Ελλάδα

Περιοδεία αρχηγού ΓΕΣ σε επιτηρητικά φυλάκια

στρατος καμπας.jpg

Την ετοιμότητα των τμημάτων αμέσου επεμβάσεως των Επιτηρητικών Φυλακίων (ΕΦ) της ζώνης ευθύνης του Δ' Σώματος Σώματος Στρατού, έλεγξε ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, στο πλαίσιο περιοδείας του σε μονάδες και φυλάκια του σχηματισμού, κατά την οποία έδωσε κατευθύνσεις στο προσωπικό.

Συγκεκριμένα ο αρχηγός ΓΕΣ επισκέφθηκε:
- Την έδρα της XVI μηχανοκίνητης μεραρχίας Πεζικού (XVI Μ/Κ ΜΠ «ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ») και το Επιτηρητικό Φυλάκιο Μαρασίων όπου έδωσε κατευθύνσεις στο προσωπικό,
- Tο ΕΦ 1 και την περιοχή των Καστανιών όπου συνομίλησε με το προσωπικό και με κατοίκους της περιοχής,
- Το ΕΦ Πετράδων όπου επιθεώρησε τα τμήματα αμέσου αντιδράσεως της μεραρχίας,
- Το ΕΦ Μαύρου Όγκου και το πεδίο Ασκήσεων-Βολής (ΠΑ-ΠΒ) Ψιλού Στάλου στην ΠΕ της 50ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας (50 Μ/Κ ΤΑΞ «ΑΨΟΣ») όπου παρακολούθησε εκπαιδευτικές δραστηριότητες του σχηματισμού και
- Την περιοχή ευθύνης της XII μηχανοκίνητης μεραρχίας Πεζικού (ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ «Έβρος») και το Στρατηγείο της όπου ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες του Σχηματισμού.
Τον αρχηγό ΓΕΣ συνόδευαν οι διοικητές της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ», αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος και του Δ΄ Σώματος Στρατού (Δ΄ ΣΣ «Θράκη»), αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης

Ελλάδα

Δημόκριτος Ζερβάκης: Η Τουρκία αποτελεί την κύρια ορατή απειλή εναντίον της Κύπρου

Δημόκριτος Ζερβάκης

Την Τετάρτη, 01 Ιουλίου 2020, ο Κρητικός Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης συμμετείχε στο διαδικτυακό συνέδριο που διοργάνωσε το American Hellenic Institute Foundation (ΑΗΙF). Το εν λόγω συνέδριο, οργανώθηκε από το AHIF διαδικτυακά, αντί της φυσικής του παρουσίας, λόγω της πανδημίας COVID-19. Σε αυτό συμμετείχαν υπότροφοι φοιτητές (νυν και πρώην) του προγράμματος επισκέψεων στην Κύπρο και Ελλάδα.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Αρχηγός συνεχάρη το Ινστιτούτο για το πολυδιάστατο έργο του, το οποίο παρακολουθεί από το 2008. Ο κ. Αρχηγός αναφέρθηκε στις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή οι οποίες χαρακτηρίζονται από πολυδιάστατες και πολυεπίπεδες προκλήσεις.

Κατέγραψε το γεγονός ότι η Τουρκία, αποτελεί την κύρια ορατή απειλή εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, ένεκα της 45χρονης και πλέον ύπαρξης του κατοχικού στρατού και της συνεχώς εξελισσόμενης τουρκικής προκλητικότητας, προσθέτοντας ότι η Εθνική Φρουρά αποτελεί αξιόμαχη δύναμη αποτροπής. Επεσήμανε ότι η Τουρκία συνεχίζει τις παράνομες δραστηριότητές της, προχωρώντας σε 6η γεώτρηση σε περιοχή ήδη αδειοδοτημένη από την Κυπριακή Δημοκρατία. Η στάση αυτή καθώς και η «στρατικοποίηση» της περιοχής γύρω από την Κύπρο, δημιουργεί συνθήκες αστάθειας και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Αρχηγός επεσήμανε τη σημασία της Κυπριακής Δημοκρατίας ως περιφερειακό πυλώνα ασφάλειας και κατέγραψε ως στόχο την προώθηση των διμερών και πολυμερών συνεργασιών, με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και λοιπές χώρες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην περιοχή, επισημαίνοντας το ρόλο της Εθνικής Φρουράς ως ισχυρού παράγοντα διαχείρισης κρίσεων και συνεισφορέα ασφαλείας.

Καταληκτικά, αναφέρθηκε συνοπτικά στην υφιστάμενη και συνεχώς εξελισσόμενη συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και ΗΠΑ.

Ο κ. Αρχηγός στη συνέχεια τοποθετήθηκε επί των ερωτήσεων των συμμετεχόντων στο συνέδριο.