Ελλάδα

Ο σχεδιασμός του υπουργείου παιδείας για τους διορισμούς εκπαιδευτικών

Σχολεία - Κορωνοϊός

Σενάρια επί χάρτου καταστρώνει το υπουργείο Παιδείας με στόχο να βρει τη χρυσή τομή μεταξύ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, δηλαδή των καθηγητών από τη μία και των νηπιαγωγών και δασκάλων από την άλλη, για την κατανομή των συνολικά 10.500 διορισμών που θα γίνουν φέτος και το 2022. 

Ειδικότερα, για το επόμενο σχολικό έτος 2021-2022 θα διοριστούν 5.250 εκπαιδευτικοί και οι υπόλοιποι διορισμοί θα γίνουν για το 2022-2023. Οπως ανέφερε στη Βουλή η υφυπουργός Παιδείας, αρμόδια για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, Ζέττα Μακρή, οι διορισμοί θα γίνουν με βάση τον νόμο 4589/2019. Δηλαδή, θα καταρτισθούν ενιαίοι πίνακες, οι οποίοι θα κοινοποιηθούν από το ΑΣΕΠ, και σε αυτούς θα συμπεριληφθούν όλοι οι εκπαιδευτικοί κατατασσόμενοι με μοριοδότηση κριτηρίων όπως η προϋπηρεσία σε σχολείο ή θέσεις εκπαίδευσης και τα ακαδημαϊκά προσόντα (πτυχία, μεταπτυχιακές σπουδές). Πρόσθετο τυπικό προσόν αποτελεί η παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πίνακες διορισμών του ΑΣΕΠ θα κοινοποιηθούν εντός του Ιουνίου. Οι εκπαιδευτικοί εντάσσονται στους πίνακες, από τους οποίους θα γίνουν και οι διορισμοί μονίμων και οι προσλήψεις αναπληρωτών. Βέβαια, αυτό που ενδιαφέρει τους αγωνιώντες εκπαιδευτικούς είναι η κατανομή ανάμεσα σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση των συνολικά 10.500 διορισμών.

«Η προκήρυξη και η διαδικασία κατάταξης πραγματοποιούνται ύστερα από σχετικό αίτημα του υπουργείου Παιδείας, το οποίο διατυπώνεται σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές ανάγκες, κατά κλάδο και ειδικότητα», λέει ο νόμος. Ωστόσο, προς το παρόν, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπ. Παιδείας, δεν έχει γίνει η κατανομή. «Μελετάμε τα σενάρια των κριτηρίων», δήλωσε. 

Πάντως, δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και καθηγητές ζητούν για τον κλάδο τους όσο περισσότερους διορισμούς. Βεβαίως, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος εστιάζει στην αναφορά του νόμου περί εκπαιδευτικών αναγκών, τονίζοντας ότι πρέπει να έχει μεγαλύτερο μερίδιο στους διορισμούς. «Οι ανάγκες προκύπτουν από τις ετήσιες προσλήψεις, οι οποίες είναι περισσότερες στην πρωτοβάθμια σε σχέση με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση», σημείωσε ο γενικός γραμματέας της ΔΟΕ, Σταύρος Πετράκης. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της συνδικαλιστικής παράταξης στη ΔΟΕ, Δημοκρατική Συνεργασία, για το τρέχον σχολικό έτος προσελήφθησαν 28.699 αναπληρωτές σε νηπιαγωγεία και δημοτικά και 18.072 καθηγητές σε γυμνάσια και λύκεια.

Διαβάστε επίσης:

Άνοιγμα γυμναστηρίων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι αθλούμενοι

Κρήτη: Rapid tests τη Δευτέρα σε Λιγόρτυνο και Σητεία

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Με υποχρεωτικό μοριακό τεστ οι στρατεύσιμοι που θα καταταγούν το Νοέμβριο

στρατός

Στο πλαίσιο πρόληψης για την αποφυγή διάδοσης της νόσου Covid-19, οι υπόχρεοι για κατάταξη με τη 2021 ΣΤ΄ ΕΣΣΟ του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας και 2021 Δ΄ΕΣΣΟ του Πολεμικού Ναυτικού (Νοέμβριος 2021), υποβάλλονται υποχρεωτικά σε μοριακό έλεγχο ανίχνευσης (τεστ PCR) του κορονοϊού Covid-19, σαράντα οχτώ (48) έως εβδομήντα δύο (72) ώρες, πριν την ημερομηνία κατάταξής τους, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τη Στρατολογία.

Ο έλεγχος ανίχνευσης διενεργείται δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία, στα κέντρα υγείας, σε καθορισμένα περιφερειακά ιατρεία ή στα στρατιωτικά νοσοκομεία, με την επίδειξη του σημειώματος κατάταξης και του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας [‘Αρθρο 3 ν.4790/2021 (Α΄ 48) και άρθρο 13 ν.4812/2021 (Α΄ 110)], καταλήγει η ανακοίνωση.

EIΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Φώφη Γεννηματά: Δάκρυα και αγκαλιές από βουλευτές όλων των κομμάτων

Πέραμα: Επεισόδια σε συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας

ESPA BANNER