Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε σε ηλικία 97 ετών η τελευταία Ελληνίδα επιζήσασα του Άουσβιτς

Image
ΑΟΥΣΒΙΤΣ
 clock 22:24 | 23/06/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Πέθανε σε ηλικία 97 ετών, η Βάσω Σταματίου, η τελευταία Ελληνίδα επιζήσασα του Άουσβιτς. Η Βάσω Σταματίου, το κορίτσι «82224», σύμφωνα με το τατουάζ που της είχαν κάνει οι Ναζί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης, ήταν από τις ελάχιστες Ελληνίδες που χωρίς να είναι Εβραίες έφτασαν ως το στρατόπεδο του Άουσβιτς και κατάφεραν να επιβιώσουν.

Η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί, αύριο, Σάββατο στις 12.30 το μεσημέρι, στον ναό της Αγίας Αικατερίνης στη Στυλίδα.

Η συνάντηση με τον Δημήτρη Κουτσούμπα

Image
Η συνάντηση με τον Δημήτρη Κουτσούμπα

 

Την Βάσω Σταματίου είχε συναντήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ το Δεκέμβριο του 2022 ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Οπως είχε τονίσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «ήταν συγκλονιστικό για μένα, το θεώρησα μεγάλη τιμή, μεγάλη χαρά, η δυνατότητα που μου δόθηκε να μιλήσω και να την συναντήσω. Είναι μια γυναίκα πραγματική αγωνίστρια της ζωής, του κόσμου μας. Για υψηλά ιδανικά αγωνίστηκε, βασανίστηκε, όπως και άλλοι συνάνθρωποί μας. Ομως αυτή ήταν 19χρονη φοιτήτρια της Νομικής τότε που συνελήφθη από τους Γερμανούς, μεταφέρθηκε στις φυλακές του Παύλου Μελά και μετά πέρασε από πολλά στρατόπεδα, ανάμεσά τους και το Αουσβιτς».

Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στις δυσκολίες που συνάντησε η Βάσω Σταματίου όταν επέστρεψε στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 1945, αφού δεν έβρισκε καν δουλειά, χαρακτηρισμένη κομμουνίστρια καθώς ήταν, παρότι ανήκε στους ανθρώπους «που έδωσαν την ίδια τους τη ζωή, τα νιάτα τους για να απελευθερώσουν την πατρίδα μας από τον κατακτητή, από τους ναζί - φασίστες Γερμανούς τότε, από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε πως ένας λόγος παραπάνω που αυτή η συνάντηση ήταν ιδιαίτερα συγκινητική για τον ίδιο έχει να κάνει με το γεγονός ότι και ο παππούς του, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, που ήταν ιερέας και δάσκαλος στο χωριό Βελεσώτες Δομοκού στον νομό Φθιώτιδας, εκτελέστηκε το 1944 από τους Γερμανούς.

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ

«Το ΚΚΕ με θλίψη αποχαιρετά τη Βάσω Σταματίου, μια ηρωίδα της Αντίστασης ενάντια στους Ναζί κατακτητές και του αγώνα του ελληνικού λαού, τελευταία Ελληνίδα επιζήσασα που ήταν φυλακισμένη στο Άουσβιτς.

Η Βάσω Σταματίου γεννήθηκε στην Αριδαία του νομού Πέλλας και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Στις 28 Μάρτη 1944, όντας δεκαεννιά χρονών και φοιτήτρια Νομικής, συνελήφθη από τους Γερμανούς και την 1η Απρίλη 1944 μεταφέρθηκε από τις φυλακές Παύλου Μελά στις φυλακές Μπάνιτσα έξω από το Βελιγράδι της Γιουγκοσλαβίας.

Στις 28 Ιούνη 1944 μεταφέρθηκε στο Άουσβιτς στην Πολωνία και στις 30 Σεπτέμβρη 1944 στο Ράβενσμπουργκ της Γερμανίας. Από κει, στις 27 Οκτώβρη 1944 στο Μπούχενβαλντ και επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη στις 14 Σεπτέμβρη 1945.

Είναι από τις ελάχιστες Ελληνίδες που χωρίς να είναι Εβραίες έφτασαν ως το στρατόπεδο του Άουσβιτς και κατάφεραν να επιβιώσουν.

Μετά από την Απελευθέρωση, έφυγε στο Μιλάνο της Ιταλίας και σπούδασε ενδυματολογία θεάτρου και κοστούμι μόδας. Γύρισε στην Ελλάδα και ανέλαβε τη διεύθυνση του βεστιαρίου της Λυρικής Σκηνής. Επίσης, πήρε δίπλωμα σκηνογραφίας από τη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.

Η Βάσω Σταματίου τα τελευταία χρόνια της ζωής της τα πέρασε στη “Στέγη Γερόντων – Ίδρυμα Πετρή” στη Στυλίδα. Εκεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας είχε την ευκαιρία να την γνωρίσει, σε μία από τις περιοδείες του στο ν. Φθιώτιδας τον Δεκέμβρη του 2022, χαρακτηρίζοντας συγκλονιστική αυτή τη συνάντηση, κάνοντας λόγο για “μεγάλη τιμή και χαρά, καθώς είναι μια γυναίκα πραγματική αγωνίστρια της ζωής, του κόσμου, που αγωνίστηκε για υψηλά ιδανικά και βασανίστηκε.”

Η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί, αύριο, Σάββατο στις 12.30 το μεσημέρι, στον ναό της Αγίας Αικατερίνης στη Στυλίδα. Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της».

πηγή φωτό: 902.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ολοκαύτωμα: Το βιβλίο της γραμματικής που έκρυβε την θλιβερή ιστορία ενός κοριτσιού

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis