Ελλάδα

Παυλόπουλος: Ο Ελύτης γίνεται περισσότερο παρά ποτέ παγκόσμια επίκαιρος

παυλοπουλος

«Τούτες τις ώρες που ένα λυκόφως παρακμής πλησιάζει, απειλώντας μ’ ένα σκοτάδι βαρβαρότητας την Δημοκρατία μας και τον Πολιτισμό μας πολύ πέρα από τα όρια της Χώρας μας, ο Οδυσσέας Ελύτης γίνεται, περισσότερο παρά ποτέ, παγκόσμια επίκαιρος κι ένας από εκείνους στους οποίους δικαίως απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την παρουσίαση της πεντάγλωσσης ανθολογίας “Ο κόσμος ο μικρός ο μέγας” του Οδυσσέα Ελύτη στο Μουσείο Μπενάκη.

«Κι αναφέρομαι ιδίως στον Οδυσσέα Ελύτη του Φωτός, εκείνον που λίγο ακόμη και θα είχε αφήσει πίσω του έναν ύμνο για το Φως μ’ επίκεντρο το Αιγαίο, το πέλαγος που φιλοξένησε στη Δήλο τον θεό του Φωτός, τον Απόλλωνα. Σταχυολογώ, από τις αναρίθμητες αναφορές του Οδυσσέα Ελύτη για το Φως, μόνο τις σκέψεις του από το δοκίμιό του “Πρώτα-πρώτα η Ποίηση”, στα “Ανοιχτά Χαρτιά”. Με τις σκέψεις αυτές ο Οδυσσέας Ελύτης οριοθετεί την αρχή της Ποίησης. Και την τοποθετεί “εκεί που ο Ήλιος κι ο Άδης αγγίζονται. Η ατελεύτητη φορά προς το φως το Φυσικό, που είναι ο Λόγος, και το φως το Άκτιστον, που είναι ο Θεός”» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.

«Κάπως έτσι ο Οδυσσέας Ελύτης προσεγγίζει την αρχή του κατά Ιωάννη Ευαγγελίου: “Εν αρχή ην ο Λόγος και ο Λόγος ην προς τον Θεόν και Θεός ην ο Λόγος". Ο Λόγος με την έννοια της πραγματικής Σοφίας, την οποία ο Οδυσσέας Ελύτης υπηρέτησε διακριτικά μα ολόψυχα, ως το τέλος της βιωτής του”» πρόσθεσε.

Ελλάδα

82χρονη έδιωξε ληστές που μπούκαραν στο σπίτι της

κλέφτης

Η 82χρονη στη Θεσσαλονίκη αντιστάθηκε σθεναρά στους αδίστακτους κακοποιούς,που εισέβαλαν στο διαμέρισμα της ηλικιωμένης στο κέντρο της πόλης και αποχώρησαν άπρακτοι.

Οι δύο άγνωστοι άνδρες, προσποιούμενοι τους τεχνικούς ασανσέρ μπήκαν στο σπίτι της 82χρονης. Η ηλικιωμένη αντιλήφθηκε ότι δεν πρόκειται για τεχνικούς και τους ζήτησε να φύγουν.

Ο ένας από τους δύο δράστες, με χρήση σωματικής βίας, επιχείρησε να της αρπάξει την τσάντα, δίχως όμως επιτυχία, καθώς η γιαγιά αντέδρασε και εγκατέλειψαν τη προσπάθεια χωρίς να την τραυματίσουν.

Οι δύο δράστες τράπηκαν σε φυγή και αναζητούνται από τις αστυνομικές αρχές.

ειδησεις σημερα

Λίνα Μενδώνη από Ηράκλειο: "Θα δοθεί προτεραιότητα στα Νεώρια"

ΠΑΓΝΗ: Πως η πανδημία αύξησε τον εθελοντισμό στην αιμοδοσία

Ηράκλειο: Τροχαίο στον κόμβο... καρμανιόλα (φωτο)