Ελλάδα

«Όχι» σε κλειστή δομή λέει ο Δήμος Σιντικής

δομη φιλοξενιας

«Όχι» στη δημιουργία κλειστής δομής στη Ροδόπολη, στην οποία θα μένουν μέχρι 1000 μετανάστες για διάστημα ενός μήνα, μέχρι τον επαναπατρισμό τους, είπε κατά πλειοψηφία σήμερα το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Σιντικής, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του.

Όπως μεταδίδει ο ενημερωτικός ιστότοπος grtimes.gr, ο δήμαρχος Σιντικής Φώτης Δομουχτσίδης ενημερώθηκε χθες το απόγευμα για την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργηθεί η συγκεκριμένη δομή στους χώρους του πρώην στρατοπέδου «Βασιλειάδη» από τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Νίκο Μπελελή που είδε στο σημείο εκπροσώπους του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και εργολάβο.

Όπως αποκάλυψε ο δήμαρχος, λίγο πριν την έναρξη του έκτακτου δημοτικού συμβουλίου, του τηλεφώνησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης για να τον ενημερώσει επίσημα, ενώ ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος, δήλωσε πως ενημερώθηκε χθες το πρωί σχετικά, από τον υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, ο οποίος μάλιστα του εξήγησε πως θα υπάρξουν και σημαντικά αντισταθμιστικά οφέλη.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Δομουχτσίδης, σήμερα το πρωί άλλα επτά άτομα εμφανίστηκαν στο πρώην στρατόπεδο, προκειμένου να δουν τι χρειάζεται ώστε ο χώρος να μπορεί να μετατραπεί σε λειτουργική δομή, χωρίς ο ίδιος να έχει «καμία απολύτως ενημέρωση, από κανέναν και για τίποτα». Επισήμανε δε πως το δημοτικό συμβούλιο κλήθηκε να αποφασίσει σχετικά για το ίδιο θέμα άλλες τρεις φορές, με την τελευταία να αφορά το Νοέμβριο του 2019, συνεδρίαση κατά την οποία αποφασίστηκε πως δεν γίνεται καμία νέα δομή δεκτή στο δήμο.

Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά ο δήμαρχος, από την ενημέρωση που είχε από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη, στο κλειστό κέντρο θα μεταφερθούν όσοι πέρασαν παράνομα στην Ελλάδα τα τελευταία 24ωρα, προκειμένου να επαναπατριστούν εντός ενός μήνα. Το κέντρο θα είναι χωρητικότητας 1000 ατόμων και ο κ. Μηταράκης διαβεβαίωσε τον κ. Δομουχτσίδη πως δεν θα είναι δομή εξυπηρέτησης, αλλά κλειστή δομή φύλαξης, μέχρι οι αλλοδαποί να γυρίσουν πίσω στις πατρίδες τους.

Ελλάδα

Οι νέοι κανόνες στις παραλίες – Τι ισχύει για μπαρ, μουσική και αλκοόλ

beach bar , παραλία

Δημοσιεύθηκε σήμερα η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Εσωτερικών, που ορίζει τους κανόνες τήρησης των αποστάσεων σε οργανωμένες και μη παραλίες για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, επιτρέπεται πλέον, η παρασκευή ροφημάτων όπως καφέ, χυμό, κ.λπ. αλλά εξακολουθεί η απαγόρευση για την αναμετάδοση μουσικής, η διοργάνωση εκδηλώσεων και η χρήση του μπαρ για την παραμονή των πελατών.

Αριθμός λουόμενων στις παραλίες

Με βάση την απόφαση, ορίζεται ως ανώτατος αριθμός λουόμενων σε 1.000 τ.μ. παραλίας τα 40 άτομα, ενώ ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζονται τα 4 μέτρα, διασφαλίζοντας παράλληλα ως προς τις ανοικτές ομπρέλες κατ’ ελάχιστη απόσταση 1 μέτρο μεταξύ των περιμέτρων των σκιάστρων τους.

Επίσης ορίζονται τα εξής:

– Μέγιστος αριθμός 2 ξαπλωστρών ανά ομπρέλα, με εξαίρεση την περίπτωση οικογενειών με ανήλικα τέκνα

– Ελάχιστη απόσταση μεταξύ των ξαπλωστρών που βρίσκονται κάτω από διαφορετικές ομπρέλες ορίζεται το 1,5 μέτρο.

– Δεν επιτρέπονται τα ομαδικά αθλήματα που προϋποθέτουν σωματική επαφή.

Τι ισχύει για τις αποστάσεις για τη μουσική

Για τις υπηρεσίες εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης και παροχής ποτών που προσφέρονται από υγειονομικού τύπου καταστήματος σε ενιαίο χώρο με την παραλία ορίζονται τα εξής:

– Επιτρέπεται η παροχή προϊόντων σε πακέτο και delivery στο σημείο της ξαπλώστρας

– Τα προϊόντα πωλούνται μόνο συσκευασμένα. Επιτρέπεται η παρασκευή μόνο ροφημάτων όπως καφέ, χυμό, κ.λπ.

– Απαγορεύεται η αναμετάδοση μουσικής, η διοργάνωση εκδηλώσεων, η χρήση του μπαρ για την παραμονή των πελατών.

– Επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στον χώρο λειτουργίας του καταστήματος

– Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών ορίζεται το 1,5 μέτρο.

– Και υπάρχει η ισχυρή σύσταση χρήσης μάσκας για τους εργαζόμενους.

Τσουχτερά πρόστιμα

Στις επιχειρήσεις που δεν τηρούν τους όρους της ΚΥΑ, επιβάλλεται ανάλογα με τον βαθμό διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας, για κάθε παράβαση, διοικητικό πρόστιμο από 5.000 ευρώ έως 25.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για χρονικό διάστημα από 15 έως 20 ημέρες.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