Ελλάδα

Novartis: Εισαγγελική έρευνα περί διαρροής στοιχείων από τα απόρρητα έγγραφα του FBI

FBI

Στο εισαγγελικό «μικροσκόπιο» μπαίνει το ζήτημα της ενδεχόμενης διαρροής στοιχείων από τα απόρρητα έγγραφα του FBI που αφορούν στην υπόθεση της Novartis. Ζήτημα το οποίο ανέδειξε, σύμφωνα με πληροφορίες, η επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη σε απαντητικό έγγραφο που απέστειλε προχθές στα μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, η οποία ερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Για το θέμα αυτό διατάχθηκε προκαταρκτική έρευνα από τον προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Βαγγέλη Ιωάννιδη, στον οποίο η κυρία Τουλουπάκη είχε κοινοποιήσει το σχετικό έγγραφό της, όπως επίσης το είχε κοινοποιήσει και στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Να σημειωθεί ότι η προανακριτική επιτροπή της Βουλής έχει ζητήσει κατ' επανάληψη τα συγκεκριμένα έγγραφα από την εισαγγελέα Διαφθοράς, πλην όμως εκείνη αρνείται να τα αποστείλει επικαλούμενη τόσο την προστασία των μαρτύρων όσο και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη δικαστική συνδρομή που έχει υπογράψει η εισαγγελία κατά της Διαφθοράς με τις ΗΠΑ.

Στο τελευταίο, ωστόσο, απαντητικό της έγγραφο προς την επιτροπή, η κυρία Τουλουπάκη αναφέρει σύμφωνα με πληροφορίες ότι οποίος έχει στην κατοχή του αυτά τα έγγραφα ή γνωστοποίησε στην επιτροπή στοιχεία από αυτά όπως για παράδειγμα τους αριθμούς πρωτοκόλλου τους, ή παρείχε αντίγραφα στην επιτροπή, ενδεχομένως έχει διαπράξει ποινικό αδίκημα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς προέβη στις παραπάνω αναφορές μετά τη διαπίστωση ότι στο τελευταίο έγγραφο της επιτροπής με το οποίο ζητείται εκ νέου η λήψη των εγγράφων του FBI, αναφέρονται ένα προς ένα τα επίμαχα έγγραφα, οι αριθμοί πρωτοκόλλων τους και οι ημερομηνίες τους. Ωστόσο, όπως λέγεται τα έγγραφα αυτά βρίσκονται μόνο στην κατοχή της εισαγγελίας Διαφθοράς και είναι καλά φυλασσόμενα.

Ακόμη, η κυρία Τουλουπάκη στο απαντητικό της έγγραφο προς την προανακριτική επιτροπή, φέρεται να επαναλαμβάνει πως είναι υποχρέωση της χώρας να σεβαστεί την σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ , η οποία επιβάλλει περιορισμούς στη χρήση εγγράφων και μόνο με προηγούμενη συγκατάθεση του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών.

Ελλάδα

Τουρίστρια βρέθηκε απαγχονισμένη στο ξενοδοχείο της

μπάνιο ξενοδοχείου

Υπόθεση-θρίλερ εκτυλίχθηκε στη Ζάκυνθο, καθώς το βράδυ της Τρίτης βρέθηκε απαγχονισμένη, στο ξενοδοχείο όπου διέμενε στο Κερί, τσέχα τουρίστρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ΕΡΤ, η 45χρονη, η οποία έκανε τις διακοπές της μόνη της, κρεμάστηκε με ένα σχοινί το όποιο είχε δέσει στη βάση που τοποθετούνται οι πετσέτες στο μπάνιο, η οποία και αποκολλήθηκε και στη συνέχεια φρακάρισε στο πόμολο της πόρτας, ενώ στο χώρο βρέθηκαν και παρά πολλά αντικαταθλιπτικά χάπια, αρκετά από τα οποία είχε καταναλώσει.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η 45χρονη δεν είχε εμφανιστεί τις τελευταίες δύο με τρεις ημέρες, καθώς και ότι δεν ήθελε να καθαρίζεται το δωμάτιο της.

Προανάκριση για το τραγικό συμβάν διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Ζακύνθου.