Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ

Παππάς: Tα τρέχοντα εμβόλια παρέχουν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό ανοσίας από τη φυσική νόσηση

Image
κορωνοϊός εμβόλιο κορωνοϊού
 clock 20:50 | 10/01/2021
writer icon newsroom ekriti.gr

 «Τα τρέχοντα εμβόλια παρέχουν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό ανοσίας, απ' ότι η φυσική νόσηση. Όσον αφορά την γρήγορη ανάπτυξη τους σε χρονικό διάστημα μικρότερο του έτους, αυτή έχει να κάνει με την τεράστια χρηματοδότηση, τους πολλούς ασθενείς που υπάρχουν για να διεξαχθούν σε ταχείς ρυθμούς οι κλινικές μελέτες, αλλά και το επείγον της κατάστασης, που επιτάχυνε τις διαδικασίες, χωρίς όμως αυτές να παραβιαστούν», τονίζει σε συνέντευξή του ο παθολόγος, με μεγάλο ερευνητικό έργο στις λοιμώξεις, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Παππάς.

Ο κ. Παππάς, που είναι δημοφιλής στα social media από το «Ημερολόγιο Κορωνοϊού» που κρατάει στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook, από τις αρχές της πανδημίας, επικαλείται, σχετικά με την επιστροφή μας στην κανονικότητα, μία τρέχουσα πρόβλεψη για την Ευρώπη, σύμφωνα με την οποία τον Σεπτέμβριο θα μπορούμε να πετύχουμε ανοσία αγέλης. Ευελπιστεί όμως ότι μπορεί να μας εκπλήξουν ευχάριστα κάποια από τα προβλεπόμενα εμβόλια που περιμένουμε. Αλλά και να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε εμείς οι ίδιο τον ιό χωρίς εμβόλιο. «Να εκμηδενίσουμε την κυκλοφορία του στην κοινότητα, νωρίτερα από το καλοκαίρι, βοηθούντος και του καιρού», αναφέρει.

Οι περισσότερες μελέτες, εξηγεί ο κ. Παππάς, που έχουν γίνει στις αρχές της πρώτης φάσης, αλλά και στις επόμενες, δείχνουν ότι το εμβόλιο προσφέρει μεγαλύτερη ανοσία, μεγαλύτερο ποσοστό από αυτά τα εξουδετερωτικά αντισώματα που παίζουν ρόλο. Και με αυτή τη λογική εστίασαν οι περισσότερες εταιρείες παραγωγής εμβολίου στην δοσολογία του, δηλαδή στα 30 μικρογραμμάρια που έχει η Pfizer/ Biontech και στα 100 η Moderna, έτσι ώστε να επιτύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Στην παρούσα φάση φαίνεται ότι τα τρέχοντα εμβόλια παρέχουν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό ανοσίας, απ ότι η φυσική νόσηση. Η διάρκεια θα φανεί στη συνέχεια.

Όσον αφορά τη μεταδοτικότητα, ο κ. Παππάς υπογραμμίζει ότι αυτή η μετάλλαξη που έχει παρατηρηθεί στη Βρετανία, αλλά και στη Νότιο Αφρική που είναι μία παρόμοια, φαίνεται ότι πραγματικά αυξάνει τη μεταδοτικότητα του ιού. Δηλαδή, διευκρινίζει, «αν δώσεις χώρο στον ιό θα κολλήσουν περισσότεροι. Αν εφαρμόσεις σωστά τα μέτρα ατομικής προστασίας, δεν θα κολλήσεις. Γεγονός που σημαίνει ότι απαιτείται ακόμη πιο αυστηρή εφαρμογή των μέτρων». 

Σχετικά με την ανάπτυξη των εμβολίων, σημείωνει ότι προς το παρόν. Δεν φαίνεται η στόχευση του εμβολίου να εξασθενεί. Ωστόσο, πρόσθεσε, υπάρχει περίπτωση μετά από ένα χρόνο, δύο να συμβεί, συμπληρώνοντας ότι «Όμως παρακολουθώντας τους υπότυπους του ιού που κυκλοφορούν και παρακολουθώντας και τη σχέση τους με τα εμβόλια που κυκλοφορούν και θα κυκλοφορούν, θα μπορούμε πολύ γρήγορα να τροποποιήσουμε και τα εμβόλια, όπως κάνουμε άλλωστε και με τη γρίπη κάθε χρόνο». 

Αναφορικά με τη σιγουριά που θα πρέπει να αισθάνεται ο κόσμος  σχετικά με τον εμβολιασμό, ο κ. Παππάς, δηλώνει ότι οι μελέτες ουσιαστικά θα συνεχίζονται με διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, εξηγεί, η μελέτη στη φάση 3 των Pfizer/Biontech ή της Moderna έχει τελειώσει και συνεχίζεται η παρακολούθηση των ασθενών για μακρότερο χρονικό διάστημα. «Και η παρακολούθηση συνεχίζεται για να ξέρουμε αν αυτά τα εμβόλια θα μας καλύψουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ή θα πρέπει να τα επαναλάβουμε σε ένα χρόνο, σε δύο, ή σε πέντε», τόνίζει. 

Αυτή τη λογική, όπως δηλώνει, έχει η συνέχιση της παρακολούθησης. Από κει και πέρα, προσθέτει, η συνέχιση της φαρμακοεπαγρύπνησης ισχύει για οποιοδήποτε προϊόν βγαίνει στην αγορά, είτε εμβόλιο είτε φάρμακο. «Παρακολουθείται στη συνέχεια για μακρό χρονικό διάστημα, μέχρι να δοθεί μία τελειωτική άδεια», εξηγεί. 

«Συνεπώς οι μελέτες έχουν δώσει ένα επαρκές και επιστημονικά αποδεκτό πλαίσιο, στο οποίο μπορεί να αισθάνεται καθένας ασφαλής. Το βλέπουμε άλλωστε με τα δισεκατομμύρια δόσεων που έχουν ήδη χορηγηθεί στον κόσμο, στις ΗΠΑ, στον Καναδά, αλλά και σε χώρες της Ανατολής και στη Ρωσία όπου έχουν δοθεί άλλα εμβόλια και που φαίνεται ότι υπάρχει αποτελεσματικότητα χωρίς μείζονες παρενέργειες», καταλήγει ο κ. Παππάς. 

Ειδήσεις σήμερα

Κρήτη - κορωνοϊός: Η χαλάρωση των μέτρων έφερε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων

Ελβετία - κορωνοϊός: Με χρεοκοπία απειλούνται τα μισά εστιατόρια και ξενοδοχεία

Κορωνοϊός: Μυστικοί... επιβάτες στα μέσα μεταφοράς - Ποια είναι η αποστολή τους

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis