Ελλάδα

«Ουδέν μεμπτόν» είχε δείξει ο έλεγχος του ΕΟΔΥ στην κλινική του Περιστερίου

ιδιωτική κλινική Ταξιάρχαι

Κανένα απολύτως πρόβλημα δεν είχαν εντοπίσει οι τελευταίοι έλεγχοι του ΕΟΔΥ στην κλινική του Περιστερίου όπου έχουν εντοπισθεί τουλάχιστον 35  κρούσματα Covid-19 και έχουν καταγραφεί τρεις θάνατοι ασθενών!

 Το «Βήμα» επικοινώνησε με τον ιατρό ελεγκτή του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που πραγματοποίησε τους σχετικούς ελέγχους τα τελευταία χρόνια (σσ ο τελευταίος προ μερικών μηνών) κι ο οποίος ανέφερε ότι «δεν εντόπισε κανένα απολύτως πρόβλημα στη λειτουργία της κλινικής και σε ό, τι αφορά το ιατρικό σκέλος, της νοσηλείας,  της καθαριότητας κλπ».

Σύμφωνα με αναφορές κρατικών παραγόντων το κύριο σφάλμα που οδήγησε στην φονική διασπορά του κορωνοϊού στην εν λόγω κλινική ήταν η μεταχείριση νεφροπαθούς που είχε μεταβεί   για αιμοκάθαρση  προ μερικών ημερών στο νοσοκομείο και ο  οποίος παρουσίαζε πυρετό.

Όπως ανέφερε ιατρός με καθοριστικό ρόλο στην διαχείριση του περιστατικού «ο εν λόγω νεφροπαθής με τον πυρετό έβγαλε στην κλινική μας  ακτινογραφία πνεύμονα  η οποία -όπως τόνισαν άλλοι ιατροί-  δεν έδειξε κανένα εύρημα κι ακολούθως του χορηγήθηκε αντιβιοτικό για να μεταβεί στο σπίτι του».

Κι όλα αυτα μ επίκληση «οδηγιών του ΕΟΔΥ» οι οποίες ωστόσο δεν είχαν δοθεί ποτέ. Αντιθέτως οι εντολές που δίνονταν από τον ΕΟΔΥ ήταν ο ασθενής αυτός να μεταφερθεί σε νοσοκομείο αναφοράς για  να υποβληθεί σε τεστ για τον Covid-19 . Κάτι το οποίο συνέβη στη δεύτερη επίσκεψή του, αφού πρώτα πάλι οι υπεύθυνοι  θεώρησαν σκόπιμο να  βγάλει νεα ακτινογραφία πνεύμονος που έδειξε «ύποπτα» ευρήματα.

Ομως από τις δύο αυτές επισκέψεις του ασθενούς υπήρξε η μοιραία μετάδοση του φονικού ιού και με το δεδομένο ότι στην κλινική δεν λαμβάνονταν   επαρκή προληπτικά μέτρα  ενω υπήρξε καταγγελία από εκπροσώπους της ΠΟΕΔΗΝ  ότι «στο νοσηλευτικό προσωπικό δεν είχαν δοθεί γάντια, μάσκες  κλπ».

Ακόμη δεν φαίνεται  να τηρήθηκε  το πρωτόκολλο που προβλέπει ότι οι νεφροπαθείς   που έχουν πυρετό κι είναι ύποπτοι για Covid-19 υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση σε απομονωμένο χώρο ή τελευταίοι στα ραντεβού , όταν έχουν αποχωρήσει οι αλλοι ασθενείς.

«Το Βήμα» επικοινώνησε με διευθυντή νεφρολογικών κλινικών σε δημόσια κι ιδιωτικά νοσοκομεία ο99 οποίος επισήμανε ότι   «τα αναφερόμενα για παραπλάνηση των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού της κλινικής γιατί πολλοί νεφροπαθείς  υποτίθεται ότι παρουσιάζουν συχνά πυρετό , είναι εντελώς εσφαλμένα. Οι    ασθενείς  που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση  έχουν  πυρετό  με την συχνότητα όλων των υγιών ανθρώπων».

Ο ίδιος  ιατρός που είχε καθοριστικό ρόλο και  σε   κρατικά ελεγκτικά όργανα ψ επεσήμανε ότι οι 66   Μονάδες Τεχνητού Νεφρού που λειτουργούν σε ιδιωτικές κλινικές (σσ όπως αυτή στο Περιστέρι) δεν έχουν αυστηρές προδιαγραφές για τον αριθμό των ιατρών που θα παρακολουθούν τους νεφροπαθείς, την έκταση και την δομή των χώρων κλπ. Σε αντίθεση με τα μέτρα που επιβάλλεται να ληφθούν στις Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης.

πηγή: tanea.gr - Βασίλης Λαμπρόπουλος

Ελλάδα

Lockdown: Χειροπέδες και “βαριές καμπάνες” στους απείθαρχους

έλεγχοι στα μέσα μεταφοράς

Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα, ΔΙΜΕΑ, Δημοτική Αστυνομία, Σ.ΕΠ.Ε. και Ε.Α.Δ.) διενήργησαν την Παρασκευή, συνολικά 50.203 ελέγχους και κατέγραψαν 1.439 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 456.400€ και κύρωση αναστολής λειτουργίας 15 ημερών σε τρεις (3) επιχειρήσεις.  

Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων (49.647).

Α. Κυριότερες παραβάσεις:

Μη χρήση μάσκας

Μη τήρηση ειδικών όρων λειτουργίας επιχειρήσεων

Μη νόμιμη μετακίνηση (πεζοί και οχήματα)

Β. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

Από την ΕΛ.ΑΣ. συνελήφθησαν τέσσερα (4) άτομα και επιβλήθηκαν συνολικά, διοικητικά πρόστιμα 13.100€ στο κέντρο της Αθήνας σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος με παράνομα τυχερά παίγνια, το οποίο λειτουργούσε κατά παράβαση των μέτρων για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού.

Η ΕΛ.ΑΣ., στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Νοτίου Αιγαίου και Ηπείρου επέβαλλε συνολικά τρεις (3) κυρώσεις αναστολής λειτουργίας δεκαπέντε (15) ημερών σε καφέ για παραβάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Στο Δήμο Αθηναίων (ΚΤΕΛ) επιβλήθηκαν πέντε (5) διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 1.500€ (5x300€) για μη χρήση μάσκας σε φυσικά πρόσωπα, ενώ επίσης, για την ίδια παράβαση επιβλήθηκαν σε λαϊκή αγορά στο Δήμο Πειραιώς δύο (2) διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 600€ (2x300€).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κρήτη - κορωνοϊός: Το πάρτι γενεθλίων του βγήκε... ξινό!