Ελλάδα

Πάνος Καμμένος: Καλή συμφωνία για όλους στο μεταναστευτικό

καμμένος

Ως «καλή συμφωνία για όλους»  χαρακτηρίζει την συμφωνία για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής», επισημαίνοντας ότι από την Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο πέρασαν πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες.

Τόνισε επίσης ότι η χώρα έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες κάλυψης των πρώτων αναγκών των προσφύγων και μεταναστών από τον δικό της προϋπολογισμό.

«Είναι μια καλή συμφωνία για την Ευρώπη, διότι και αυτή έχει πλέον κορεστεί από μετανάστες, και πολλές χώρες, δυστυχώς, δεν αντιλαμβάνονται τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη Συνθήκη της Γενεύης για την προστασία των προσφύγων», σημειώνει ο κ. Καμμένος, προσθέτοντας ότι η συμφωνία είναι καλή για τους πρόσφυγες «διότι, με την ασφάλεια που θα τους παρέχουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, θα βρίσκονται κοντά στην περιοχή στην οποία πρέπει να επιστρέψουν, και αυτή πρέπει να είναι η αποστολή όλων μας, δηλαδή η διασφάλιση της επιστροφής των οικογενειών στις χώρες τους και στα σπίτια τους».

Ο κ. Καμμένος αν και επισημαίνει ότι η συμφωνία αντιμετωπίζει το προσφυγικό και το μεταναστευτικό «πολύ αργά» τονίζει πως είναι σαφές ότι η συμφωνία αυτή «δηλαδή, το να γυρίζουν πίσω στη χώρα απ' όπου έφυγαν, εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο, τη συμφωνία που έχει υπογράψει η Ελλάδα το 2002».

«Η Τουρκία είναι μια χώρα όπου καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα σε πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού και είναι σημαντικό ότι, για να προχωρήσει η Ελλάδα σε μια τέτοια συμφωνία, διασφαλίζεται η προστασία των προσφύγων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και βεβαίως η αποφυγή των τραγικών ατυχημάτων, των ναυτικών τραγωδιών που είχαμε, όπου θύματα εκείνων που διακινούν ανθρώπους είναι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες», αναφέρει ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής άμυνας.

Επαναλαμβάνει ότι στόχος της αποστολής είναι να σταματήσει «το trafficking, το δουλεμπόριο, και την εκμετάλλευση των ανθρώπων» και τονίζει «σίγουρα η Τουρκία τους χρησιμοποίησε και ως διαπραγματευτικό όπλο απέναντι στην Ευρώπη». Επίσης, εκτιμά ότι η συμφωνία είναι συμφέρουσα για την Ελλάδα, διότι θα σταματήσει η εκμετάλλευση των ανθρώπων και η επιβάρυνση της χώρας και ιδιαίτερα της νησιωτικής Ελλάδας, από έναν τόσο μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων που δεν μπορεί να αντέξει η ελληνική οικονομία.

Ο κ. Καμμένος αναφέρει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις ολοκλήρωσαν τις υποδομές, διασφάλισαν τη γρήγορη μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών και οργάνωσαν τα κέντρα, «σε συνεργασία με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους εθελοντές», ώστε «να σταματήσει η εκμετάλλευσή τους από ορισμένους οι οποίοι, ενώ στην αρχή, μαζί με τους χρυσαυγίτες, έδειχναν ότι δεν θέλουν τα hotspots στα νησιά τους για να μην επιβαρυνθεί δήθεν ο τουρισμός, είχαν σκοπό να αφήσουν τους πρόσφυγες έξω από κέντρα όπου δινόταν δωρεάν τροφή και φαγητό, ώστε να πωλούν μπουκαλάκια νερό προς πέντε ευρώ, να πωλούν τις φορτίσεις τηλεφώνου προς πέντε ευρώ».

