Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ

Παλαιοχριστιανοί: Τι είναι και πώς ζουν - Οι αντιθέσεις με τους Άμις

Image
Λαγούμι - κατακόμβη
 clock 20:11 | 19/02/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Ως «παλαιοχριστιανοί», κατά τα πρότυπα των παλαιόπιστων της Ρωσίας και των Άμις στις ΗΠΑ, παρουσιάστηκε ο 45χρονος από την Ορεινή Κορινθία, όταν αποκαλύφθηκε πως ο ίδιος και η οικογένειά του έμεναν σε λαγούμι.

Ο Ηρακλής Ρεράκης, καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ, μίλησε στο Action24 και εξήγησε πώς ζουν οι «παλαιοχριστιανοί» αναδεικνύοντας τις διαφορές με τους Άμις στις ΗΠΑ και τις υπόλοιπες θρησκευτικές κοινότητες.

«Αυτή η θρησκευτικότητα δεν είναι χριστιανική. Ο Χριστιανισμός είναι κοινωνικός, κοινωνικοποιητικός και όχι ατομικιστικός. Οι Άμις δεν είναι σε αυτό το χάλι, είναι επίσης προτεσταντικού τύπου ομάδα» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ρεράκης για τις διαφορές των Άμις με τις οικογένειες στην Κορινθία.

Παλαιοχριστιανοί: Τι είπε ο κ. Ρεράκης

«Υπάρχουν οι παλαιόπιστοι στη Ρωσία και υπάρχουν οι Άμις στην Αμερική, προτεσταντικού τύπου ομάδες. Δεν ξέρω αν το ξέρατε, αλλά στην Αμερική τέτοιες ομάδες είναι περίπου στις 33.000. Όταν δεν υπάρχει μία βάση, όπως έχει η Ορθοδοξία με τους κανόνες της, τα δόγματα και τις αλήθειες, μπορεί ο καθένας να δημιουργεί μετά ομάδες, οι οποίες αλληλοσυγκρούονται» τόνισε αρχικά ο κ. Ρεράκης.

«Υπάρχουν θρησκευτικές ομάδες στον κόσμο, οι οποίες παρακίνησαν τα μέλη τους να αυτοκτονήσουν όλοι μαζί και είχαμε αυτοκτονίες μέχρι 600 ατόμων. Υπάρχουν επίκινδυνες θρησκευτικότητες» συμπλήρωσε για την επικινδυνότητα των παλαιόπιστων στην Κορινθία.

«Αυτός ο άνθρωπος κάνει δύο λάθη, το ένα είναι ότι δεν ξέρει ότι τα παιδιά είναι υπό την προστασία του κράτους και δεύτερον, παραμελεί το άρθρο 16 που λέει για την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικές συνείδησης. Πού θα τα μάθουν όλα αυτά τα παιδιά, όταν θα μένουν στο λαγούμι» συνέχισε.

«Αυτή η θρησκευτικότητα δεν είναι χριστιανική. Ο Χριστιανισμός είνια κοινωνικός, κοινωνικοποιητικός και όχι ατομικιστικός. Οι Άμις δεν είναι σε αυτό το χάλι, έχουν μία κοινωνικότητα, πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο, δεν το κάνουν κάπως έτσι» κατέληξε ο κ. Ρεράκη.

Ποιοι είναι τελικά οι Amish;

«Είμαστε μια κοινότητα Παλαιοχριστιανών, στα πρότυπα των παλαιόπιστων Ρωσίας, ή τους Άμις στην Αμερική, που αρνούμαστε την τεχνολογική πρόοδο και ζούμε παραδοσιακά, όπως σε όλες τις αβραμικές θρησκείες» είχε πει, μεταξύ άλλων, ένα μέλος της παλαιοχριστιανικής κοινότητας, εξηγώντας πώς ζούσε απομονωμένη με τα υπόλοιπα μέλη στο λαγούμι, το οποίο οδηγούσε σε κατακόμβη και μέσω αυτής σε εκκλησία.

Όταν μιλάμε, όμως, για τους Amish μιλάμε για διάσπαρτες κοινότητες που ανήκουν στη λεγόμενη αναβαπτιστική προτεσταντική παράδοση. Η ιστορία τους ξεκινάει από την Ευρώπη και συγκεκριμένα από ένα από τα δεκάδες σχίσματα της Προτεσταντικής Εκκλησίας. Συγκεκριμένα, στα τέλη του 17ου αιώνα ο Τζάκομπ Αμαν πήρε μία ομάδα Ελβετών αναβαπτιστών και αποσχίστηκε. 

Έτσι, οι Άμις έζησαν για πολλά χρόνια στην Ευρώπη μέχρι που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν μαζικά, στις αρχές του 19ου αιώνα προς τις ΗΠΑ όπου και ζουν ακόμα, κυρίως προς τις πολιτείες της Πενσυλβάνια, στην Ιντιάνα και στο Οχάιο. Ο φανατισμός και η τεχνοφοβία τους έχει γεννήσει έναν πολύ παράξενο τρόπο ζωής o οποίος ρυθμίζεται από συγκεκριμένους και πολύ αυστηρούς κανόνες.

Ντύνονται σαν άνθρωποι του 19ου αιώνα. Οι άντρες με μακριά γένια, οι γυναίκες με μακριά μαλλιά (απαγορεύεται να φορέσουν παντελόνια). Επιλέγουν να κάνουν πολύ μεγάλες οικογένειες που κατά μέσο όρο απαρτίζονται από 7 ή και 8 παιδιά. Το βασικό τους χαρακτηριστικό όμως είναι ότι αποστρέφονται και απορρίπτουν κάθε έννοια σύγχρονης τεχνολογίας.

Προφανώς δεν έχουν κινητά τηλέφωνα, όπως και καμία απολύτως σχέση με οθόνες και άλλα gadgets. Ταυτόχρονα επιλέγουν να καλλιεργούν τη γη με αρχαία μέσα και απαγορεύεται δια ροπάλου να οδηγούν αυτοκίνητα. Μετακινούνται συνήθως με άμαξες με τις οποίες συχνά αναγκάζονται να βγουν στις εθνικές οδούς δημιουργώντας αρκετά κωμικές εικόνες. Αρνούνται ακόμα, στις περισσότερες περιπτώσεις, το ίντερνετ και το ρεύμα.

Ποιο είναι όμως το πιο εντυπωσιακό της όλης υπόθεσης; Δεν είναι λίγοι. Για την ακρίβεια, είναι πάρα πολλοί. Σύμφωνα με υπολογισμούς, τη δεκαετία του 1920, οι Amish δεν ξεπερνούσαν τα 5000-6000 άτομα. Πλέον, σχεδόν 100 χρόνια μετά υπολογίζεται ότι ο αριθμός τους κοντεύει τις 400.000.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ιεράπετρα: Αρχίζουν οι κατεδαφίσεις στον αιγιαλό - Ξεχειλίζει η οργή των καταστηματαρχών

Κρήτη - Τραγωδία: Βρέθηκαν νεκροί οι δύο αγνοούμενοι

Βελιγράδι: Αεροπλάνο ελληνικής εταιρείας προσέκρουσε στο αεροδρόμιο

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis