Ελλάδα

Πάνω από 900 συμμετοχές στον 20ό διαγωνισμό οίνου και αποσταγμάτων

κρασί

Το "φράγμα" των 900 συμμετοχών "έσπασαν" για πρώτη φορά φέτος οι συμμετοχές στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης, στην εικοστή επετειακή διοργάνωσή του, που πραγματοποιήθηκε στις 25-27 Φεβρουαρίου, ενώ σημαντικά αυξημένος ήταν και ο αριθμός των μικρών, νέων οινοποιείων, που διεκδίκησαν μια διάκριση.
 

Στον φετινό διαγωνισμό, τα κρασιά αξιολόγησαν 25 καταξιωμένοι γευσιγνώστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων Masters of Wine (MW) από την Ελλάδα και το εξωτερικό (οι Makinen Heidi, Smith Roderick, Van Casteren Cornelus και η Όλγα Καραπάνου Crawford, η πρώτη Ελληνίδα, που κατέχει τον επίζηλο αυτό τίτλο, τον κορυφαίο που μπορεί να αποκτήσει κάποιος/α παγκόσμια στον χώρο του κρασιού και που μόνο περίπου 380 άτομα στον κόσμο διαθέτουν). Επίσης, τα κρασιά αξιολόγησαν Master Sommelier, οινολόγοι, οινοχόοι, δημοσιογράφοι και άλλοι επαγγελματίες οίνου, χωρισμένοι σε πέντε επιτροπές. Επιπλέον, στον φετινό διαγωνισμό, στον οποίο πρόεδρος ήταν για ακόμα μια χρονιά ο πρώτος Έλληνας MW, Κωνσταντίνος Λαζαράκης,  συμμετείχαν πέντε εκπαιδευόμενοι κριτές, ένας σε κάθε επιτροπή γευσιγνωστών.
    

Οι γευσιγνώστες δοκίμασαν, αξιολόγησαν και βαθμολόγησαν 907 δείγματα, εκ των οποίων, τα 870 ήταν οίνοι από την Ελλάδα, τη Βραζιλία και την Κύπρο ενώ τα 37, αμπελοοινικά αποστάγματα από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αλβανία. Σύμφωνα με τη βαθμολογία, 60 οίνοι έλαβαν χρυσό μετάλλιο, 190 ασημένιο και 360 χάλκινο, ενώ από τα 37 αποστάγματα που συμμετείχαν τέσσερα έλαβαν χρυσό μετάλλιο, εννέα ασημένιο και 16 χάλκινο. Στον φετινό, επετειακό διαγωνισμό, η σημαντική αύξηση των δειγμάτων έφτασε το 4,7%, όσον αφορά τους οίνους και το 8,8% όσον αφορά τα αμπελοοινικά αποστάγματα, σε σύγκριση με τον Διαγωνισμό το 2019. Σημαντικό στοιχείο του φετινού διαγωνισμού ήταν η αύξηση της συμμετοχής των νέων και μικρών οινοποιείων, η οποία ξεπέρασε το 10%, καθώς από τις 220 οινοποιίες που συμμετείχαν φέτος, οι 24 ήταν οινοποιεία καινούργια και μικρά ως προς τον όγκο παραγωγής οίνων.
    

Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται στην Ελλάδα από το 1993 από την «Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος», υπό την αιγίδα και με τη συνεργασία όλων των φορέων του χώρου από την Ελλάδα και την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Γενικού Χημείου του Κράτους.  Η οργανωτική επιτροπή του φετινού διαγωνισμού αποτελείτο από εκπροσώπους των ακόλουθων φορέων: Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (Ε.Δ.Ο.Α.Ο.), Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Βορείου Ελλάδος (ΕΝ.Ο.Α.Β.Ε), Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Πελοποννήσου (ΕΝ.Ο.Α.Π.), Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης (Δ.Ο.Κ.), Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής (ΕΝ.Ο.Α.Α.), Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Κεντρικής Ελλάδας (ΕΝ.Ο.Α.Κ.), Ένωση Οινοποιών Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου (ΕΝ.Ο.Α.Ν.Α.), Σύνδεσμο Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (Σ.Ε.Α.Ο.Π.), Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Οινολόγων (ΠΑΝ.Ε.Π.Ο).
  

 Τα καλύτερα κρασιά της κάθε κατηγορίας, εφόσον συγκέντρωσαν βαθμολογία χρυσού μεταλλίου, επαναξιολογήθηκαν από όλους τους κριτές και η διάκριση του καλύτερου οίνου του διαγωνισμού απονεμήθηκε στον εξής οίνο: Σαντορίνη 2018 Λευκός, ΠΟΠ Σαντορίνη - Οινοποιείο Βενετσάνου Ι.Κ.Ε. 

