Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα γερμανική πρόταση φιλοξενίας προσφυγόπουλων από τη Λέσβο

Image
Ασυνόδευτα προσφυγόπουλα
 clock 15:34 | 15/02/2020
writer icon newsroom ekriti.gr

Το βόρειο γερμανικό κρατίδιο τoυ Σλέσβιγκ Χολστάιν προστίθεται ανάμεσα στα κρατίδια που δηλώνουν διατεθειμένα να υποδεχθούν ασυνόδευτα παιδιά από προσφυγικούς καταυλισμούς στη Λέσβο. Σύμφωνα με την διαδικτυακή έκδοση της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, σε περίπτωση που βρεθεί κοινή ευρωπαϊκή λύση, το κρατίδιο θα πάρει άμεσα παιδιά και έφηβους, όπως είπε ο τοπικός υπουργός Εσωτερικών Χανς Γιόαχιμ Γκρότε, «δεδομένου ότι τα 5.000 παιδιά εκεί δεν έχουν καμιά προοπτική», όπως τόνισε.

Στο άρθρο η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι προηγήθηκε επιστολή προς τον ομοσπονδιακό υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, στην οποία ο Γκρότε έκανε έκκληση στον ίδιο και σε όλους τους ευρωπαίους συναδέλφους του, να βρουν άμεσα λύση. Στην ίδια επιστολή ο Γκρότε ζητά από τον Ζεεχόφερ να εγκρίνει το ταξίδι 25 έως 30 νεαρών προσφύγων από τη Λέσβο και να στηρίξει την είσοδο στη χώρα. Η αντιπρόεδρος της τοπικής Βουλής στο Κίελο Αμινάτα Τουρέ, σε δηλώσεις της στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων που αναδημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα, υπενθυμίζει ότι αρκετοί δήμοι και κοινότητες είναι έτοιμοι να φιλοξενήσουν νεαρούς πρόσφυγες από τη Λέσβο, αλλά τώρα χρειάζεται η συναίνεση του Ζεεχόφερ. Χωρίς αυτή δεν μπορούν δήμοι και κοινότητες να δράσουν.

Το ΕΔΔΑ και το pushback προσφύγων

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ΕΔΔΑ εκδόθηκε πριν λίγες ημέρες, οι αντιδράσεις όμως στο γερμανικό τύπο συνεχίζονται. Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου ένα κράτος, εν προκειμένω η Ισπανία, μπορεί να απωθεί πρόσφυγες που πέρασαν παράνομα στην επικράτειά της. Επρόκειτο, πιο συγκεκριμένα, για δύο μετανάστες που πέρασαν στον θύλακα της Ισπανίας Μελίγα στη βόρειο Αφρική. Τμήμα σχολιαστών του γερμανικού τύπου προβάλει ενστάσεις.

Η Frankfurter Rundschau υπογραμμίζει ότι οι δικαστές διατύπωσαν μια εξαιρετικά σκληρή βασική αρχή. Όποιος παράνομα προσπαθεί να εισέλθει σε μια χώρα, μπορεί να απωθείται χωρίς εξέταση εάν χρήζει διεθνούς προστασίας. Και ο σχολιαστής σημειώνει: «Αυτό σημαίνει δικαστική νομιμοποίηση του λεγόμενου push-back των Ισπανών. Σημαίνει επίσης ότι η απειλή βασανιστηρίων ή διώξεων δεν παίζουν κανένα ρόλο πλέον. Το δικαστήριο του Στρασβούργου προκαλεί επικίνδυνο ρήγμα στην αρχή της μη επαναπροώθησης (non refoulemant) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. Εκεί αναφέρεται κατηγορηματικά ότι κανείς δεν πρέπει να υπόκειται σε βασανιστήρια, να υποβάλλεται σε απάνθρώπη, εξευτελιστική ποινή ή μεταχείριση. Τα ανθρώπινα δικαιώματα προστατεύουν ακόμη και έναν κατάδικο από επαναπροώθηση σε χώρα μη ασφαλή…».

Πρόσφυγες στη γερμανική αγορά εργασίας

Τον μακρύ, αλλά επιτυχημένο, δρόμο προσφύγων να ενταχθούν στην αγορά εργασίας ως ειδικευμένοι εργάτες παρακολουθεί η ενημερωτική εκπομπή tagesshau του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας. Ο ρεπόρτερ συνάντησε το 2018 έναν Σύρο και έναν Ιρακινό λίγο πριν ξεκινήσουν πρακτική εξάσκηση σε μια γερμανική εταιρεία ελαιοχρωματιστών και μετά από ενάμιση χρόνο τους συνάντησε και πάλι. Η διαφορά ήταν ολοφάνερη. Ο Σύρος Μοχάμεντ Αμποντουλά, μπορούσε να συνεννοηθεί στα γερμανικά και είχε ξεκινήσει να δουλεύει σε οικοδομή. «Ο δρόμος του Μοχάμεντ είναι παραδειγματικός για πολλούς πρόσφυγες στη Γερμανία», σημειώνεται στο ρεπορτάζ. «Αποδεικνύεται και από νέα μελέτη του Ινστιτούτου Αγοράς Εργασίας και Ερευνών Αγοράς. Οι ερευνητές ανέλυσαν την επαγγελματική εξέλιξη των προσφύγων ανάμεσα στο 2013 και 2016 στη Γερμανία. Σύμφωνα με την έρευνα στο δεύτερο εξάμηνο του 2018 το 35% είχε θέση εργασίας, το 25% συμμετείχε σε σεμινάρια επαγγελματικά και ενσωμάτωσης. Το 49% των προσφύγων που ζει στη Γερμανία ήδη πέντε χρόνια έχει απασχόληση».

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis