εξεταστέα ύλη και (θα τόνιζα) ειδικά στα σχολεία εκείνα που έφθασαν καθηγητές αρχές Φεβρουαρίου (με ευθύνη της κυβέρνησης), καθώς και να επανακριθεί η εξεταστέα ύλη για τις Πανελλαδικές.

Τα σχολεία Β΄/θμιας εκπαίδευσης «ανοίγουν» για την Γ΄ Λυκείου για 5 εβδομάδες και για τις άλλες τάξεις για 4 εβδομάδες. 

Αν ο χρόνος για την Γ΄ Λυκείου είναι στοχευμένος στα διδακτικά αντικείμενα στα οποία δεν έχει καλυφθεί η ύλη μπορεί να δώσει θετικά αποτελέσματα και να καλυφθεί η νέα μειωμένη ύλη.

Για τις υπόλοιπες τάξεις αναρωτιέμαι: τι είναι αυτό που θα λυθεί;; Ποια εκπαιδευτικά ζητούμενα θα λυθούν;; Ποιος άλλος θα ικανοποιηθεί;;

Σύμφωνα με την απόφαση τα σχολεία θα «λειτουργήσουν» εναλλάξ (χωρίζοντας τους μαθητές μισούς – μισούς) και για διάστημα 4 εβδομάδων, προφανώς με μειωμένο πρόγραμμα και πιο συγκεκριμένα: ένα μάθημα που διδασκόταν για 4 ώρες την εβδομάδα, αντί για 16 ώρες θα γίνουν τελικά 8 ώρες. Για ένα μάθημα 2 ωρών την εβδομάδα, αντί για 8 ώρες θα γίνουν τελικά 4 ώρες και για τα μαθήματα που είχαν 1 ώρα την εβδομάδα αντί για 4 ώρες θα γίνουν τελικά 2 ώρες. Συνεπώς η ύλη που μπορεί να καλυφθεί είναι ελάχιστη και τα  παιδαγωγικά οφέλη μηδαμινά.

Ζωντανή τηλεκπαίδευση: Για τους μαθητές που δεν θα πάνε στο σχολείο, το υπουργείο υπόσχεται ότι θα πραγματοποιείται ζωντανή τηλεκπαίδευση. Το υπουργείο προσπαθεί να πρωτοτυπήσει και πάλι αλλά για μια ακόμα φορά γελοιοποιείται. Η ζωντανή τηλεκπαίδευση από την τάξη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί  με κάποιο laptop που έχει κάμερα. Απαιτείται πιο εξειδικευμένο υλικό (όπως κάμερα – μικρόφωνο κ.α.) τα οποία δεν υπάρχουν στα σχολεία. Παράλληλα ανακύπτουν και ζητήματα για διασφάλιση προσωπικών και άλλων δεδομένων που δεν είναι της παρούσης.

Πρέπει να κάνουμε γνωστό ότι, στην Αθήνα τουλάχιστον, είναι πολλά τα σχολεία με μικρές αίθουσες που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις προϋποθέσεις που  έχουν τεθεί ώστε ο ένας μαθητής να απέχει από τον άλλο 1,5 μέτρο έτσι ώστε οι μαθητές να χωριστούν στα δύο. Δηλαδή θα πρέπει οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία αυτά να παρανομήσουν ή να μην λάβουν υπόψη τους κάποιες από τις προϋποθέσεις.

Δεν ξεκαθαρίστηκε τι θα γίνει με τις απουσίες: Αν «δεν θα μετρήσουν», γεννάται το ερώτημα: γιατί οι γονείς να ρισκάρουν και να στείλουν τα παιδιά στο σχολείο ;; «Αν μετρήσουν» και οι γονείς δεν θέλουν να παρανομήσουν και να υπογράψουν ψεύτικη υπεύθυνη δήλωση ότι υπάρχουν στο σπίτι ευάλωτα άτομα, οι μαθητές αυτοί θα απορριφθούν;; Προφανώς όχι θα έλεγα εγώ. Άρα ….

Ανακοινώθηκε επίσης ότι η όποια δαπάνη προκύψει για τα σχολεία θα επιβαρύνει τις σχολικές επιτροπές και τους Δήμους. Ξεχνάει ή αποκρύπτει το υπουργείο ότι με πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου μεταφέρθηκε στους Δήμους η ευθύνη για αγορά ηλεκτρονικού υλικού που θα διανεμηθεί στα σχολεία για «όσους μαθητές» έχουν ανάγκη. Τελικά οι Δήμοι έχουν …. τόσα χρήματα και δεν το ξέρουμε;;;

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι το «άνοιγμα των σχολείων» καμιά εκπαιδευτική ή παιδαγωγική ανάγκη δεν εξυπηρετεί και με πολλούς κινδύνους για τα παιδιά και τις οικογένειές τους, όσο και αν είναι καθησυχαστικοί οι επιστήμονες. Αν τα πράγματα είναι απλά γιατί δεν ανοίγουν και τα Δημοτικά;;; 

Αλλού πρέπει να αναζητηθούν οι …. λόγοι για το άνοιγμα των σχολείων. Τα ευκόλως εννοούμενα ….

Ελλάδα

Έγκλημα στη Φολέγανδρο: Η προκλητική ομολογία του δολοφόνου της Γαρυφαλλιάς

φολέγανδρος

Μία σχέση χωρίς αλληλοσεβασμό όπου το θύμα επεδείκνυε απέναντί του απαξιωτική συμπεριφορά, περιέγραψε απολογούμενος στον ανακριτή Νάξου, ο 30χρονος κατηγορούμενος για το έγκλημα σε βάρος της Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου, την περασμένη Παρασκευή στην Φολέγανδρο.

Ενώπιον του ανακριτή, ο κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία από πρόθεση, που ήδη είναι προσωρινά κρατούμενος για την υπόθεση, εμφάνισε εαυτόν ως το θύμα μίας προσβλητικής συμπεριφοράς από την σύντροφο του, με την οποία όπως ανέφερε είχαν ελεύθερη σχέση περίπου έναν χρόνο: «Με ενέπαιζε» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι ο ίδιος είχε προτείνει να γυρίσουν πίσω, από την Φολέγανδρο, αλλά το θύμα δεν ήθελε.

Σε ερώτηση του ανακριτή για την αιτία του διαπληκτισμού που είχαν την επίμαχη μέρα, ο κατηγορούμενος είπε πως η ένταση ξεκίνησε επειδή η Γαρυφαλλιά δεν παρακολουθούσε στον χάρτη «πώς θα πάμε στο μέρος που πηγαίναμε να φάμε. Πηγαίναμε από άλλο δρόμο και μετά ξαναγυρίσαμε πίσω».

Έτσι, σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, ξεκίνησε ο καυγάς μεταξύ τους.

Ανακριτής : Το αμάξι σας έφυγε ή το ρίξατε εσείς εκεί;

Κατηγορούμενος : Μου έφυγε ήμασταν στο κέντρο του δρόμου και έπρεπε να κάνω στροφή, διαπληκτιζόμαστε και το αμάξι έφυγε από το δρόμο. Προσέκρουσε σε πέτρες.

Ανακριτής : Ο διαπληκτισμός τι μορφή είχε;

Κατηγορούμενος: Υπήρχε έντονη λογομαχία. Δε θυμάμαι συγκεκριμένα. Εγώ της είπα ότι αυτό με τον χάρτη έχει γίνει πολλές φορές. Αυτή έλεγε ότι «δεν πειράζει πάμε από άλλο δρόμο, αν σε ενοχλεί τόσο πολύ αυτοκτόνα».

Ανακριτής :Δεν υπήρχαν ύβρεις, προσβολές ή σωματική βία;

Κατηγορούμενος: Όχι

Απαντώντας σε ερώτηση του δικαστικού λειτουργού, ο κατηγορούμενος είπε πως πριν τον επίμαχο καυγά, είχαν γίνει και άλλοι διάλογοι μεταξύ τους, με κάποιους σε έντονο ύφος - και ότι η νεαρή γυναίκα του έλεγε ότι 'έχουμε έρθει διακοπές μαζί και δεν περνάμε καλά'. Είχα προτείνει εγώ να κλείσουμε εισιτήρια να γυρίσουμε πίσω αφού δεν περνούσαμε καλά, αλλά η Γαρυφαλλιά επέμενε να μείνουμε».

Ο 30χρονος είπε επίσης, πως το θύμα ήταν εκείνο που πρότεινε να πάνε μαζί διακοπές και ότι συναποφάσισαν να κάνουν ελεύθερο κάμπινγ για λόγους οικονομικούς.

Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, λίγη ώρα πριν να οξυνθεί η κατάσταση μεταξύ τους, είχαν πάει για μπάνιο σε παραλία κοντά στο σημείο που βρέθηκε πνιγμένη και χτυπημένη η νεαρή γυναίκα. Από εκεί αποφάσισαν να πάνε για φαγητό, «όμως χαθήκαμε και αναγκαστήκαμε να επιστρέψουμε στο χωματόδρομο με κατεύθυνση αυτή τη φορά από τον Άγιο Γεώργιο προς Λυγαριά. Περί τα 100 - 200 μέτρα μετά την παραλία της Λυγαριάς, πίσω προς Άνω Μεριάς, σε απόκρημνο σημείο έγινε το συμβάν».

Ανακριτής: Μέχρι τότε ήταν όλα καλά;

Κατηγορούμενος: Δεν είχαμε καλή επικοινωνία, δεν περνούσαμε καλά. Καθίσαμε για μπάνιο περίπου 1 ώρα και αποφασίσαμε μαζί να φύγουμε να πάμε κάπου να φάμε.

- Τον χάρτη τον είχε η Γαρυφαλλιά;

- Ουσιαστικά είχαμε το gps του κινητού της

Στην αναφορά του κατηγορουμένου ότι το θύμα δεν τον σεβόταν, ο δικαστικός λειτουργός ζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες να του εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί.

Ο 30χρονος φέρεται να είπε: «Υπάρχουν κάποια γεγονότα, αλλά δεν ξέρω αν υπάρχει λόγος να τα αναφέρω. Με ενέπαιζε παριστάνοντας πως πήγε να πάρει τσιγάρα και πήγαινε αλλού, και μετά γέλαγε. Το βασικό ήταν ότι υπήρχε αυτό, έντονα στο νησί. Με οδηγούσε κι εμένα σε λάθος κατευθύνσεις, καταλήγαμε σε χωματόδρομο και μετά με κορόιδευε. Ήταν μια επανειλημμένη συμπεριφορά και ήταν τόσο έντονο που μου χαλούσε την καλή διάθεση που είχα στην αρχή. Το έκανε εδώ και 5-6 μήνες. Παρόμοια συμπεριφορά, αλλά όχι συνεχόμενα, κάποιες φορές. Προσπαθούσε να με εκθέσει, είτε όταν ήμασταν μόνοι μας, είτε με παρέα. Εγώ είχα πει αρκετές φορές να σταματήσουμε να βρισκόμαστε γι' αυτό το λόγο, αλλά εκείνη επέμενε να συνεχίσουμε. Για κάποια θέματα είχαμε βρει λύσεις, σε αλλά σημεία έκανε τα ίδια».

Περιγράφοντας στον ανακριτή όσα έγιναν στον βραχώδη περιοχή που έγινε το έγκλημα, ο κατηγορούμενος είπε πως η Γαρυφαλλιά βγήκε από το αυτοκίνητο όταν εξετράπη, επειδή φοβήθηκε:  
«Βγήκε από το αμάξι επειδή φοβήθηκε. Φώναξε γιατί βγήκαμε από το δρόμο και φοβήθηκε, ενώ δεν ήταν κάτι εσκεμμένο. Νομίζω μια φορά φώναξε βοήθεια…Εκείνη τη στιγμή θόλωσα, κλείδωσε το μυαλό μου. Εγώ κατάλαβα ότι φωνάζει για να δημιουργήσει την εντύπωση ότι εγώ φταίω σε κάτι και να με εκθέσει για άλλη μία φορά. Είχαμε τσακωμό μπροστά στο αμάξι. Το αμάξι δεν το έβαλα σε λειτουργία. Δε θυμάμαι πόσα μέτρα απέχει το αμάξι από το χείλος του γκρεμού…Μόνο μία ένταση θυμάμαι».

Ανακριτής: Σας χτύπησε;

Κατηγορούμενος: Όχι

- Την χτυπήσατε;

- Όχι

- Την ακουμπήσατε;

- Όχι

- Τι θυμάστε;

- Την έσπρωξα. Δε θυμάμαι πόσες φορές την έσπρωξα.

- Προς τα που την σπρώξατε;

- Νομίζω προς τον γκρεμό. Δεν είχε παραλία.

- Έπεσε στο γκρεμό;

- Την έσπρωξα και έπεσε κι αυτό που θυμάμαι εγώ, ήταν ότι ήταν στο νερό. Δεν την είδα να χτυπάει στα βράχια.

- Την είδατε να πέφτει;

- Δεν είδα πως κατέληξε μέσα στο νερό. Εγώ κατέβηκα κάτω και ήταν μέσα στο νερό. Δεν θυμάμαι αν είχε αίματα. Ίσως είχε στο πρόσωπο αίμα. Δεν θυμάμαι σε πιο σημείο του προσώπου. Δε θυμάμαι τι φορούσε. Όταν την είδα ήταν σαν να συντονίστηκα. Μπήκα στο νερό, την έβγαλα έξω και προσπάθησα να της κάνω τεχνητές αναπνοές. Δε γνωρίζω την τεχνική. Την τράβηξα με τα χέρια. Ήταν βαθιά εκεί. Δε γνωρίζω πως βρέθηκε το φόρεμα και τα σανδάλια δίπλα στο σημείο που ανασύρθηκε η Γαρυφαλλιά. Ούτε τα σκουλαρίκια και το κολιέ. Δεν υπήρχε κάποια πάλη. Όταν έκανα τεχνητές αναπνοές δεν αντιδρούσε, στην αρχή έβγαλε κάτι απ' το στόμα της σαν αφρό και μετά δεν έκανε κίνηση. Δεν ανέπνεε. Πήρα σφυγμό αλλά δεν αντελήφθην σφυγμό. Δεν άκουσα τη φωνή της και δεν θυμάμαι αν είχε ανοιχτά τα μάτια. Θυμάμαι μόνο ότι τα χείλη της ήταν μελανιασμένα».

Ο κατηγορούμενος είπε στον δικαστικό λειτουργό, πως μετά αισθανόταν χαμένος και ότι έφυγε κολυμπώντας. «Δεν θυμάμαι πόση ώρα κολυμπούσα. Κολύμπησα αρκετή ώρα και βγήκα σε βράχια. Απ' ό,τι θυμάμαι, την τσάντα μου την έριξα στην θάλασσα. Το βράδυ εκείνο κοιμήθηκα στο λόφο. Δεν ξέρω γιατί γύρισα πίσω στο αμάξι και δε θυμάμαι αν και γιατί άφησα τα αλάρμ ανοιχτά».

Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε πως από το 2014-2015 αντιμετωπίζει ψυχιατρικό πρόβλημα με έντονες εξάρσεις και έπαιρνε φαρμακευτική αγωγή κάνοντας παράλληλα συνεδρίες με ειδικούς. Όπως ανέφερε, τους τελευταίους μήνες είχε διακόψει αυθαίρετα την αγωγή του, ενώ επισκέφθηκε στις αρχές Ιουλίου ψυχίατρο, ο οποίος δεν του έδωσε αγωγή. «Τον τελευταίο ψυχίατρο τον επισκέφτηκα γιατί νόμιζα πάλι ότι με παρακολουθούν, ότι δεν μπορούσα να επικοινωνήσω, είχα ασυνεννοησία και προβλήματα με την Γαρυφαλλιά. Είχα προσπαθήσει πολλές φορές να διακόψω τη σχέση μαζί της, αλλά μετά με καλούσε να ξαναβρεθούμε συνέχεια. Εγώ το συνέχιζα και προσπαθούσα να κατανοήσω τους λόγους που γινόταν αυτό στα ανθρώπινα πλαίσια και στα πλαίσια του αλληλοσεβασμού».

Ο κατηγορούμενος όπως είπε, θεωρεί πως για αυτό που συνέβη, «σίγουρα δεν ήμουν ο εαυτός μου. Πραγματικά λυπάμαι γι' αυτό που συνέβη και μακάρι να είχαν έρθει τα πράγματα αλλιώς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φολέγανδρος: Χτύπησε τη Γαρυφαλλιά, την έσυρε και την έριξε ζωντανή στη θάλασσα

Φολέγανδρος: Ψυχική νόσο θα επικαλεστεί ο 30χρονος δολοφόνος της Γαρυφαλλιάς

Συγκλονίζουν οι γονείς της Γαρυφαλλιάς: «Να μην φύγουν άλλα κορίτσια»