Οι συμμετοχές στον Διαγωνισμό Οίνου κατανέμονται σε έξι κατηγορίες: Λευκοί, Ροζέ και Ερυθροί ήρεμοι οίνοι, Επιδόρπιοι Οίνοι, Αφρώδεις Οίνοι και Ρετσίνες. Οι καλύτεροι οίνοι ανά κατηγορία, επαναξιολογήθηκαν από όλους τους κριτές και απονεμήθηκαν οι ακόλουθες διακρίσεις για τον καλύτερο οίνο ανά κατηγορία: ως Καλύτερος Ερυθρός Οίνος αναδείχτηκε το Αγιορείτικο Άβατον 2016, ΠΓΕ Άγιο Όρος - Ευάγγελος Τσάνταλης Α.Ε., στα ροζέ επικράτησε ο Άλφα Single Vineyard Σκαντζόχοιρος 2019, ΠΟΠ Αμύνταιο - Κτήμα Άλφα και στα λευκά ο Σαντορίνη 2018, ΠΟΠ Σαντορίνη - Οινοποιείο Βενετσάνου Ι.Κ.Ε. 

Καλύτερος Επιδόρπιος Οίνος αναδείχτηκε ο Santowines Santorini Vinsanto 8 ετών Παλαίωσης 2008/2010, ΠΟΠ Σαντορίνη - Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, καλύτερος Αφρώδης ή Ημιαφρώδης ο Santo Sparkling Brut Methode Traditionelle 2016 - Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων και καλύτερη ρετσίνα το Δάκρυ του Πεύκου 2019 - Σ. Κεχρή & Σία Ο.Ε. Ως καλύτερο απόσταγμα επιλέχθηκε το Kanenas Απόσταγμα - Ευάγγελος Τσάνταλης Α.Ε.

Η τελετή απονομής των μεταλλίων του διαγωνισμού επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Μαρτίου στην Αίγλη Ζαππείου, στην Αθήνα, στο πλαίσιο της έκθεσης ΟΙΝΟΡΑΜΑ 2020, ωστόσο αναβλήθηκε λόγω των τελευταίων εξελίξεων με τον κορονοϊό. Σύντομα, οι διοργανωτές θα ενημερώσουν τους οινοποιούς και τους αποσταγματοποιούς για την προετοιμασία νέας εκδήλωσης._

Ελλάδα

Επίδομα 1.000 ευρώ σε 4.000 εργαζόμενους του ΕΚΑΒ

αεροδιακομιδή ΕΚΑΒ

Σχέδιο αναγνώρισης της συνεισφοράς των εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας μπαίνει σε εφαρμογή και τη φετινή χρονιά από την κυβέρνηση.

Στην αφετηρία βρίσκεται, σύμφωνα με την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", η εμπροσθοφυλακή στο υγειονομικό πεδίο, οι περίπου 4.000 εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, οι οποίοι μέσα από ειδικό πρόγραμμα που προωθεί το υπουργείο Υγείας θα λάβουν το επόμενο διάστημα βοήθημα επιβράβευσης 1.000 ευρώ.

Η κίνηση αυτή αποτελεί προπομπό για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση και το 2021 όλων των εργαζομένων του ΕΣΥ (ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό).

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», προβλέπει την εκπαίδευσή τους σε σύγχρονα ευρωπαϊκά πρωτόκολλα για ασφαλείς διασώσεις με τα νέα πτητικά μέσα επείγουσας διακομιδής, κάτι που συμπίπτει χρονικά με την κομβική στιγμή που η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορά της για να υποδεχθεί εκατομμύρια τουρίστες και ενώ οι ανάγκες διακομιδών και αεροδιακομιδών αυξάνονται συνεχώς.

Το φιλόδοξο ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τίτλο "Δράσεις ανάπτυξης δεξιοτήτων και ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΚΑΒ" το οποίο θα χαρίσει ένα μπόνους επιβράβευσης στο προσωπικό του ΕΚΑΒ αντλεί πόρους από το ΕΣΠΑ ύψους 12 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος "Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα 2014-2020".

 

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Η Καρολάιν είδε τον δολοφόνο της (βίντεο)

Τσιόδρας: Εμβόλιο μια φορά τον χρόνο και… έξυπνα μέτρα