Ελλάδα

Στουρνάρας: Η Ελλάδα δεν έχει βγει από την κρίση

στουρνάρας

Στην κατάσταση, τις ανάγκες τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αναφέρεται ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο Fortune.

Το περιοδικό μνημονεύει τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίον χαρακτηρίζει ως επιχειρηματία καπιταλιστή απόφοιτο του Χάρβαρντ, να γίνει η χώρα ελκυστική στο μεγάλο κεφάλαιο, να μειωθούν οι φόροι και να μετατρέψει τον Πειραιά σε επενδυτικό μοντέλο.
«Ωστόσο η ελληνική οικονομία έχει πολύ δρόμο μπροστά της, όπως μας αποκάλυψε ο επικεφαλής της Τράπεζας της  Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας», σημειώνει το Fortune.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη η κατάσταση της οικονομίας είναι πολύ καλύτερα κατάσταση με βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα και κεφαλαιοποιημένο τραπεζικό σύστημα. «Φυσικά υπάρχει το «κληροδότημα» της κρίσης, που είχε το υψηλό ακόμα χρέος. Υπάρχει brain drain και κενό επενδύσεων. Αυτά τα προβλήματα θα παραμείνουν για χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά σχεδιαζόμενες επενδύσεις, που δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη, ο διοικητής της ΤτΕ, σημειώνει: «Εχουμε απεγνωσμένα ανάγκη από ξένες άμεσες επενδύσεις. Για να πετύχουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, χρειαζόμαστε υψηλότερες επενδύσεις. Επενδύουμε σήμερα μόνο το 10% του ΑΕΠ, όταν πριν από την κρίση επενδύαμε περίπου το 20%».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα έχει βγει εξ’ ολοκλήρου από την κρίση ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε: «Φυσικά όχι. Η χώρα που έχει βγει μόλις από τη λιτότητα πρέπει να είναι προσεκτική».
Αναφερόμενος στα χρόνια της βαθιάς κρίσης ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα. «Αυτοί που έμειναν είδαν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται περισσότερο από 25%. Αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό και θυμίζει την Μεγάλη Ύφεση στις ΗΠΑ τις δεκαετίες 1920 και 1930, ενώ διήρκησε περισσότερο στην Ελλάδα. Γι αυτό και αποτελεί ένα μάθημα που ποτέ δεν θα ξεχάσουμε».

Ελλάδα

Από σήμερα η νέα διαδικασία δήλωσης γέννησης σε ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο

βρέφος-μωρό-μαιευτήριο

 Σε 15 μαιευτήρια και μαιευτικές κλινικές ξεκίνησε από σήμερα η πιλοτική εφαρμογή της νέας διαδικασίας της δήλωσης γέννησης, ενώ αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα να εφαρμόζεται καθολικά, σύμφωνα με το πλάνο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Πλέον μια χρονοβόρα διαδικασία, η οποία ενέπλεκε τέσσερις υπηρεσίες και πολλαπλές ουρές, θα ξεκινά και θα ολοκληρώνεται για τους γονείς μέσα στο μαιευτήριο, με μόνο απαιτούμενο δικαιολογητικό τα ταυτοποιητικά τους έγγραφα. Τα αρμόδια ληξιαρχεία και δημοτολόγια θα ενημερώνονται από το μαιευτήριο ηλεκτρονικά, ενώ το νεογέννητο θα αποκτά άμεσα ΑΜΚΑ και ασφαλιστική ικανότητα (αν είναι ασφαλιστικά ενήμερος ο γονέας). Επιπλέον, θα κινούνται αυτόματα οι διαδικασίες για την απόδοση του επιδόματος γέννησης, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια. Η πιλοτική λειτουργία αφορά τα παρακάτω μαιευτήρια και μαιευτικές κλινικές:

   1. Γενικό Νοσοκομείο ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ - ΠΑΝΑΝΕΙΟ

   2. Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου

   3. Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς

   4. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας

   5. Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ

   6. Γενικό Νοσοκομείο Λακωνίας- Νοσοκομειακή Μονάδα Σπάρτης

   7. Γενικό Νοσοκομείο Αργολίδας- Νοσοκομειακή Μονάδα 'Αργους

   8. Παναρκαδικό Γενικό Νοσοκομείο Τρίπολης Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ

   9. Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ

   10. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

   11. Γενικό Νοσοκομείο ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ -ΑΘΗΝΑ

   12. Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ - ΑΘΗΝΑ

   13. Μαιευτική, Γυναικολογική Κλινική ΜΗΤΕΡΑ

   14. Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας

   15. Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

   Όπως δηλώνει ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης «το νέο, απλοποιημένο σύστημα για τη δήλωση γέννησης είναι πιλοτικό και αναμένουμε τις επόμενες ημέρες να το βελτιστοποιήσουμε και να το διευρύνουμε. Δεν επιλέξαμε να αρχίσουμε τη διαδικασία απλοποίησης και ψηφιοποίησης των γεγονότων ζωής με τη γέννηση μόνο για σημειολογικούς λόγους, αλλά και γιατί επρόκειτο για μια από τις πλέον δαιδαλώδεις. Θα συνεχίσουμε να απλοποιούμε και να ψηφιοποιούμε τις διοικητικές διαδικασίες, ώστε να δημιουργήσουμε ένα κράτος σύγχρονο και λειτουργικό, το οποίο δε θα ταλαιπωρεί πολίτες και επιχειρήσεις με περιττές ουρές και διατυπώσεις».

   Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος υπογραμμίζει ότι «σήμερα αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι μέσω του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών (ΕΠΑΔ) ξεκινάμε να βάλουμε οριστικά τέλος στη γραφειοκρατία, κάνοντας πιο απλή τη ζωή των συμπολιτών μας. Για να φτάσουμε στην πιλοτική λειτουργία του προγράμματος εργαστήκαμε μεθοδικά και συστηματικά όλο το προηγούμενο διάστημα, παρεμβαίνοντας τόσο στο νομοθετικό πλαίσιο, όσο και στη διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων».