Ελλάδα

Πυροσβέστες σε οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ.jpg

Εξαρθρώθηκε μετά από πολύμηνη παρακολούθηση, εγκληματική οργάνωση που έκανε διακίνηση ναρκωτικών στην πόλη της Πρέβεζας.

Κατά την αστυνομική επιχείρηση ευρείας κλίμακας στην Πρέβεζα και στην Αττική, συνελήφθησαν συνολικά 11 άτομα, εκ των οποίων τα 7 κατηγορούνται ως μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό της μέλος και τα 4 για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών. Επίσης, έγινε μεγάλος αριθμός ερευνών, με τη συνδρομή δικαστικών λειτουργών και τη συμμετοχή αστυνομικών σκύλων, σε σπίτια, αυτοκίνητα και υπαίθριους χώρους

Επιπλέον, ταυτοποιήθηκε για τη συμμετοχή του στην εγκληματική οργάνωση ακόμη ένα άτομο που βρίσκεται στο εξωτερικό, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνεται μεγάλος αριθμός κατηγορουμένων, οι οποίοι αγόραζαν ναρκωτικές ουσίες από τα μέλη της οργάνωσης
Στη δικογραφία περιλαμβάνονται περισσότερα από 70 άτομα, που αγόραζαν ναρκωτικές ουσίες από τα μέλη της οργάνωσης.

Πώς έφτασαν στα ίχνη τους
Μετά από διερεύνηση και κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, διασταύρωση στοιχείων, εξακριβώσεις ατόμων και δημιουργίας “προφίλ” των εμπλεκομένων, προέκυψε ότι τα μέλη της οργάνωσης, υπό την καθοδήγηση του αρχηγού, συγκρότησαν τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2019 εγκληματική οργάνωση, με σκοπό τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης αναπτύχτηκε στο πεδίο της διακίνησης κοκαΐνης, κάνναβης και της ναρκωτικής ουσίας MDMA, στην πόλη της Πρέβεζας.

Σημειώνεται δε, ότι τα μέλη της οργάνωσης προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους, χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις, που ήταν δηλωμένες σε μη υπαρκτά πρόσωπα, επικοινωνούσαν με κωδικοποιημένες λέξεις και φράσεις στις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες και λάμβαναν αυξημένα μέτρα προφύλαξης κατά τη διάρκεια των αγοραπωλησιών των ναρκωτικών.

Στο πλαίσιο των αστυνομικών ερευνών που έγιναν με τη συνδρομή δικαστικών λειτουργών και τη συμμετοχή αστυνομικών σκύλων, σε σπίτια, οχήματα και υπαίθριους χώρους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων ακατέργαστη κάνναβη βάρους 659,05 γραμμαρίων, κοκαΐνη βάρους -51,6- γραμμαρίων, ναρκωτική ουσία MDMA βάρους 90,5 γραμμαρίων, 10 ναρκωτικά χάπια, 3 ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας, χρηματικό ποσό 6.390 ευρώ, 27 χρυσές λίρες,  1 πεντόλιρο με αναγραφόμενη χρονολογία 1893, πιστόλι, 4 δελτία αστυνομικών ταυτοτήτων τρίτων προσώπων, για τα οποία είχε δηλωθεί κλοπή τους στο παρελθόν, πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ στο πλαίσιο του προανακριτικού έργου, διερευνάται όλο το εύρος και το πεδίο της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης.

Ελλάδα

Η χωριάτικη σαλάτα... «βασίλισσα» στην Covid εποχή

χωριάτικη

Περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα χρώματα της παλέτας, έχει έντονα αρώματα και δυνατές γεύσεις συνδυασμένες αρμονικά, είναι ιδανική για χαλαρά... μακροβούτια και έχει απαθανατιστεί σε άπειρα «κλικς» σε όλο τον κόσμο. Η «πρωταγωνίστρια» του καλοκαιριού είναι η χωριάτικη σαλάτα, η οποία, όπως λένε χαρακτηριστικά μάγειρες και μαγείρισσες, ειδικά αυτή την περίοδο, στην εποχή της Covid, έχει την τιμητική της! Και, μάλιστα, όχι μόνο στο τραπέζι αλλά και στα social media, αφού φωτογραφίες της κατακλύζουν καθημερινά το διαδίκτυο από λάτρεις κάθε εθνικότητας.