Επίσης, ο κ. Καμμένος δηλώνει αισιόδοξος για λύση στο θέμα της αξιολόγησης εντός των επομένων ημερών μέχρι το Πάσχα. Υποστηρίζει ακόμα ότι την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ την είχαν καταδικάσει ως παρένθεση «τα εκδοτικά, επιχειρηματικά κατεστημένα, οι τρόφιμοι των λιστών Λαγκάρντ, Μπόργιανς, από την ανάληψη της εξουσίας μετά την εντολή του ελληνικού λαού», τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση παρόλο τον πόλεμο επέζησε επειδή έχει τη στήριξη του ελληνικού λαού».

 «Η αξιολόγηση θα κλείσει, θα ξεκινήσει η ανάπτυξη και η Ελλάδα θα είναι μια ισχυρή δύναμη στην ευρύτερη περιοχή, με ισχυρές συμμαχίες και με τη βόρεια Αφρική, με χώρες όπως η Αίγυπτος, αλλά και με τη Μέση Ανατολή, με χώρες όπως το Ισραήλ ή η Ιορδανία και τα Εμιράτα. Θα είναι μια χώρα που, με την ανάπτυξη και τον καθορισμό της ΑΟΖ, θα προχωρήσει σε εξόρυξη του φυσικού της πλούτου και θα αποτελέσει και το ενεργειακό σταυροδρόμι για την Ευρώπη. Έρχονται καλύτερες μέρες», τόνισε ο κ. Καμμένος.

Ελλάδα

Ηράκλειο: Εντοπίστηκε «ορφανό» κρούσμα μεταλλαγμένου κορωνοϊού

κορωνοϊός

Νέα κρούσματα της μετάλλαξης του κορωνοϊού εντοπίστηκαν στην Ελλάδα, σε δύο διαφορετικές περιοχές, στην Κρήτη (Το πρώτο που εντοπίζεται στο νησί) και στην Αττική.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ekriti το κρούσμα μεταλλαγμένου ιού, εντοπίστηκε στο Ηράκλειο και αφορά σε μία ηλικιωμένη γυναίκα.

Όπως μετέδωσε το OPEN TV, τα κρούσματα εντοπίστηκαν στην κοινότητα, γεγονός που προβληματίζει τους ειδικούς και τον ΕΟΔΥ καθώς δεν φαίνεται - όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες - να είναι εισαγόμενα.

Ο προβληματισμός των ειδικών έγκειται στο ότι ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός που εντοπίστηκε σε 2 κρούσματα -με τη μετάλλαξη της Μεγάλης Βρετανίας- 1 κρούσμα στην Αττική και 1 στην Κρήτη δεν φαίνεται να πέρασε τις πύλες εισόδου της χώρας. Οι 2 αυτές περιπτώσεις μεταλλαγμένων κρουσμάτων είναι σε καραντίνα.

 

 

 

Συνολικά μέχρι αυτή την ώρα έχουν βρεθεί από το ίδρυμα ιατροβιολογικών ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών 26 κρούσματα με τη μετάλλαξη της Μεγάλης Βρετανίας. Ωστόσο, τα προηγούμενα 24 κρούσματα που ήταν ήδη γνωστά είχαν εντοπιστεί στις πύλες εισόδου της χώρας και συνεπώς ήταν εισαγόμενα. Συνεπώς, ο προβληματισμός είναι για τα δύο «ορφανά» κρούσματα και εάν οι φόβοι επιβεβαιωθούν τότε ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός έχει εισχωρήσει στην κοινότητα στην Ελλάδα

Σημειώνεται ότι οι επιστήμονες έχουν προχωρήσει σε 1.500 αλληλουχίσεις γονιδιώματος (DNA) προκειμένου να φτάσουν σε αυτό το αποτέλεσμα.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: 11 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Κρήτη - κορωνοϊός: Οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορωνοϊό στα νοσοκομεία

Κρήτη - κορωνοϊός: 1.717 έλεγχοι - 56 πρόστιμα