Ελλάδα

Συνάντηση Δικτύου ΦοΔΣΑ με τον Γεν. Γραμ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων

απορριμματα

Πραγματοποιήθηκε στις 31 Ιουλίου 2019 συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου ΦοΔΣΑ με τον νέο Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μανώλη Γραφάκο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, στην οποία παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ, κ. Σάββας Χιονίδης.

Στη συνάντηση αναλύθηκαν τα προβλήματα που απασχολούν τους ΦοΔΣΑ και ιδιαίτερα η εκκρεμότητα ως προς την εφαρμογή των άρθρων του Ν. 4555/2018 (Κλεισθένης) που αφορούν τους ΦοΔΣΑ, καθώς 6 μήνες μετά την καταληκτική ημερομηνία (19/01/2019), δεν έχουν εκδοθεί ακόμα οι διαπιστωτικές πράξεις σύστασης των ΦοΔΣΑ, με αποτέλεσμα να παρατείνεται μια χρόνια παθογένεια, με αρνητικές συνέπειες στην επιτάχυνση των απαιτούμενων ενεργειών για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Συζητήθηκε επίσης σειρά άλλων σχετικών θεμάτων όπως τα πρόσφατα νομοθετήματα που αφορούν τον κανονισμό τιμολόγησης των υπηρεσιών που παρέχουν οι ΦοΔΣΑ, το περιβαλλοντικό τέλος κυκλικής οικονομίας που θα βαρύνει τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ΚΥΑ με την οποία προβλέπεται η επιβολή διοικητικών προστίμων στους Ο.Τ.Α, καθώς και το μείζον ζήτημα της στελέχωσης των ΦοΔΣΑ, που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις διαρκώς αυξανόμενες υποχρεώσεις τους, χωρίς να διαθέτουν το στοιχειωδώς απαιτούμενο προσωπικό.  
Ο Γ.Γ δεσμεύθηκε να συνδράμει τις προσπάθειες του Δικτύου για την άμεση προώθηση λύσεων σε όλα τα παραπάνω ζητήματα.  
Αποφασίσθηκε να ακολουθήσει συνάντηση το αμέσως επόμενο διάστημα, κατά την οποία θα εξειδικευτούν τα θέματα, ενώ θα υπάρχει διαρκής συνεργασία της Γενικής Γραμματείας με το Δίκτυο των ΦοΔΣΑ.

Η μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων από το Υπουργείο Εσωτερικών στο καθ΄ ύλη αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα των ΦοΔΣΑ και είναι ένα πρώτο και θετικό βήμα στην προσπάθεια για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και επίτευξη των στόχων.

Ελλάδα

Ηράκλειο - Σεισμός: Αυτοψία Μητσοτάκη στις πληγείσες περιοχές

Κυριάκος Μητσοτάκης

Στις πληγείσες από το μεγάλο σεισμό των 6 Ρίχτερ περιοχές του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και των γύρω χωριών θα βρεθεί αύριο (27/9) το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την Γαλλία και τις ανακοινώσεις για την απόκτηση των υπερσύγχρονων φρεγατών και κορβετών, ο πρωθυπουργός - όπως μετέδωσε νωρίτερα το Ράδιο Κρήτη - θα βρεθεί στην Κρήτη για να δει από κοντά το μέγεθος της καταστροφής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο - Σεισμός: Περιπολίες της αστυνομίας στις πληγείσες περιοχές

Ηράκλειο - Σεισμός: Οι οδηγίες του ΟΑΣΠ προς τους κατοίκους

Ηράκλειο - Σεισμός: Η στιγμή που χτυπά ο εγκέλαδος - Συγκλονιστικές εικόνες (βίντεο)

ESPA BANNER