Ελλάδα

Πρύτανης ΕΚΠΑ: Μεγάλο λάθος να χαλαρώσουμε τα μέτρα σε 15-20 ημέρες

Πρύτανης ΕΚΠΑ Δημόπουλος

Υπέρ της αυστηρής τήρησης των μέτρων για τον περιορισμό του κορονοϊού τάχθηκε με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Ιατρικής και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος.

"Με την τήρηση των μέτρων θα αποφύγουμε τα χειρότερα", τόνισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και συνέχισε: "χωρίς να διαμαρτυρόμεθα, χωρίς να βρίσκουμε κάποια δικαιολογία για να ξεφύγουμε''.

Σε ερώτηση πότε θα μπορούσαν να αρθούν οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί, ο Αθανάσιος Δημόπουλος ήταν κάθετος, και σημείωσε ότι δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε γιατί υπάρχει πιθανότητα υποτροπής. "Είναι μεγάλο λάθος αυτή τη στιγμή να συζητάμε για χαλάρωση όταν τα μέτρα αυτά μόλις έχουν ληφθεί. Το μεγάλο λάθος είναι σε 15 και 20 ημέρες όταν δούμε ότι πάμε καλύτερα να αρχίσουμε να χαλαρώνουμε. Μην ξεχνάμε την πιθανότητα υποτροπής. Δεν ξέρουμε πως συμπεριφέρεται ο ιός το καλοκαίρι. Είναι πολλά τα κενά στις γνώσεις μας και το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι η μετάδοση μειώνεται με την όσο δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση του ενός από τον άλλον", σημείωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ.

Όπως εξήγησε η Ελλάδα κάνει προσπάθεια προκειμένου να θωρακίσει το σύστημα υγείας της. "Αυτή την στιγμή καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να υπάρχει μία επάρκεια σε εξοπλισμό. Να υπάρξει μία επιτάχυνση στην στελέχωση των νοσοκομείων. Να υπάρχει επάρκεια σε φάρμακα για την θεραπεία του κορονοϊού. Πιστεύω ότι δεδομένων των συνθηκών και αν δούμε τι γίνεται γύρω μας τα πράγματα είναι σε έναν καλό δρόμο", είπε ο κ. Δημόπουλος.

 

Ελλάδα

Οι Τούρκοι θέλουν έρευνες πετρελαίου στα 6 μίλια, κοντά σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη

Γιαβούζ

Ζωηρό προβληματισμό πυροδοτεί το γεγονός ότι οι Τούρκοι σχεδιάζουν έρευνες πετρελαίου στα έξι ναυτικά μίλια.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, σε δημοσίευμα της εφημερίδας της τουρκικής κυβέρνησης δημοσιεύτηκαν επτά αιτήματα τουρκικής εταιρείας πετρελαίου προς την γενική διεύθυνση μεταλλίων και πετρελαίου της Τουρκίας. 

Η τουρκική εταιρεία καταθέτει, δηλαδή, αίτημα στο τουρκικό κράτος για να πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές που βρίσκονται, σύμφωνα με την Τουρκία, εντός της υφαλοκρηπίδας της.

Οι περιοχές αυτές είναι Βορειανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Καρπάθου, Νοτιοανατολικά της Καρπάθου, Ανατολικά της Κρήτης και Νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Οι Τούρκοι σχεδιάζουν έρευνες πετρελαίου στα 6 ναυτικά μίλια
Οι Τούρκοι σχεδιάζουν έρευνες πετρελαίου στα 6 ναυτικά μίλια

Η εταιρεία ζητά να φτάσει να κάνει έρευνες μέχρι και τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα έξι μίλια, ενώ με αυτήν την κίνηση δεν αναγνωρίζει καμιά υφαλοκρηπίδα ελληνική.

Ακόμη δεν έχει δοθεί η άδεια γι αυτό. 

Σημειώνεται πως ο χάρτης που παρουσιάζεται δεν έχει καμία σχέση με το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Τα σημεία του τουρκικολιβυκού μνημονίου μένουν έξω.