Ελλάδα

Τα ονομαστήρια του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στο Ησυχαστήριο του Αγίου Πορφυρίου

Ιερώνυμος

Ο Όρθρος και η Θ. Λειτουργία της εορτής του Οσίου Ιερωνύμου του Πενταγλώσσου τελέστηκαν σήμερα στο Ιερό Ησυχαστήριο Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Αγίου Πορφυρίου) στο Μήλεσι Αττικής, παρουσία του εορτάζοντα Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και εξήγησε ότι επέλεξε το μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου για να γιορτάσει την ονομαστική του εορτή επειδή γνώριζε και εκτιμούσε τον άγιο. Επισήμανε πως «το όνομα που μας δίνει η Εκκλησία είναι κάτι ιερό και πρέπει να το σεβόμαστε» και τόνισε ότι «η τιμή ενός αγίου είναι η μίμηση της ζωής του». Επιπλέον, κάλεσε τους πιστούς να προσέξουν τη μορφή του Αγίου Πορφυρίου που είναι διαφορετική από τους υπόλοιπους, καθότι υποβόσκει ένα χαμόγελο. «Ο π. Πορφύριος ήταν ανθρώπινος», σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος και αναφορικά με το ησυχαστήριο ζήτησε να προβληματιστούμε για ποιο σκοπό έγιναν αυτοί οι χώροι. «Ο π. Πορφύριος έβλεπε στο παρελθόν αλλά έβλεπε και στο μέλλον. Αγαπούσε την Εκκλησία και έδωσε ολόκληρη τη ζωή του στην Εκκλησία. Σήμερα, μαζί με τις ευχαριστίες μου, θα ήθελα να σας θέσω και ένα ερώτημα, κυρίως στους κληρικούς, αυτός ο χώρος μήπως είναι ένας χώρος που ζητάει ο π. Πορφύριος να είναι με το πνεύμα του μέσα εδώ να καθοδηγεί, να κατευθύνει, να δίνει πορεία που θα βοηθάει την Εκκλησία σε όλες τις επιλογές της που απαιτούν τα χρόνια και η εποχή μας; Αυτή ήταν η σκέψη μου, αφενός μεν να τιμήσουμε τον πατέρα Πορφύριο, ο οποίος τίμησε τον 'Αγιο Ιερώνυμο, γι' αυτό και κάνω αυτές τις σκέψεις, αφετέρου δε και συγχρόνως αυτός ο χώρος μήπως έχει γίνει για κάτι πολύ μεγαλύτερο;», διερωτήθη ο Αρχιεπίσκοπος.

Στη συνέχεια, δέχθηκε τις ευχές όλων των παρευρισκόμενων, ενώ αμέσως μετά τόνισε στους δημοσιογράφους για την ονομαστική του εορτή πως είναι ένας σταθμός στη ζωή του και ευχήθηκε στον καθένα η ζωή του να μην έχει μόνο δυσκολίες αλλά και όμορφες στιγμές.

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων τι σημαίνει για τον ίδιο το μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου, απάντησε πως πιθανόν σε δύο μήνες να έχουμε να πούμε κάτι καλύτερο.

Το παρών έδωσαν αρκετοί αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο μητροπολίτης Γουινέας Γεώργιος ως εκπρόσωπος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεοδώρου, εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων, διευθυντές υπηρεσιών της Ιεράς Συνόδου και της Αρχιεπισκοπής, κληρικοί και πλήθος πιστών.

Εκ μέρους των αρχιερέων ευχήθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ο μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος, ενώ εκ μέρους του Κλήρου της Αρχιεπισκοπής ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής επίσκοπος Θεσπιών Συμεών, ο οποίος του πρόσφερε δύο βιβλία.

Ελλάδα

Μαργαρίτης Σχοινάς: Ρεαλιστικό η Ελλάδα να λάβει 21 δισ. από το νέο ΕΣΠΑ

σχοινας

Η Ελλάδα είναι ρεαλιστικό να περιμένει 21 δισ. ευρώ από τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2021 – 2027, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά κατά τη συμμετοχή του στο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο όπου νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κήρυξε την έναρξη του διαλόγου για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής στο ΕΣΠΑ.

Ο κ. Σχοινάς έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ενεργειακή μετάβαση, η οποία θίγει την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας και τη Μεγαλόπολη με την παύση της λιγνιτοπαραγωγής, λέγοντας ότι μέσω των ευρωπαϊκών πολιτικών και του ειδικού Ταμείου για Δίκαιη Μετάβαση, η Ελλάδα αναμένεται να αποκομίσει άλλα 4 δισ. ευρώ με στόχο τη δημιουργία 7.000 στοχευμένων θέσεων εργασίας.

Οι προτεραιότητες που έθεσε ο πρωθυπουργός

Λίγο νωρίτερα κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι ο σχεδιασμός για το νέα ΕΣΠΑ μετατρέπεται σε ένα μεγάλο στοίχημα για τη γόνιμη μετάβαση σε μία βιώσιμη, κυκλική και πράσινη ανάπτυξη, μέσα από τον μετασχηματισμό της οικονομίας.

Τόνισε δε πως οι σημερινές υστερήσεις που καταγράφονται στη χώρα θα πρέπει να καταστούν προτεραιότητες στη νέα προγραμματική περίοδο υπογραμμίζοντας τέσσερις άξονες:

1. Επενδύσεις στην καινοτομία ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

2. Δράσεις που αφορούν την πράσινη ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την εξοικονόμηση και μείωση του κόστους ενέργειας, την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών, τη διαχείριση υδάτων και συνολικά τις πολιτικές που αφορούν στην κυκλική οικονομία.

3. Η εκπαίδευση των εργαζομένων με προγράμματα κατάρτισης. Όπως είπε, κεντρική προτεραιότητα είναι η σύνδεση της αγοράς εργασίας με την εκπαίδευση.

4. Η αντιμετώπιση της ανισότητας στην ανάπτυξη σε απομακρυσμένες ορεινές, αλλά και νησιωτικές περιοχές.

Γεωργιάδης: «Να μη σπαταλήσουμε ούτε ευρώ»

Απ' την πλευρά του ο διοργανωτής του Εθνικού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Άδωνις Γεωργιάδης κάλεσε τους εκπροσώπους των περιφερειών να συμμετάσχουν στο διάλογο και όπως είπε σκοπός είναι: «τα χρήματα να πιάσουν τόπο, να μην τα σκορπίσουμε όπως πολλές φορές τα είχαμε σκορπίσει στο παρελθόν, αλλά να τα χρησιμοποιήσουμε για κάτι που θα μείνει και θα παράγει  πλούτο για τους Έλληνες και αφού τελειώσει το νέο ΕΣΠΑ».

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στη μείωση της γραφειοκρατίας που διέπει τα  κοινοτικά προγράμματα, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και προανήγγειλε ότι στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία από την Αναπτυξιακή Τράπεζα.

«Η κυβέρνηση τους τελευταίους 6 μήνες έκανε μεγάλη προσπάθεια για να ξεκολλήσουμε στην απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Ξέρετε, ωραία είναι να λέμε ότι είμαστε πρωταθλητές και πάμε καλά αλλά στο τέλος υπάρχει ένα ταμείο το οποίο εάν δεν απορροφηθεί θα έχουμε όλοι μας αποτύχει. Και δεν έχουμε δικαίωμα να χάσουμε χρήματα. Δεν μπορεί σε μία Ελλάδα που έχεις κόψει συντάξεις, που έχεις αφήσει ανθρώπους πίσω και που προσπαθείς να τους βοηθήσεις να φύγουν μπροστά, να χάνεις χρήματα. Είναι απαράδεκτο. Και δεν θα χάσουμε», τόνισε ο υπουργός.

Ελίζα Φερέιρα: «Θα στηρίξουμε το μετασχηματισμό της οικονομίας»

Απ' την πλευρά της η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ Ελίζα Φερέιρα διαβεβαίωσε για τη στήριξη της Κομισιόν στην προσπάθεια μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας.

«Η Ελλάδα ευτυχώς έχει εξέλθει από μία ιδιαίτερα μακρά περίοδο ύφεσης. Και αυτή είναι η ιδανική περίοδος για να επανεξετάσει πώς θέλει να αναπτυχθεί. Προφανώς πρέπει να αναπτυχθεί εκσυγχρονίζοντας την κοινωνία αλλά και με ισότιμο τρόπο. Κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω. Η Ευρώπη λοιπόν σας προσφέρει τα μέσα, αλλά πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε με προσοχή. Μην ξεχνάτε ότι είναι χρήματα των φορολογουμένων. Το μήνυμα που εγώ λαμβάνω είναι ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και ο λαός είναι αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουν την ευκαιρία που υπάρχει ώστε να τεθεί η Ελλάδα σε τροχιά μέγιστης ανάπτυξης. Με βάση την πράσινη οικονομία, την ψηφιακή οικονομία, με περισσότερες καινοτομίες και, φυσικά, χρησιμοποιώντας την ποιότητα των ανθρώπινων πόρων της», τόνισε η κ.Φερέιρα.