Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων: Πώς να βοηθήσεις τους τετράποδους φίλους

Image
σκυλάκι
 clock 10:36 | 04/04/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Έντονο παραμένει το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα σε ολόκληρη τη χώρα με τα αμέτρητα αυτά χιλιάδες πλάσματα να ζουν στους δρόμους κάτω από κακές συνθήκες ( έκθεση σε κάθε λογής αρρώστιες, ανεπαρκής τροφή,  θύμα κακοποίησης, τραυματισμού ή και θανάτωσης)

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων δινεται το μήνυμα να αναλογιστούμε τις ευθύνες και τις ηθικές υποχρεώσεις που έχουμε στις αθώες αυτές ψυχές προκειμένου να μπει ένα τέλος σε ένα ακόμη πρόβλημα που ταλαιπωρεί την Ελλάδα.

Η μέρα αυτή καθιερώθηκε στις 4 Απριλίου με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010 για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που υπολογίζεται ότι διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στον πλανήτη μας. 

Η ημέρα αυτή έχει επιλεχθεί καθώς χρονικά είναι ακριβώς στο μέσο της 4ης Οκτωβρίου, που γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, είναι ευκολομνημόνευτη ημερομηνία (4/4) και δεν υπάρχει κάποια άλλη άξια λόγου εορτή την ημέρα αυτή.

Στην Ελλάδα, το ζήτημα των αδέσποτων ζώων είναι ιδιαίτερα σοβαρό, με πάνω από δύο εκατομμύρια αδέσποτα ζωάκια να ζουν στους δρόμους, μέσα στους κινδύνους. Αυτά τα ζώα αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, όπως έλλειψη τροφής, περίθαλψης, το να χτυπηθούν από κάποιο αυτοκίνητο ή ακόμα και να κακοποιηθούν. 

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων: Πώς να προσφέρουμε βοήθεια

1. Προσφέρουμε τροφή και νερό.

Αφήνουμε στα σημεία, που γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αδέσποτα, δοχεία με νερό και ξηρά τροφή. Προσέχουμε πολύ να μην αφήνουμε υπολείμματα από το φαγητό μας (ειδικά όταν αυτό περιλαμβάνει κόκαλα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στην υγεία του ζώου). Φροντίζουμε να τηρούμε τους υγειονομικούς κανόνες και το κυριότερο να τοποθετούμε τα δοχεία σε ασφαλή σημεία.

Image
γατάκια

2. Παρέχουμε φιλοξενία

Αν οι συνθήκες του σπιτιού το επιτρέπουν, αυτή είναι η ιδανική περίοδος για να φιλοξενήσουμε ένα αδέσποτο ζώο σε ανάγκη και να το βοηθήσουμε να μην επιστρέψει στον δρόμο. Φιλοξενούμε τα αδέσποτα ζώα, μέχρι να βρουν το παντοτινό σπίτι τους.

3. Γινόμαστε εθελοντές σίτισης

Κάνουμε εγγραφή στην ειδική φόρμα του Dog’s Voice, για να γίνουμε εθελοντές σίτισης στον Δήμο μας. Έτσι, μπορούμε να βοηθήσουμε ζώα, στα οποία λόγω των μέτρων άλλοι εθελοντές που μένουν σε άλλους Δήμους δεν έχουν πρόσβαση.

4. Κοινοποιούμε αγγελίες υιοθεσίας

Δίνουμε ορατότητα στα ζώα που περιμένουν κι εμπνέουμε τους φίλους μας να υιοθετήσουν. Αν μάλιστα έχουμε προσωπική εμπειρία, καλό είναι να τη μοιραστούμε (μαζί με όποια αγγελία αφορά στην υιοθεσία αδέσποτων ζώων, που θα «πέσει» στην αντίληψή μας).

5. Επικοινωνούμε με φιλοζωϊκές οργανώσεις

Μαθαίνουμε πώς μπορούμε να γίνουμε εθελοντές και το θέτουμε ως έναν νέο στόχο!

6. Ενημερωνόμαστε για τα δικαιώματα των ζώων

Για να τα υποστηρίξεις, πρέπει να τα γνωρίσεις. Τόσο τα ζώα όσο και τα δικαιώματά τους. Η περίοδος που διανύουμε είναι ιδανική για διάβασμα, ενημέρωση και προβληματισμό σχετικά με την αιτία ύπαρξης αδέσποτων και την κακοποίηση των ζώων. Την επόμενη φορά που κάποιος σκέφτεται να δημιουργήσει περισσότερα ζώα ή να κακοποιήσει ένα ζώο, θα ξέρετε πόσο σοβαρό είναι και θα αντιδράσετε με επιχειρήματα και με καταγγελία στην αστυνομία.

7. Στηρίζουμε οικονομικά τις φιλοζωϊκές

Ακόμη και μία μικρή δωρεά σε φιλοζωικές οργανώσεις ή σωματεία, προσθέτει ένα τεράστιο λιθαράκι στη στήριξη των αδέσποτων ζώων.

Image
γατάκια

8. Προγραμματίζουμε επίσκεψη σε καταφύγια

Χαρτογραφούμε τα καταφύγια αδέσποτων ζώων, που βρίσκονται κοντά μας. Οργανώνουμε από τώρα επίσκεψη σε αυτά, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, για να μάθουμε τις ανάγκες τους και να βοηθήσουμε έμπρακτα.

9. Βοηθούμε τους συνανθρώπους μας

Αν έχουμε στην πολυκατοικία ή στο περιβάλλον μας κάποιον ηλικιωμένο άνθρωπο ή κάποιον άνθρωπο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα με κατοικίδιο, μπορούμε να προσφέρουμε βοήθεια. Από μία βόλτα ή το pet shopping έως μία επίσκεψη στον κτηνίατρο.

10. Υιοθετούμε ένα αδέσποτο

Το κάνουμε συνειδητά, υπεύθυνα και με πολλή αγάπη.

Παγκόσμια ημέρα αδέσποτων ζώων - Για πρώτη φορά δράσεις στα σχολεία

Ανήμερα την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων θα πραγματοποιηθούν στα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, καθώς και στα ομογενειακά σχολεία του εξωτερικού, μια σειρά από δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών δράσεων, εκπαιδευτικών επισκέψεων σε χώρους φιλοξενίας και προστασίας αδέσποτων ή άγριων ζώων, σεμιναρίων για την παροχή πρώτων βοηθειών και φροντίδας σε αδέσποτα ζώα, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων (π.χ. παραστάσεων, καλλιτεχνικών εκθέσεων).

Προσδοκώμενα αποτελέσματα της συγκεκριμένης ημέρας είναι:

• Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών /-τριών για τη βιοποικιλότητα και τις διάφορες μορφές ζωής, με έμφαση στην ευημερία και στην καλλιέργεια της ευαισθησίας και της ενσυναίσθησης για κάθε ζωντανό ον.

• Η αναγνώριση και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των ζώων από τους/τις μαθητές/-τριες μέσω της ενεργούς προάσπισής τους.

• Η εμπλοκή των μαθητών /-τριών σε δραστηριότητες ανάληψης δράσεων και πρωτοβουλιών φιλοζωίας.

Ποιες δράσεις θα γίνουν στα σχολεία για την Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας

Ενδεικτικές δράσεις / δραστηριότητες:

  • Πραγματοποίηση ομιλιών ενημέρωσης και πληροφόρησης της σχολικής κοινότητας με πρόσκληση ειδικών, ατόμων που ασχολούνται με τη φύλαξη άγριων ζώων ή/και ζώων συντροφιάς και εργαζόμενων ή εθελοντών φιλοζωικών σωματείων και οργανώσεων.
  • Υλοποίηση παιδαγωγικά κατάλληλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων σχετικών με τη φιλοζωία, στο πλαίσιο των σχολικών δραστηριοτήτων.
  • Παρακολούθηση ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ έγκριτων φορέων, που σχετίζονται με τη βιοποικιλότητα, την άγρια ζωή και τη φιλοζωία, παιδαγωγικά κατάλληλων για τις ηλικίες στις οποίες απευθύνονται.
  • Δημιουργία ψηφιακού υλικού ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης (π.χ. ηλεκτρονικά βιβλία, πολυτροπικά και πολυμεσικά κείμενα και αφίσες) και διάχυσή του μέσω ανάρτησης στο ιστολόγιο της σχολικής μονάδας ή/και δημοσίευσή του στη σχολική εφημερίδα.
  • Υλοποίηση πρωτοβουλίας / καμπάνιας σχετικά με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ζώων και τις υποχρεώσεις των ανθρώπων απέναντι σε αυτά.
  • Επίσκεψη σε καταφύγια ζώων άγριας ζωής και κέντρα περίθαλψης άγριων ζώων για την παρακολούθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την ενημέρωση των μαθητών /-τριών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ζώα.
  • Εκπαιδευτικές επισκέψεις σε Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.) για την παρακολούθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικών με τη βιοποικιλότητα και τη φιλοζωία.
  • Υλοποίηση δράσεων σίτισης και φροντίδας των αδέσποτων ζώων του οικείου δήμου, π.χ. τοποθέτηση ταϊστρών, ποτιστρών κ.ά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σεισμός ανοιχτά της Ανάφης - Αισθητός στην Κρήτη

Χωρίς τράπεζες για 6 ημέρες - Νέα ταλαιπωρία στις συναλλαγές

Κρήτη: Νέα επιχείρηση διάσωσης μεταναστών νότια της Γαύδου

 

 

 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis