Ελλάδα

Παράταση έως τέλος Ιουνίου για την αποζημίωση 2.000 ευρώ στους οικογενειακούς ιατρούς

γιατρός

Την εκταμίευση 4,7 εκατ ευρώ για την επέκταση της καταβολής μηνιαίας αποζημίωσης 2.000 ευρώ εως την 30η Ιουνίου 2020 (έληξε 2.4.2020) στους οικογενειακούς ιατρούς (του ΕΣΥ και συμβεβλημένους ιδιώτες) προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε στην Βουλή.

Με την ίδια ρύθμιση καταργείται διάταξη του 2019 που έδινε το δικαίωμα σε ιατρούς του ΕΣΥ να κάνουν εσωτερικές μετακινήσεις των οργανικών τους θέσεων ενώ αίρονται αυτοδίκαια και οσες παρόμοιες μετακινήσεις έχουν ήδη γίνει χωρίς τεκμηριωμένη αιτιολογία.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση η συγκεκριμένη πρακτική “ιατροί που είχαν προσληφθεί και καταλάβει οργανική θέση σε περιφερειακές νοσοκομειακές μονάδες, καλύπτοντας κρίσιμες και απολύτως απαραίτητες ειδικότητες, βρέθηκαν με αίτησή τους και απλή απόφαση του Διοικητή του ενιαίου ΝΠΔΔ σε κεντρικά νοσοκομεία περιφεριεακών ενοτήτων, αφήοντας ακάλυπτα τα νοσοκομεία προέλευσής τους και αποστερώντας τους πολίτες των περιοχών αυτών απο το συνταγματικό τους δικαίωμα στην παροχή υπηρεσιών υγείας”.

Με άλλη ρύθμιση της ίδιας τροπολογίας, προστίθενται στην απλοποιημένη διαδικασία έκδοσης μηνιαίων επαναλαμβανόμενων γνωματεύσεων χρονίως πασχόντων και οι παροχές του ΕΟΠΥΥ που αφορούν σε ειδική διατροφή για θεραπευτικούς σκοπούς, φυσικοθεραπείες, εργοθεραπείεςμ λογοθεραπείες και ψυχοθεραπείες του ΕΚΠΥ.

Ελλάδα

Τσιόδρας: Καλεσμένος στη συζήτηση της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης

Σωτήρης Τσιόδρας

Ο γνωστός πλέον σε όλους Σωτήρης Τσιόδρας είναι ο πρώτος καλεσμένος του κύκλου διαδικτυακών συζητήσεων που εγκαινιάζει η ελληνική προεδρία στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, με το όνομα «Συζητώντας με…»

Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του δημοφιλούς καθηγητή Λοιμωξιολογίας ότι σταματά τις καθημερινές ενημερώσεις για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ο κ. Τσιόδρας θα δώσει το «παρών» την προσεχή Δευτέρα 1η Ιουνίου 2020, στις 4.00 το απόγευμα.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, πρόκειται για μία καινοτομία της ελληνικής προεδρίας που εντάσσεται στις εναλλακτικές ψηφιακές δράσεις (e-chairmanship), προσφέροντας ένα θεσμικό βήμα διαλόγου, ανοιχτό στο ευρύ κοινό, με σημαντικές προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σκοπός αυτών των ψηφιακών συναντήσεων, όπως ορίζεται, είναι ο θεσμός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να έρθει πιο κοντά στην κοινωνία των πολιτών.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, εναρκτήρια τοποθέτηση θα κάνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ως πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Κώστας Παπαχλιμίντζος.

Κεντρικό θέμα της ελληνικής προεδρίας η Υγεία

Κεντρικό θέμα της ελληνικής προεδρίας είναι «Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας σε συνθήκες πανδημίας – Αποτελεσματική διαχείριση μίας υγειονομικής κρίσης με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

Η ψηφιακή συζήτηση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω livestreaming στην ιστοσελίδα της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης και από το κανάλι της ελληνικής προεδρίας στο youtube.

Τέλος, επισημαίνεται πως όσοι επιθυμούν να υποβάλουν ερωτήσεις προς τον κ. Τσιόδρα, μπορούν να τις αποστείλουν έως και την Κυριακή 31 Μαΐου 2020 στην ειδική πλατφόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας της ελληνικής προεδρίας.