Η χωριάτικη σαλάτα αποτελεί εδώ και χρόνια σήμα κατατεθέν του ελληνικού καλοκαιριού και οι τουρίστες τη φωτογραφίζουν μετά ...μανίας και την «ανεβάζουν» στα social media με ...«χορταστικά» σε θαυμασμό σχόλια. Η ...πολυταξιδεμένη πλέον ντοματοσαλάτα, με το φρέσκο αγγουράκι, μια γερή δόση φέτας, ελιές, ρίγανη και φυσικά ελαιόλαδο, είναι από τα πλέον πολυφωτογραφημένα πιάτα, εξηγεί στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο φωτογράφος φαγητού Νίκος Πασχάλης.

«Η χωριάτικη σαλάτα είναι ψηλά στην κατάταξη στα κοινωνικά δίκτυα με ισχυρή παρουσία στο instagram και το facebook, γιατί από τα πρώτα που θα κάνει κάποιος όταν έρθει στην Ελλάδα είναι να φάει σαλάτα και να τη φωτογραφίσει αποτυπώνοντας την πανδαισία των χρωμάτων σε ένα μόνο πιάτο. Οι ξένοι δυσκολεύονται να περιγράψουν τη γεύση και οι πιο απαιτητικοί υποκύπτουν σε αυτήν, όπως και στη διατροφική της αξία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πασχάλης.

Ο ειδικός στο food-styling, θα τη φωτογράφιζε είτε με φόντο τη θάλασσα, είτε σε κάποιο ορεινό τοπίο, ενώ δεν θα έλειπε και μια κοντινή λήψη με το κατακόκκινο γυαλιστερό της ντομάτας, που έρχεται σε αντίθεση με το πράσινο του αγγουριού και τη λευκή φέτα, αποτελώντας -όπως τόνισε- την ιδανική φωτογραφία. «Είναι από μόνη της ένα τέλειο "μοντέλο" για φωτογράφιση, δεν χρειάζεται φίλτρα για να αναδειχθεί η ομορφιά της και όλες οι... πόζες της είναι μοναδικές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Βασίλισσα» του καλοκαιριού και στην Covid εποχή

«Κάθε καλοκαίρι η χωριάτικη σαλάτα στέφεται βασίλισσα του καλοκαιριού, φέτος όμως ακόμη περισσότερο, καθώς ο κόσμος έχει στραφεί στα λαχανικά και τη σωστή διατροφή για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό του», ανέφερε, από την πλευρά της, στο «Πρακτορείο 104,9 FM» η Κική Εμμανουηλίδου, μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων και Ζαχαροπλαστών Β. Ελλάδας.

Η συγκεκριμένη σαλάτα είναι απλή στην παρασκευή της, αλλά μας φτιάχνει τη διάθεση καθώς, όπως χαρακτηριστικά επισήμανε η κ. Εμμανουηλίδου, διαθέτει σχεδόν τα πάντα: γεύση, άρωμα, χρώμα, φυτικές ίνες, άπειρες βιταμίνες, πλούσια αντιοξειδωτική δράση και παράλληλα είναι φτωχή σε θερμίδες!

Σύμφωνα με την κ. Εμμανουηλίδου, η ντομάτα από βοτανικής άποψης είναι φρούτο. Με βάση όμως μια δικαστική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής το 1893 που έκρινε ότι, επειδή οι ντομάτες τρώγονται συνήθως μαγειρεμένες ή σε σαλάτα μαζί με το φαγητό και όχι μετά απ' αυτό, κατατάσσεται στα λαχανικά. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι αν και η ντομάτα καλλιεργείται πλέον σε όλο τον κόσμο, οι Έλληνες είναι αυτοί που τρώνε περισσότερες ανά άτομο, σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

«Η "πρωταγωνίστρια" ντομάτα ήρθε στην Ελλάδα το 1818 και έκτοτε αποτελεί αναπόσπαστο συνοδευτικό, ενώ για κάποιους ένα κυρίως γεύμα. Σύμφωνα με τους σεφ μπήκε στη ζωή των Ελλήνων, όχι ως συστατικό της χωριάτικης σαλάτας, αλλά όσοι δούλευαν σε χειρωνακτικές εργασίες, έπαιρναν μαζί τους για φαγητό της ημέρας ντομάτα, κρεμμύδι, ελιές, αγγούρι και σε ελάχιστες περιπτώσεις λίγο τυρί, συνοδευόμενα πάντα με μία χοντρή φέτα ψωμιού. Αργότερα πήρε τη θέση της η σαλάτα στο τραπέζι», εξήγησε η κ. Εμμανουηλίδου.