Ελλάδα

Πωλούσαν παράνομα φυτοφάρμακα και λιπάσματα από τη Βουλγαρία

Τα φυτοφάρμακα

Στη σύλληψη δύο ανδρών προχώρησε η Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος την Παρασκευή σε περιοχή της Βορείου Ελλάδος, για παράβαση της νομοθεσίας για τη διάθεση στην αγορά και την ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων.

 

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της διακίνησης και χρήσης παραποιημένων και παράνομων φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, κλιμάκιο της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, με τη συνδρομή αρμοδίων υπαλλήλων του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης, πρωινές ώρες της Παρασκευής πραγματοποίησαν νομότυπες έρευνες σε δύο αποθήκες, όπου εντόπισαν και κατάσχεσαν:

828,8 λίτρα και 420,1 κιλά παράνομων γεωργικών φαρμάκων

3.268 λίτρα και 6.275,98 κιλά παράνομων λιπασμάτων

180 κιλά αγνώστου ταυτότητας σκευασμάτων

πλήθος ετικετών γεωργικών σκευασμάτων

πλήθος κενών συσκευασιών

πλήθος παραστατικών που σχετίζονται με την υπόθεση

ζυγαριά ακριβείας και

συσκευή σφράγισης πλαστικών συσκευασιών.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τις αποθήκες διαχειρίζονταν οι δύο συλληφθέντες, Έλληνες, οι οποίοι προμηθεύονταν τα σκευάσματα από τη Βουλγαρία και στη συνέχεια τα πωλούσαν σε αγρότες στην Ελλάδα.

Θα ακολουθήσει εργαστηριακός έλεγχος των σκευασμάτων καθώς και έλεγχος γνησιότητας των ετικετών και των συσκευασιών από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ ήδη επιλαμβάνονται για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων που προβλέπονται από την σχετική νομοθεσία.

Κρήτη

Αναμετέδιδε παράνομα συνδρομητικά κανάλια - Μία σύλληψη στην Κρήτη

τηλεόραση

Για παραβάσεις των νομοθεσιών για την πνευματική ιδιοκτησία και την προστασία συνδρομητικών υπηρεσιών συνελήφθη την Τρίτη στην Κρήτη ένας άνδρας, από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Προηγήθηκε μηνυτήρια σύμφωνα με την οποία άγνωστοι δράστες - χρήστες του Διαδικτύου, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα μέσα, αποκωδικοποιούσαν και παράνομα αναμετέδιδαν συνδρομητικά τηλεοπτικά κανάλια.

Μάλιστα, ζητούσαν από τους ενδιαφερόμενους χρήστες χρηματικά ποσά για συνδρομές ενός, τριών, έξι ή 12 μηνών, έναντι 15, 40, 75 και 130 ευρώ αντίστοιχα, τα οποία καταβάλλονταν μέσω γνωστής ηλεκτρονικής πλατφόρμας πληρωμών σε λογαριασμούς που διατηρούσαν.

Για την υπόθεση ενημερώθηκε η αρμόδια εισαγγελική Αρχή, η οποία παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Στο πλαίσιο αυτό προέκυψε η εμπλοκή του συλληφθέντος. Σε έρευνα στο σπίτι του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διαδικτυακός δέκτης αναπαραγωγής πολυμέσων, τροποποιημένος και προγραμματισμένος με σκοπό να επιτυγχάνει τη θέαση συνδρομητικών καναλιών χωρίς την καταβολή συνδρομής, κεντρική μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή και δύο κινητά τηλέφωνα.

Η συνολική ζημία για τις εταιρείες παροχής συνδρομητικών καναλιών το τελευταίο εξάμηνο ανέρχεται σε 175.500 ευρώ, ενώ η ζημία για το ελληνικό Δημόσιο από τη μη καταβολή φόρων υπολογίζεται σε 59.670 ευρώ.

Τα κατασχεθέντα αυτά ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τη διενέργεια εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης.

Με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή και παραπέμφθηκε σε ανακριτή.