Ελλάδα

Νέα τροπή στις έρευνες για τα εξοπλιστικά με συμπληρωματικές διώξεις

φρεγατα ναυαρινο πολεμικο ναυτικο.jpg

Νέα διάσταση παίρνει η έρευνα για τις συμβάσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων με την ανακρίτρια Ηλιάνα Ζαμανίκα που χειρίζεται την υπόθεση των φρεγατών, να ζητεί τις επόμενες ημέρες την άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης και για τα αδικήματα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος (νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα) για περίοδο από το 2002 έως και σήμερα.

Η δικαστική λειτουργός, που πριν από λίγες ημέρες με αναφορά της ενημέρωσε τον προιστάμενο εισαγγελέα των ανακρίσεων για στοιχεία που δεν έφτασαν εγκαίρως στα χέρια της, φαίνεται ότι έχει στα χέρια της ευρήματα που την οδηγούν να ζητήσει την άσκηση ποινικής δίωξης για τα επιπλέον αδικήματα, προκειμένου να “λυθούν” τα χέρια της και να προβεί σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες που μπορεί να οδηγήσουν σε μαύρο χρήμα με αποδέκτες υπαλλήλους, αλλά και πολιτικά πρόσωπα. Όσο δε για τα τελευταία, η κίνηση αυτή ήταν απαραίτητη για να ξεπεραστεί ο σκόπελος της παραγραφής, καθώς το αδίκημα της απιστίας είναι ήδη “νεκρό” εξαιτίας του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Με την άσκηση της νέας δίωξης, στο κάδρο μπαίνει πλέον και ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου και τυχόν συγγενικά του πρόσωπα, αλλά και άλλοι εμπλεκόμενοι με την σύμβαση του εκσυγχρονισμού των φρεγατών (σ.σ υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση για τις φρεγάτες δρομολογήθηκε το 1998 αλλά άρχισε να υλοποιείται επί ημερών Γ. Παπαντωνίου).

Έναυσμα, όπως όλα δείχνουν, για το αίτημα της ανακρίτριας να πάρει νέα δίωξη ήταν οι τρεις νέοι λογαριασμοί που ανακάλυψαν οι Ελβετοί εισαγγελείς στο πλαίσιο της δικής τους έρευνας για τον πρώην υπουργό και ενημέρωσαν τους εισαγγελείς Διαφθοράς, αλλά και στοιχεία από εφόδους σε σπίτια εμπλεκομένων, όπου πιθανολογείται ότι μπορούν να ανοίξουν έναν νέο δρόμο στην έρευνα.
Πρόκειται για δύο λογαριασμούς και ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο που εντόπισαν οι Ελβετοί εισαγγελείς για τα οποία ήδη οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς έχουν υποβάλλει αίτημα δικαστικής συνδρομής από τις 22 Μαρτίου.

Την ίδια ώρα εκκρεμεί στο ανακριτικό γραφείο το αίτημα που έχει γίνει για το άνοιγμα των λογαριασμών συγγενικού προσώπου του Γιάννου Παπαντωνίου, ο οποίος φέρεται να έχει “μπλοκάρει” την αποκάλυψη τους στην Ελβετία.

Υπενθυμίζεται ότι η πτυχή αυτή μπήκε στο στόχαστρο των δικαστών μετά την αποκάλυψη ενός ποσού ύψους 1,3 εκ ευρώ στην HSBC ποσό που σύμφωνα με την σύζυγο του υπουργού προέρχεται από τον πρώην σύζυγό της για την ανατροφή των παιδιών τους. Για αυτό το ποσό, η Σταυρούλα Κουράκου και ο Γιάννος Παπαντωνίου έχουν καταδικαστεί για παραλείψεις στη δήλωση του πόθεν έσχες τους των συγκεκριμένων λογαριασμών.

Ελλάδα

Φονικό στη Μακρινίτσα: «Για ποιο λόγο να ζητήσω συγγνώμη;» είπε ο δράστης

μακρινιτσα φονος

Για αύριο Δευτέρα είναι προγραμματισμένος ο διορισμός πραγματογνώμονα, προκειμένου να αποφανθεί αν ο 31χρονος δράστης του διπλού φονικού της Μακρινίτσας Πηλίου, που έστειλε με τις μαχαιριές του στον τάφο δύο αδέρφια, έχει το ακαταλόγιστο ή είχε συνείδηση των πράξεών του.

Αυτό θα κρίνει και αν θα προφυλακιστεί στις Φυλακές Κορυδαλλού ή στο Ψυχιατρείο των Φυλακών. Παράλληλα, ο δικηγόρος του 31χρονου ζήτησε την παρακολούθηση του δράστη από ειδικούς και τον εγκλεισμό του σε ψυχιατρικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισης Δημήτρη Βούλγαρη, ούτε ενώπιον του ανακριτή είχε συνείδηση του τι ακριβώς συμβαίνει. Μάλιστα, ρωτούσε αν στη διαδικασία θα ήταν παρών ο νεκρός από τις μαχαιριές του 30χρονος γαμπρός του και απέκλεισε οτι η επίσης νεκρή σύζυγός του θα είναι παρούσα, αφού πίστευε οτι “θα κρατούσε το παιδί τους” που είναι μόλις 2,5 ετών.

Σύμφωνα με το thenewspaper.gr, στον ανακριτή, είπε αρχικά στους αστυνομικούς: «Έχω ένα μαύρο πέπλο» ενώ αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη γιατί δεν είχε κάνει κάτι τόσο κακό, όπως είπε.

«Θυμάμαι μόνο οτι έσπασα το τζάμι της πόρτας» είπε, ξεχνώντας οτι αποπειράθηκε να δολοφονήσει την 52χρονη πεθερά του, και δολοφόνησε την 28χρονη σύζυγό του και τον 30χρονο αδερφό της. «Η πεθερά μου φώναζε οτι θα με κλείσει στο ψυχιατρείο. Μετά δε θυμάμαι τι έγινε» συμπλήρωσε και συνέχισε: «φεύγοντας συνάντησα τον αδερφό της γυναίκας μου και τον έσπρωξα, αφού δε βρήκα το παιδί μου στο σπίτι».

Ειδήσεις σήμερα 

Αυτοδιαγνωστικά τεστ: Διαθέσιμη από σήμερα η υπηρεσία της δήλωσης αποτελεσμάτων

Notam: Παρατείνονται έως τις 19 Απριλίου οι περιορισμοί στις πτήσεις εσωτερικού

Καστοριά: Επιχείρηση για την διάσωση μικρού ζαρκαδιού