Ελλάδα

Σεισμός στην Ελασσόνα: Βυθίστηκε 38 εκ. η γη ανατολικά του Τυρνάβου

σεισμος

Εως 38 εκατοστά του μέτρου «βυθίστηκε» η περιοχή ανατολικά του Τυρνάβου από τον προχθεσινό ισχυρό σεισμό!

Στη φωτογραφία που παρουσιάζει ο «Ε.Τ.» διακρίνεται ξεκάθαρα η επίμαχη περιοχή, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στο χωριό Δαμάσι, όπου καταγράφηκαν οι σημαντικότερες ζημιές.

Στη φωτογραφία διακρίνεται ξεκάθαρα η επίμαχη περιοχή, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στο χωριό Δαμάσι,
Στη φωτογραφία διακρίνεται ξεκάθαρα η επίμαχη περιοχή, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στο χωριό Δαμάσι,

Τα στελέχη του Εργαστηρίου Εφαρμογών της Τηλεπισκόπησης και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ προχώρησαν στη σύνταξη του χάρτη, αξιοποιώντας δεδομένα της δορυφορικής αποστολής Copernicus Sentinel-1 που ελήφθησαν την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου και τα σύγκριναν με τα αντίστοιχα μετά τον ισχυρό σεισμό.

«Αποδείχθηκε ότι η περιοχή βυθίστηκε έως και 38 εκατοστά του μέτρου, ενώ μία διπλανή της -λίγο πιο ανατολικά- ανυψώθηκε κατά τέσσερα εκατοστά, αλλά θεωρείται ότι πρόκειται για φυσική αντίδραση», λέει στον «Ε.Τ.» ο επ.  καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Μιχάλης Φουμέλης.

Επίσης, η μελέτη όλων των δεδομένων οδήγησε στο συμπέρασμα ότι το ρήγμα που προκάλεσε τη δόνηση δεν αναμένεται να έχει φτάσει την επιφάνεια της γης, στοιχείο το οποίο είναι πολύτιμο για τους σεισμολόγους και γεωλόγους που μελετούν το φαινόμενο. «Είναι πολύ σημαντικό για τους επιστήμονες να γνωρίζουν τα αναλυτικά στοιχεία της δόνησης, την κλίση του ρήγματος, αν ανυψώθηκε ή βυθίστηκε κάποιο σημείο κ.λπ. Εμείς, με την εργασία μας, στην ουσία παρέχουμε επιπλέον στοιχεία που βοηθούν στην επιβεβαίωση των μετρήσεων και στο σχηματισμό της πλήρους εικόνας», λέει ο κ. Φουμέλης. Τα δεδομένα του Εργαστηρίου θα αποδειχθούν πολύτιμα για τους πολιτικούς μηχανικούς, οι οποίοι ήδη εργάζονται στην πληγείσα περιοχή.

Στο μεταξύ, ο σεισμός του Τυρνάβου βρέθηκε στο επίκεντρο και της υπηρεσίας geObservatory του Κέντρου Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Διαστημικών Εφαρμογών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Συγκεκριμένα, το Hellenic Mirror Site συνέλεξε εικόνες ραντάρ συνθετικού ανοίγματος SAR Sentinel-1A της 25ης Φεβρουαρίου 2021 και 3ης Μαρτίου 2021 (ανοδική τροχιά δορυφόρου, 102), για τη δημιουργία του συμβολογραφήματος, όπου καταγράφεται η εδαφική παραμόρφωση στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το επίκεντρο του σεισμού.

Το Κέντρο αναπτύσσει έρευνα και παρέχει καινοτόμες υπηρεσίες περιορισμού του κινδύνου των καταστροφών από φυσικά και ανθρωπογενή αίτια, στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, αξιοποιώντας μεγάλες υποδομές κεραιών συλλογής δορυφορικών δεδομένων που βρίσκονται εγκαταστημένες στο Αστεροσκοπείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Η θάλασσα υποχωρεί - Οι κάτοικοι ανησυχούν! (φωτογραφίες)

Ο πρώτος υποθαλάσσιος γεωμορφολογικός χάρτης της Σαντορίνης... από άλλο πλανήτη

Έκοψε το κεφάλι της κόρης του και το πήγε στο αστυνομικό τμήμα

 

Ελλάδα

Πάσχα στην πόλη και φέτος - Γιατί η κυβέρνηση απορρίπτει μετακινήσεις εκτός νομού

Πάσχα στο χωριό

Στην απόφαση να μην ρισκάρει το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Μαΐου και του τουρισμού στις 14 του μήνα καταλήγει η κυβέρνηση. Αυτό αποκλείει και φέτος το Πάσχα στο χωριό, βάζοντας τέλος στα αισιόδοξα σενάρια του προηγούμενου διαστήματος.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχει στη διάθεση του το Μέγαρο Μαξίμου και η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία δεν αφήνουν περιθώρια για εσπευσμένες κινήσεις στο άνοιγμα δραστηριοτήτων. Για αυτό το λόγο ο πρωθυπουργός καταλήγει, όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, να μην ανοίξουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις για το Πάσχα. Αυτή είναι και η άποψη της Επιτροπής με την οποία είναι σε ανοιχτή γραμμή η κυβέρνηση. Παρότι αναγνωρίζεται από όλους η «εύλογη κόπωση των πολιτών», αρμόδιοι παράγοντες τονίζουν ότι «δεν αξίζει να θυσιάσουμε την επιστροφή στην κανονικότητα και ένα ελεύθερο καλοκαίρι, για τέσσερις μέρες στο χωριό».

Ανησυχία στην επαρχία για το ενδεχόμενο ανοίγματος των μετακινήσεων το Πάσχα

Ενισχυτικό της άποψης αυτής είναι τα μηνύματα που φτάνουν στο κυβερνητικό επιτελείο από την επαρχία. Η πλειοψηφία των πολιτών ανησυχεί από μια μαζική εισροή επισκεπτών από τα μεγάλα αστικά κέντρα που μπορεί να οδηγήσει σε αναζωπύρωση της πανδημίας. Ειδικά από την στιγμή που το ΕΣΥ δεν έχει τις ίδιες δυνατότητες στην επαρχία, ενώ ακόμα και στην Αθήνα δοκιμάζεται σκληρά. Την ίδια εικόνα έχουν στην κυβέρνηση και για την τάση που υπάρχει γενικότερα στην κοινωνία. Παρά την κούραση από το lockdown και μια μερίδα πολιτών που εμφανίζεται να αψηφά τα μέτρα, η πλειοψηφία τηρεί τους περιορισμούς.

Αρνητική είναι η κυβέρνηση και για το άνοιγμα της εστίασης νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Άλλωστε πολύ δύσκολα μια τέτοια απόφαση δεν θα ξεσήκωνε έντονες αντιδράσεις από την πλειοψηφία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, προβλέπει «τραπεζάκια έξω» στις 10 Μαΐου.

Κυβερνητικά στελέχη σχολιάζοντας την χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για άμεσο άνοιγμα της εστίασης, μιλούσαν για παλινωδίες από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν μπορεί, όπως έλεγαν, από την μία να εγκαλεί την κυβέρνηση ότι δεν ακούει τις εισηγήσεις των ειδικών και από την άλλη να ζητά να παρακάμψουμε τους επιστήμονες και να ανοίξουμε την εστίαση. 

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Ξεχειλίζει η οργή για τα υδρόμετρα - Σπείρα... επαγγελματιών "χτυπά" ανελέητα

Κορωνοϊός: Δεύτερο μόνιμο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο Ηράκλειο για δωρεάν rapid test

Αλλάζει ώρα η ...Ανάσταση - Πως θα κάνουμε Πάσχα εν μέσω κορωνοϊού