Ελλάδα

"Ψαλίδι" σε τρεις βασικές κοινωνικές παροχές - Δείτε ποιες είναι

ΕΠΙΔΟΜΑ

Κόκκινος συναγερμός σημάνετε για την μείωση ή ακόμη και κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων προς μακροχρόνια ανέργους του ΟΑΕΔ και επιδομάτων για τον κοινωνικό τουρισμό και τις κατασκηνώσεις.
Με επιχείρημα ότι υπάρχει ανάγκη εξορθολογισμού τους, τα επιδόματα αυτά κινδυνεύουν από την απόφαση της κυβέρνησης να «αδιαφορήσει προκλητικά για τα δικαιώματα των εργαζομένων που απορρέουν από την καταβολή των εισφορών τους», δηλώνουν οι εργαζόμενοι του Οργανισμού (πρώην ΟΕΚ – ΟΕΕ).

Τα στοιχεία που παρατίθενται δείχνουν από τη μια την αναγκαιότητα των εν λόγω επιδομάτων, αλλά από την άλλη και την υφαρπαγή από το ΙΚΑ, των εισφορών που αποδίδουν είτε οι εργαζόμενοι, είτε οι εργοδότες ανά περίπτωση, επιβαρύνονται έτσι ακόμα περισσότερο τον ΟΑΕΔ.

«Οι μακροχρόνια άνεργοι, αποτελούν σήμερα το 70% των εγγεγραμμένων ανέργων. Από αυτούς εισπράττουν το επίδομα μακροχρονίως ανέργων ο ένας στους δέκα! Οι όροι της καταβολής του είναι σκοπίμως τόσο αυστηροί, ώστε να αποκλείονται οι περισσότεροι δικαιούχοι, με αποτέλεσμα να μη χορηγούνται τα ποσά που έχουν προϋπολογιστεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση των εργαζομένων.
Ειδικότερα για τον κοινωνικό τουρισμό, ο σύλλογος εργαζομένων στον ΟΑΕΔ υπολογίζει ότι εκταμιεύεται ετησίως ποσοστό «κάτω του 50% από τα 10 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού του προγράμματος (ο ΟΑΕΔ αρνείται να δημοσιοποιήσει ακριβή στοιχεία). Οι εισφορές των εργαζομένων - 0,35% υπέρ Οργανισμού Εργατικής Εστίας - από το 2012 δεν αποδίδονται στον ΟΑΕΔ, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα να χρηματοδοτείται από τα αποθεματικά της Εργατικής Εστίας και από τις δόσεις των δανείων του ΟΕΚ».

Από τους εργαζόμενους εξακολουθεί να παρακρατείται η εισφορά 1% υπέρ Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, ενώ κανένα νέο στεγαστικό πρόγραμμα δεν έχει εκπονηθεί από τον ΟΑΕΔ τα τελευταία τέσσερα και πλέον έτη, που αποτελεί καθολικό διάδοχο του ΟΕΚ.

Στην ανακοίνωση επισημαίνουν την «κατάφορη αδικία η στεγαστική μέριμνα του Κράτους προς τους εργαζόμενους να είναι παντελώς ανύπαρκτη, ενώ οι ίδιοι εξακολουθούν να τη χρηματοδοτούν με τις εισφορές τους, οι οποίες αποδίδουν στο Κράτος πάνω από 200 εκατ. ευρώ ετησίως».
 
Αναφορικά με το κατασκηνωτικό πρόγραμμα επισημαίνεται πως «ενώ οι εργοδότες πληρώνουν την εισφορά τους κάθε χρόνο (Αύγουστο) υπέρ του Οργανισμού για όλους τους εργαζόμενους που απασχολούν, το ΙΚΑ αρνείται να αποδώσει στον ΟΑΕΔ τα ποσά που παρακρατά. Αναλυτικά, για το 2014 το ΙΚΑ εισέπραξε για τη συγκεκριμένη εισφορά 35 εκατ. ευρώ και για το 2015, άλλα 36 εκατ. ευρώ. Από τις συνολικές εισφορές των δύο ετών, ύψους 71 εκατ. ευρώ, το ΙΚΑ δεν έχει αποδώσει στον ΟΑΕΔ ούτε ένα ευρώ με αποτέλεσμα ο Οργανισμός να χρηματοδοτεί το πρόγραμμα με ίδιους πόρους».

Η ανακοίνωση κατηγορεί την κυβέρνηση πως χρησιμοποιεί άλλοθι για την περαιτέρω μείωση «ακόμη και αυτών των πενιχρών κοινωνικών παροχών, την χρηματοδότηση του επιδόματος αλληλεγγύης». «Η χορήγησή του, όμως, είναι υποχρέωση ενός σύγχρονου Κράτους Πρόνοιας και όχι ευθύνη των λιγοστών πλέον εργαζομένων, οι οποίοι δεν αντέχουν να πληρώνουν άλλο τις τρύπες του ασφαλιστικού συστήματος που η ανεργία, η ανασφάλιστη εργασία και το PSI, με το κούρεμα των αποθεματικών, δημιούργησε», αναφέρει ακόμη.

Ο σύλλογος αφού καλεί την ΓΣΕΕ «να υπερασπίσει τα χρήματα όλων των μελών της - εργαζομένων, και να διεκδικήσει με κάθε ένδικο μέσο την άμεση καταβολή τους στον ΟΑΕΔ με σκοπό την εκπόνηση προγραμμάτων ΟΑΕΔ, ΟΕΚ & Εργατικής Εστίας» ζητά από την κυβέρνηση «να μη διανοηθεί να βάλει χέρι στα προγράμματα που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πληρώνουν».
Ολοκληρώνοντας προειδοποιεί για κινητοποιήσει «σε περίπτωση που η Κυβέρνηση συρρικνώσει ή καταργήσει προγράμματα του ΟΑΕΔ».

Ελλάδα

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη – Τρία νέα ενεργά μέτωπα – Συνεχή μηνύματα από το 112

φωτιά στη Βαρυμπόμπη.

Τρεις σοβαρές αναζωπυρώσεις που έχουν πάρει διαστάσεις στη Βαρυμπόμπη έχουν προκαλέσει μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής.

Η πιο σημαντική σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, είναι προς το Ολυμπιακό χωριό γιαυτό και εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση της Ιπποκρατείου Πολιτείας και της Δροσοπηγής.

 

 

Σύμφωνα με το μήνυμα οι κάτοικοι από την Ιπποκράτειο Πολιτεία πρέπει να κατευθυνθούν προς εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας και από Δροσοπηγή προς Αφίδνες και Ωροπό. Ακολούθησε δεύτερο μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους του Κρυονερίου να κλείσουν καμινάδες, παράθυρα και πόρτες για να μην μπουν καύτρες στα σπίτια τους.

Η δεύτερη αναζωπύρωση είναι μέσα στα πρώην βασιλικά κτήματα και η τρίτη στο ρέμα της Χελιδονούς κοντά στις Αδάνες.

Και οι τρεις καίνε κομμάτια του δάσους που είχαν γλιτώσει μέχρι στιγμής.

 

 

Ισχυρές δυνάμεις

Στο σημείο υπάρχουν πολλά οχήματα της Πυροσβεστικής και υδροφόρες. Πέντε πυροσβεστικά ελικόπτερα πραγματοποιούν ρίψεις νερού, ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση, πριν λάβει διαστάσεις. Επίσης, επιχειρεί και ένα αεροσκάφος.

Συνδρομή παρέχουν 40 πυροσβέστες από τη Κύπρο, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Ο καπνός έχει πνίξει την περιοχή, με τις αρχές να βρίσκονται πάντως σε επιφυλακή τις τελευταίες ώρες καθώς ήταν κάτι που ανέμεναν.

Μηνύματα από το 112

Μάλιστα, το 112 έστειλε νέο μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής.

«Αν βρίσκεστε στην Ιπποκράτειο Πολιτεία εκκενώστε τώρα προς Άθήνα από Ε.Ο Αθηνών- Λαμίας. Αν βρίσκεστε στη Δροσοπηγή εκκενώστε τώρα προς Αφίδνες ή Ωρωπό. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι στα 2 με 3 μποφόρ.

«Αν βρίσκεστε στο Κρυονέρι, κλείστε όλες τις καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μη διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Παραμείνετε σε ετοιμότητα & ακολουθείστε τις οδηγίες των αρχών, Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας» αναφέρει το δεύτερο μήνυμα του 112.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΕΣΥ: Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα λόγω των πυρκαγιών και του καύσωνα

Φωτιά Ηλεία: Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά – Εκκενώνονται οκτώ κοινότητες

Στρατός: Με drones, επίγειες και εναέριες περιπολίες στη μάχη κατά των πυρκαγιών