Ελλάδα

Τελετή παραλαβής 54 οχημάτων τύπου Pick Up από το Λιμενικό Σώμα

λιμενικο σωμα οχηματα.jpg

Στην τελετή παραλαβής 54 οχημάτων τύπου Pick Up, Nissan Navara, τα οποία θα συμβάλουν  στην ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των στελεχών του Λιμενικού Σώματος παρευρέθηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, μαζί με τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχο Λ.Σ. Θεόδωρο Κλιάρη.

«Από την πρώτη στιγμή που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μας εμπιστεύτηκε και αναλάβαμε το Υπουργείο  Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τονίζουμε το πολύ σημαντικό έργο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Το Λιμενικό Σώμα, διασφαλίζει τη νομιμότητα  και  καταπολεμά κάθε παράνομη πράξη στην θάλασσα.  Εγγυάται την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.  Διασφαλίζει την εθνική κυριαρχία με την  επιτήρηση και φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της χώρας μας.  Προστατεύει το θαλάσσιο περιβάλλον, ελέγχοντας την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Ελέγχει την τήρηση των κανόνων που διέπουν την αλιεία, σώζει ζωές, πολύ συχνά κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, με επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Το Λιμενικό Σώμα, βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στην πρώτη γραμμή της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, ενός μεγάλου και κρίσιμου προβλήματος όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Με την άρτια εκπαίδευση, την πολύ μεγάλη εμπειρία, πάνω απ’  όλα με αίσθημα ευθύνης, αυτοθυσία αλλά και ανθρωπισμό, όλα τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, ηγεσία, αξιωματικοί, υπαξιωματικοί, λιμενοφύλακες, επιχειρούν καθημερινά σε όλο το φάσμα  του εύρους των αρμοδιοτήτων τους. Επιχειρούν με γνώση, θάρρος,  αποφασιστικότητα, αλλά και ευαισθησία και είναι γι’ αυτό, που επιτυγχάνουν τους στόχους τους», ανέφερε αρχικά τον χαιρετισμό του ο κ. Πλακιωτάκης και πρόσθεσε: 

«Αποτελεί, συνεπώς, χρέος και ευθύνη μας, να κάνουμε  όσα πρέπει και με την ταχύτητα που πρέπει, ώστε όχι μόνο να διατηρηθεί, αλλά και  να ενισχυθεί η υψηλή επιχειρησιακή δυνατότητα των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, αλλά βεβαίως και να αυξηθεί η οργανική του δύναμή, όπως άλλωστε έχουμε δεσμευθεί από την πρώτη στιγμή. Μέρος αυτής της δέσμευσης, υλοποιούμε σήμερα, με την τελετή  παραλαβής πενήντα τεσσάρων (54) οχημάτων τύπου pickup, τα οποία θα συμβάλουν  στην ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να επιτελέσουν το έργο τους σε πολύ  καλύτερες συνθήκες».

«Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι ότι υλοποιούμε μετεκλογικά, όλα όσα λέγαμε προεκλογικά. Αυτό επιβεβαιώνεται και σήμερα, εδώ. Θα ήθελα, λοιπόν, να ευχαριστήσω θερμά όλους τους φορείς που συμμετείχαν ενεργά στην προμήθεια των οχημάτων,  η οποία επιτεύχθηκε με πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και Εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΑΛΙΕΙΑ & ΘΑΛΑΣΣΑ 2014-2020 και του Επιχειρησιακού Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας INTERREGV-A  ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ 2014-2020. Θέλω να είστε βέβαιοι ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, εργάζεται συστηματικά, ώστε να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ για το εξοπλιστικό του πρόγραμμα για το Λιμενικό Σώμα», συμπλήρωσε.

Τα 54 οχήματα αποκτήθηκαν έπειτα από διαγωνιστική διαδικασία με το συνολικό κόστος προμήθειας να ανέρχεται σε 1.690.178,40 ευρώ.

Πρόκειται για ένα τύπο οχήματος με αυξημένες δυνατότητες κίνησης εκτός δρόμου που εισάγεται στο στόλο των χερσαίων μέσων του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και αναμένεται να διατεθούν άμεσα σε Λιμενικές Αρχές με έντονη αλιευτική δραστηριότητα για επιτήρηση, αστυνόμευση, πρόληψη και καταστολή κάθε έκνομης ενέργειας καθώς και σε Λιμενικές Αρχές του Ανατολικού Αιγαίου για την αντιμετώπιση περιστατικών που σχετίζονται με τη διαχείριση του μεταναστευτικού / προσφυγικού ζητήματος

Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΑΛΙΕΙΑ & ΘΑΛΑΣΣΑ για τα σαράντα τέσσερα (44) οχήματα, ενώ τα υπόλοιπα δέκα (10) οχήματα συγχρηματοδοτήθηκαν από το Πρόγραμμα Συνεργασίας INTERREG V-A ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ 2014-2020.

Ελλάδα

ΥΠΕΞ: Απορρίπτει στο σύνολο τους τις τουρκικές αιτιάσεις για το επεισόδιο στον Έβρο

Έβρος

Η Επιτετραμμένη στην Άγκυρα, κατόπιν σχετικών οδηγιών, απαντώντας σε σχετικό έκτακτο διάβημα στο οποίο κλήθηκε νωρίτερα σήμερα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, απέρριψε στο σύνολο τους τις τουρκικές αιτιάσεις σχετικά με φερόμενο περιστατικό στον Έβρο» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως σημειώνεται επίσης, επισήμανε στην τουρκική πλευρά την υποχρέωση της τελευταίας να φυλάει τα σύνορα της και να μην επιτρέπει τη δράση διακινητών και την παράνομη μετανάστευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ρόδος: Στον εισαγγελέα ο 47χρονος που κατηγορείται ότι μαχαίρωσε τη σύζυγο του

Έκκληση Σκρέκα λόγω καύσωνα: "Περιορίστε την κατανάλωση ρεύματος"