Ελλάδα

Σκουρλέτης: Δεν θα παραδώσουμε τα όπλα στις διαπραγματεύσεις για το ασφαλιστικό

σκουρλέτης.jpg

Δημιούργημα κύκλων που θα ήθελαν να δημιουργήσουν συνθήκες ομηρίας στην κυβέρνηση είναι κατά τον υπουργό Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη τα σενάρια σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα «παραδώσει τα όπλα στις διαπραγματεύσεις για το ασφαλιστικό».

Ο κ. Σκουρλέτης τονίζει, σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ότι στόχος παραμένει η οικοδόμηση «συμμαχιών στων ευρωπαϊκό χώρο, που θα μας επιτρέψουν να μη μειωθούν οι κύριες συντάξεις».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει ανάγκη διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας».

Ερωτηθείς για τα σενάρια σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, τόνισε ότι «αυτά τα σενάρια είναι δημιούργημα κύκλων που θα ήθελαν να δημιουργήσουν συνθήκες ομηρίας για τη σημερινή κυβέρνηση. Όσων θέλουν να τη δουν να κυβερνά με όσους βαρύνονται από τα λάθη της πολιτικής του».

Προσθέτει δε πως «όσον αφορά την Ένωση Κεντρώων θεωρώ πολιτικά επιζήμια την εμμονή της στην ανάγκη δημιουργίας μιας οικουμενικής κυβέρνησης, σε σχέση δε με τις πολιτικές του θέσεις αυτό το κόμμα θυμίζει περισσότερο κεντροδεξιό παρά ένα κεντρώο κόμμα όπως θέλει να προσδιορίζεται».

Σχετικά με την ενδεχόμενη δυσπιστία που μπορεί να προκύψει από τη μετάθεση του νομοσχεδίου που περιείχε πτυχές του παράλληλου προγράμματος, υπογράμμισε πως «η δυσπιστία θα γεννηθεί από τη στιγμή που θα εγκαταλειφθεί το περιεχόμενο του προγράμματος. Τότε θα κριθούμε αυστηρά από τα τμήματα της κοινωνίας που έχουν ανάγκη αυτά τα μέτρα ανακούφισης που περιλαμβάνει το παράλληλο πρόγραμμα».

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τονίζει ότι, παρά τις μικρές διαφορές σε διάφορα προγραμματικά ζητήματα, τελικώς πάντοτε επιτυγχάνεται η αναγκαία συνεννόηση που δεν θέτει σε κίνδυνο την κυβερνητική συνοχή.

Ελλάδα

Ελλάδα - Γαλλία: Φρεγάτες και αμυντική συμφωνία

φρεγατα

Μια σημαντική συμφωνία πολιτικής και διπλωματικής συμμαχίας με τη Γαλλία σηματοδοτεί η επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να προμηθευτεί γαλλικές φρεγάτες και κορβέτες που θα ενισχύσουν το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς και έξι επιπλέον μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που βρίσκεται στη Γαλλία, μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, αναμένεται να υπογράψουν διμερές σύμφωνο αμυντικής συνδρομής.

Μάλιστα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στο αποψινό δείπνο του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο θα «κλειδώσει» η πολιτική συμφωνία για αγορά τριών γαλλικών φρεγατών Belh@rra, με δικαίωμα προαίρεσης για την απόκτηση ακόμη μίας (3+1), καθώς και τριών γαλλικών κορβετών Gowind.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, που αναμένεται να υπερβεί τα 5 δισ. ευρώ, πρόκειται να οριστικοποιηθούν την Τρίτη στο Παρίσι, όπου μεταβαίνουν επίσης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις φρεγάτες θα ναυπηγηθούν στα γαλλικά ναυπηγεία της Naval Group στο Λοριάν, ενώ οι τρεις κορβέτες θα ναυπηγηθούν σε ελληνικά ναυπηγεία – πιθανότατα στον Σκαραμαγκά.

Η γαλλική πρόταση, που είχε υποβληθεί την άνοιξη, προέβλεπε ναυπήγηση τεσσάρων νέων Belh@rra και δωρεάν παραχώρηση δύο πολεμικών πλοίων του γαλλικού ναυτικού, τα οποία, όπως προέκυψε, δεν κάλυπταν τις απαιτήσεις του στόλου.

Η νέα γαλλική πρόταση ήταν για τρεις γαλλικές φρεγάτες τύπου Belh@rra – η πρώτη ναυπηγείται ήδη στο Λοριάν – και ακόμη τρεις κορβέτες τύπου Gowind, πλοία μικρότερου εκτοπίσματος που, όπως εκτιμάται, όμως, από το Πολεμικό Ναυτικό, καλύπτουν τις απαιτήσεις για την καθημερινή επιχειρησιακή λειτουργία του στόλου στο Αιγαίο.

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι ενδεχόμενη απόκτηση φρεγατών Belh@rra από το Πολεμικό μας Ναυτικό αναβαθμίζει εντυπωσιακά την αποτρεπτική ισχύ της χώρας, ενώ υψηλόβαθμη πηγή του ΓΕΕΘΑ δεν δίστασε να μιλήσει για «τεκτονικές γεωπολιτικές αλλαγές» στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που αλλάζουν τους συσχετισμούς Ελλάδος – Τουρκίας στο πεδίο.

Οικονόμου: «Κάντε λίγη υπομονή»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ερωτηθείς για το αν στις συζητήσεις που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γάλλο πρόεδρο στο Παρίσι, θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την αγορά έξι επιπλέον μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale – των οποίων ο συνολικός αριθμός θα φτάσει τα 24 – αλλά και τριών φρεγατών Belh@rra, καθώς και για το αν θα υπάρξει συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας, περιορίστηκε να πει σιβυλλικά: «να κάνετε λίγο υπομονή».

Ο καταλυτικός ρόλος της AUKUS

Η συμφωνία στρατηγικής συμμαχίας των Ηνωμένων Πολιτειών με την Αυστραλία και τη Μεγάλη Βρετανία, η γνωστή πλέον AUKUS, ήταν το κομβικό σημείο για την επιλογή των γαλλικών φρεγατών από την ελληνική κυβέρνηση.

Το Παρίσι, που έχασε συμβόλαιο 90 δισ. δολαρίων Αυστραλίας για την πώληση 12 υποβρυχίων στην Καμπέρα, έριξε όλο του το βάρος για την κατάκτηση του προγράμματος των ελληνικών φρεγατών. Για το ελληνικό πρόγραμμα ήταν υποψήφιες και οι αμερικανικές φρεγάτες MMSC, οι οποίες, ωστόσο, δεν έχουν… ενθουσιάσει τους επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συζήτησε για το θέμα της ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού με τις γαλλικές φρεγάτες Belh@rra κατ’ ιδίαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του EUMED9.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Γερμανία – εκλογές: Αναλαμβάνει «μέρος της ευθύνης» για την ήττα ο Λάσετ

Κορωνοϊός – Pfizer: Δοκιμάζει χάπι για την πρόληψη της λοίμωξης

 

ESPA BANNER