Ελλάδα

Προανακριτική για Novartis: Η νέα προθεσμία που ζήτησε ο Παπαγγελόπουλος πυροδότησε εντάσεις

παπαγγελόπουλος

Σε νέα προσπάθεια αναβολής της παροχής εξηγήσεων για μια σειρά βαρύτατων αδικημάτων επιδόθηκε ο κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος στην σημερινή συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής που ερευνά την σκευωρία Novartis.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπαγγελόπουλος και οι συνήγοροί του Δημήτρης και Λυδία Τσοβόλα κατέθεσαν ενστάσεις ακυρότητας της διαδικασίας, ενώ διαμαρτυρήθηκαν έντονα, υποστηρίζοντας ότι μόλις την Παρασκευή παρέλαβαν από την επιτροπή υλικό εκατοντάδων σελίδων το οποίο ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να μελετήσουν μέχρι σήμερα. Η πλευρά Παπαγγελόπουλου ζήτησε νέα προθεσμία, γεγονός το οποίο πυροδότησε ένταση. Ο κ. Τσοβόλας είπε ότι η διαδικασία δεν είναι σοβαρή και ότι πρέπει να δοθεί νέα προθεσμία, καθώς επί της ουσίας πρόκειται για νέα κλήση.

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Θάνος Πλεύρης ζήτησε να απορριφθεί το αίτημα για προθεσμία και ότι δεν πρόκειται για καινούρια κλήση με συνέπεια τον εξής διάλογο:

ΤΣΟΒΟΛΑΣ: Ο Πλευρης παρέκαμψε το ουσιώδες. Κύριε Πλεύρη ως νομικος θα μπορούσατε να υπερασπιστειτε ύποπτο, όταν σας δίνονται χίλιες σελίδες μόνο την Παρασκευή; Υποτίθεται ότι είσαστε εισαγγελείς, μήπως τελικά εσείς είστε ύποπτοι ότι παραβιάζετε το νόμο; Γελοιοποιείτε το θεσμό.

ΠΛΕΥΡΗΣ: Να μας κάνετε μήνυση.

ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο αλαζών κ. Πλευρης που λέει κάντε μου μήνυση. Λοιπόν δεν θα ασχοληθώ σήμερα μαζί του. Ντρέπομαι όμως για έναν νέο άνθρωπο ότι είναι τόσο ψεύτης. Που είναι γραμμένα αυτά τα νομικά που επικαλείται; Έχετε πάρει τον κακό δρόμο. Θυμηθείτε τη Νυρεμβέργη που κάποιοι για να δικαιολογήσουν τα εγκλήματα τους, επικαλουνταν τις εντολές των ανωτέρων τους αλλά δεν γλίτωσαν από την καταδίκη

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ Ν.Δ: «Μας απειλεί»

ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος): Δεν το εκλαμβάνουμε ως απειλή.

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Παραβιαζονται στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, πόσες φορές δεν έχει πάρει παράταση αυτή η Επιτροπή;

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας επέμειναν στο ζήτημα των απειλών Παπαγγελόπουλου. Όπως επεσήμαναν χαρακτηριστικά, όταν ο Θάνος Πλεύρης ζήτησε την έναρξη της κατάθεσης Παπαγγελόπουλου, ο τελευταίος του επιτέθηκε σε προσωπικό τόνο, απειλώντας τον. Όταν μάλιστα τον λόγο πήρε ο Δ. Μαρκόπουλος λέγοντάς του ότι έχει ξανακάνει τα ίδια, σύμφωνα με πηγές της Ν.Δ., ο κ. Παπαγγελόπουλος του είπε "και για εσας κύριε Μαρκοπουλε θα πω πολλά την Τετάρτη".

"Ο Δημητρης Παπαγγελόπουλος έχει χάσει την ψυχραιμία του και επιδιώκει χειραγώγηση των βουλευτών με στόχο δια του εκφοβισμού να πέσει στα... μαλακα. Δεν θα τα καταφέρει. Θα ερωτηθεί για όλα όσα ακούστηκαν κι αποκαλύφθηκαν εις βαρος του τους 9 αυτούς μήνες" επεσήμαναν οι ίδιες πηγές.

Από την πλευρά του ο κ. Παπαγγελόπουλος δήλωσε: "Την Παρασκευή μου έδωσαν 2.000 σελίδες. Εγώ θα ξενυχτήσω όμως για να διαβάσω τις σελίδες μέχρι την Τετάρτη. Αυτοί θα ξενυχτήσουν από αγωνία και τρόμο για όσα θα καταθέσω. Ήδη τα παίρνω τα πρώτα στοιχεία κι ας αργούν να μου τα δώσουν" υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι η Τουρκία καταδικάστηκε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια επειδή έδωσε προθεσμία 17 ημερών στον Οτσαλάν για 17.000 σελίδες. Ο συνήγορος του κ. Παπαγγελόπουλου, Δημήτρης Τσοβόλας τόνισε ότι υπάρχουν βασικά έγγραφα που διαψεύδουν πλήρως ότι όλη αυτή η ιστορία στηριζόταν μόνο στους 3 προστατευόμενους.

Την ίδια ώρα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής έπειτα από το ερώτημα "αν η επιτροπή μπορεί να καλεί ως υπόπτους μη πολιτικά πρόσωπα" όπως έχει ήδη συμβεί με τις περιπτώσεις της κ.Παπαδάκου και των κ.κ Φιλιππάκη και Τάρκα. Η απάντηση που θα δοθεί εως αύριο θα καθορίσει και τις επόμενες εξελίξεις. Μια πιθανή αρνητική απάντηση της επιτροπής γύρω από τη δικαιοδοσία της επιτροπής δεν αποκλείεται να σημάνει και το σύντομο τέλος εργασιών επιτροπής καθώς μετά από τον κ. Παπαγγελόπουλο δεν θα υπάρχει άλλος μάρτυρας.

Ελλάδα

Εκτός λειτουργίας ψηφιακές λειτουργίες του Δημοσίου από 8/5 έως 9/5

τουρισμός ψηφιακός κόσμος

Λόγω προγραμματισμένων εργασιών αναβάθμισης των υποδομών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κατά το χρονικό διάστημα από Σάββατο 8 Μαΐου 2021 και ώρα 06:00 το πρωί έως και Κυριακή 9 Μαΐου 2021 και ώρα 12:00 το μεσημέρι δεν θα είναι διαθέσιμες οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχει η ΓΓΠΣΔΔ μέσω των υποδομών της, και πιο συγκεκριμένα:

Υπηρεσίες αυθεντικοποίησης χρηστών μέσω κωδικών Taxisnet (όπως υπηρεσίες gov.gr, ΗΔΙΚΑ, e-ΕΦΚΑ κ.α.),

Υπηρεσίες της ΓΓΠΣΔΔ, όπως Πόθεν Έσχες, Ενιαία Αρχή Πληρωμής, e-Παράβολο, και web services από το Κέντρο Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣΔΔ σε φορείς της Δημόσιας Διοίκησης

Υπηρεσίες φορολογικής διοίκησης ΑΑΔΕ και Υπ. Οικονομικών, όπως Taxisnet, ICISnet, TAXIS, Elenxis, MIS, ΨΥΔΗΠΕΕΚ, Πόθεν Έσχες κ.α..

Για το διάστημα αυτό θα λειτουργεί κανονικά μόνο η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς emvolio.gov.gr η οποία θα υποστηριχθεί από standby υποδομή για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Η διακοπή της παροχής των ηλεκτρονικών υπηρεσιών γίνεται στο πλαίσιο σημαντικών εργασιών αναβάθμισης των υφιστάμενων υποδομών σε σύγχρονες εκδόσεις και υποδομές storage για την κάλυψη της συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως καθημερινά πραγματοποιούνται άνω των 280.000 login από πολίτες, επιχειρήσεις και φορείς του Δημοσίου και 145.000 κλήσεις για web services.

Θα καταβληθεί η μέγιστη προσπάθεια ώστε οι εργασίες να ολοκληρωθούν νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων που έχουν αγκαλιάσει τις ψηφιακές υπηρεσίες. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί επιτυχώς η μετάβαση σε νέες υποδομές που θα προσφέρουν ένα σύγχρονο, αξιόπιστο και αποδοτικότερο περιβάλλον λειτουργίας των παρεχόμενων ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Ηράκλειο: Έπιασαν στη φάκα τους εκβιαστές - Απειλούσαν και ζητούσαν χρήματα

Εμβόλια κορωνοϊού: Η γερμανική CureVac κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι μπλοκάρουν την παραγωγή της

Ξενοδοχείο για μοναχικές... μέλισσες (φώτο)