Ελλάδα

Σε κρίσιμη κατάσταση ο νεαρός από το δάγκωμα κόμπρας

κόμπρα

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο 25χρονος Κύπριος, τον οποίο δάγκωσε κόμπρα που είχε μέσα στο διαμέρισμά του στο κέντρο της Αθήνας.

Ο νεαρός τσιμπήθηκε στο δάχτυλο του χεριού του, κατά την προσπάθειά του να ταΐσει το ερπετό. Ο 25χρονος έκανε το πρώτο τηλεφώνημα στο Κέντρο Δηλητηριάσεων. Εκεί αμέσως είπε στους ειδικούς το είδος της ινδικής κόμπρας που τον τσίμπησε, με αποτέλεσμα να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος (καθώς τα αντίδοτα διαφέρουν ανά είδος φιδιού).

Επίσης, ο 25χρονος δεν έχασε καθόλου χρόνο προσπαθώντας να κάνει μόνος του οποιαδήποτε κίνηση για να γιατρευτεί (όπως έχει γίνει σε άλλες περιπτώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό). Αντιθέτως, μετέβη αμέσως στο νοσοκομείο (σε 30 λεπτά είχε φτάσει εκεί). Στο μεταξύ, ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου για να βρεθεί το αντίδοτο. Η Κύπρος διέθετε τον συγκεκριμένο ειδικό ορό, καθώς εκεί υπάρχουν πολλοί που φιλοξενούν δηλητηριώδη φίδια που εισάγονται από την Αίγυπτο.

Συγκεκριμένα το νοσοκομείο «Μακάριος» διέθετε αντίδοτο για κόμπρα. Στην Κύπρο υπάρχουν αρκετοί λάτρεις του συγκεκριμένου είδους φιδιού, του οποίου η φιλοξενία απαιτεί ειδική εκπαίδευση και εξοπλισμό (γάντια και άλλα εργαλεία). Ακόμα και για κάποιον εκπαιδευμένο, πάντως, εγκυμονούν κίνδυνοι, καθώς πρόκειται για ένα φίδι με ισχυρό δηλητήριο, το οποίο δε μπορεί να αφαιρεθεί με κανέναν τρόπο.

Τελικά, με ιδιωτικό αεροσκάφος που ναυλώθηκε από την Κύπρο, ο ειδικός ορός έφτασε μέσα σε λίγες ώρες στην Αθήνα και χορηγήθηκε στον 25χρονο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό είναι το πρώτο περιστατικό τσιμπήματος κόμπρας στην Ελλάδα. Αυτός είναι και ο λόγος που τα ελληνικά νοσοκομεία δεν διαθέτουν το συγκεκριμένο αντίδοτο.

Ειδικοί επισημαίνουν ότι το δηλητήριο της κόμπρας είναι πολύ πιο επικίνδυνο από αυτό της οχιάς (το μόνο δηλητηριώδες φίδι στη χώρα μας). Το δηλητήριο της κόμπρας είναι νευροτοξικό. Παραλύει τα νεύρα, προκαλεί παράλυση των αναπνευστικών μυών και γι’ αυτό η άμεση διασωλήνωση του 25χρονου θεωρήθηκε σωτήρια. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι εάν ο νεαρός Κύπριος καθόταν στο σπίτι του, θα είχε τραγική κατάληξη.

Ο 25χρονος Κύπριος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας. Οι γιατροί θεωρούν τα επόμενα 24ωρα κρίσιμα, καθώς θα διαπιστωθεί εάν ο οργανισμός του νεαρού ανταποκρίνεται στο αντίδοτο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Ράγισαν πέτρες στην κηδεία του μικρού Ζαχαρία (βίντεο)

1821: Οι θυελλώδεις έρωτες των ηρώων της Επανάστασης

 

Ελλάδα

Κορωνοϊός - Γεωργαντάς: Μέσα σε 8 μέρες ενεργοποιήθηκαν 210.000 freedom pass

freedom pass

«Σε 8 μέρες έχουν ενεργοποιηθεί 210.000 freedom pass και ήδη άρχισαν να ξοδεύονται τα χρήματα από την κάρτα», ενημέρωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.

Όπως εξήγησε ο υφυπουργός «δικαιούχοι είναι 275.000 νέοι 20 – 24 ετών» και περίπου 10.000 – 15.000 αιτήσεις θα ολοκληρωθούν σήμερα.

Για την ηλικιακή ομάδα των 15- 17 ετών, «δεν υπάρχει στόχος, θέλουμε να εμβολιαστούν όσοι περισσότεροι μπορούν», σχολίασε και εξήγησε ότι, δεδομένης της δύσκολης θερινής περιόδου, «προσπαθούμε να διατηρήσουμε ικανοποιητικό επίπεδο».

Ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε ότι, οι μόνες δύο ηλιακές ομάδας που έχουν ξεπεράσει το 85% σε ποσοστό εμβολιασμών, αυτές είναι οι ομάδες 75- 79 και 65- 69 «αριθμό που τον θέλουμε σε όλους άνω των 60». Όσον αφορά στους κατ’ οίκον εμβολιασμούς, έχουν γίνει 400, από τις περίπου 1500 αιτήσεις που έχουν γίνει, με τον αριθμό να αυξάνεται συνεχώς.

 

 

Τι γίνεται με την πορεία των εμβολιασμών

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον Γιώργο Γεωργαντά στα κινητά συνεργεία που εμβολιάζουν ήδη κόσμο σε απομακρυσμένες περιοχές.

«Χθες 67.000 εμβολιασμούς, ξέρουμε ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολες αυτές οι εβδομάδες», λόγω διακοπών, σημείωσε ο υφυπουργός, τονίζοντας ότι «μπορεί κανείς να κλείσει ραντεβού την ίδια μέρα ή την επομένη το αργότερο για τον εμβολιασμό του ή να αλλάξει το ραντεβού του, να το κάνει εκεί που κάνει διακοπές».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μετά τις ανακοινώσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, που συνέπεσε με τις ανακοινώσεις για το freedom pass, «υπήρξε κινητικότητα και 600.000 έκλεισαν ραντεβού».

«Η επιδημιολογική κατάσταση είναι αυτή που θα καθορίσει τα επόμενα βήματά μας. Αυτό αποτυπώνεται και στη χθεσινή έκκληση του πρωθυπουργού προς τους εκπαιδευτικούς», απάντησε σε ερώτημα για το αν θα προστεθούν κι άλλες επαγγελματικές κατηγορίες στην υποχρεωτικότητα.

«Υπάρχουν άνθρωποι που νόσησαν αλλά δεν έχουν καταγραφεί επίσημα και δεν μπορούν να πάρουν το πιστοποιητικό νόσησης, το οποίο ισχύει για έξι μήνες», κατέληξε παραδεχόμενος ότι «υπάρχει ζήτημα και προσπαθούμε να το λύσουμε».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Ηράκλειο: Πόσες οικογένειες πρέπει να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους λόγω του σεισμού

Κορωνοϊός - Πέτσας: παράθυρο για υποχρεωτικό εμβολιασμό στην εστίαση

Στην Κρήτη ο πρωθυπουργός την Παρασκευή